Η ανακοίνωση της Ε.Ε. για το ενδεχόμενο κυρώσεων στην Τουρκία

Η ανακοίνωση της Ε.Ε. για το ενδεχόμενο κυρώσεων στην Τουρκία

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία σειρά από μέτρα είναι έτοιμη να επιβάλει η Ε.Ε. στην Τουρκία αν δεν σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων.

«Το συμβούλιο καλεί την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση και σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, και να μείνει μακριά από τέτοιες ενέργειες. Η Ε.Ε. θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα είναι έτοιμη να απαντήσει κατάλληλα και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο. Το συμβούλιο προσκαλεί την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικών Υποθέσεων να καταθέσουν προτάσεις για κατάλληλα μέτρα, χωρίς καθυστέρηση», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

 

 

Οι ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου απομακρύνουν περαιτέρω την Τουρκία από την Ευρωπαϊκή Ένωση και εγείρουν το ενδεχόμενο κυρώσεων, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του επιτρόπου αρμόδιου για την διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.

Μιλώντας μετά την συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων ο κ. Χαν σημείωσε πως παρατείνεται η de facto αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, που τέθηκε σε ισχύ πέρυσι. Προσέθεσε πως οι κινήσεις της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ διαδραμάτισαν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση των εταίρων.

Τέτοιες «παράνομες ενέργειες», είπε ο κ. Χαν επηρεάζουν αρνητικά ολόκληρο το εύρος των σχέσεων ανάμεσα στην Ένωση και την Άγκυρα.

Προσέθεσε πως υπήρξε έκκληση να εξεταστούν τα κατάλληλα μέτρα που ενδέχεται να ληφθούν σε βάθος της Τουρκίας, δίχως καθυστέρηση. Σε αυτά περιλαμβάνονται η διακοπή χρηματοδότησης και η μη πρόσκληση σε διεθνείς συναντήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή