Στο αρχείο η έρευνα για Σημίτη

Στο αρχείο η έρευνα για Σημίτη

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επειτα από περίπου οκτώ μήνες η έρευνα σε λογαριασμούς του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, μελών της οικογενείας του, αλλά και κυβερνητικών στελεχών που διετέλεσαν στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης επί των ημερών του, οδήγησε τη σχετική υπόθεση στο αρχείο, καθώς από τις έρευνες δεν προέκυψε απολύτως τίποτα.

Η έρευνα με επίκεντρο τον πρώην πρωθυπουργό είχε διαταχθεί με πρωτοβουλία της επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου Αννας Ζαΐρη, χωρίς να υπάρχει ανοικτή ποινική έρευνα για τον πρώην πρωθυπουργό είτε σε στάδιο ανάκρισης είτε προκαταρκτικής εξέτασης σε εισαγγελέα.

Η έρευνα για τον κ. Σημίτη είχε προκαλέσει εκτός από την οργίλη αντίδραση του ιδίου και άλλες αντιδράσεις, καθώς είχε ενταχθεί στο πλαίσιο ενοχοποίησης πολιτικών αντιπάλων. Κατά τη διάρκειά της ερευνήθηκαν λογαριασμοί του πρώην πρωθυπουργού, μελών της οικογενείας του, της συζύγου του Δάφνης, αλλά και λογαριασμοί του πρώην υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, μελών της οικογενείας του, όπως επίσης και του Ευάγγελου Μαλέσιου που είχε διατελέσει κυβερνητικό στέλεχος για μικρό χρονικό διάστημα στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Από τις έρευνες δεν προέκυψε τίποτα και η κ. Ζαΐρη έθεσε την υπόθεση στο αρχείο με απόφασή της, η οποία δεν ελέγχεται από κάποιον άλλο δικαστικό σχηματισμό και ως εκ τούτου είναι οριστική και επί της ουσίας αμετάκλητη. Να σημειωθεί ότι η έρευνα στους λογαριασμούς του πρώην πρωθυπουργού, έρευνα που απαιτεί για να διαταχθεί έστω κάποιες ενδείξεις, έγινε με αφορμή μία κατάθεση Γάλλου, που υπάρχει στα χέρια της ελληνικής δικαιοσύνης από το 2006 στη δικογραφία για την προμήθεια των φρεγατών, η οποία ομιλεί γενικώς και αορίστως για πολιτικό χρήμα, χωρίς να έχει προκαλέσει, λόγω της αοριστίας της και της γενικότητάς της, κάποια δικαστική παρέμβαση για χρόνια. Η κατάθεση αυτή αποτέλεσε αντικείμενο έρευνας το 2016…

Με βάση αυτή την κατάθεση του Μισέλ Ζοσεράν, η επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος διέταξε την έρευνα στους λογαριασμούς του πρώην πρωθυπουργού, του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και λοιπών, προκαλώντας, τότε, αντιδράσεις όχι για την έρευνα, αλλά για ενδεχόμενη στοχοποίηση των ελεγχομένων.

Σε κάθε περίπτωση, πληροφορίες αναφέρουν ότι η αρχειοθέτηση της συγκεκριμένης υπόθεσης είχε διαφανεί από καιρό, καθώς στοιχεία και ενδείξεις εις βάρος των ελεγχομένων δεν είχαν προκύψει, όμως η αρχειοθέτηση έγινε τώρα προκειμένου να μην υπάρχουν σε εκκρεμότητα υποψίες κατά των συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων. Αυτή τουλάχιστον είναι η εξήγηση για τη χρονική στιγμή της αρχειοθέτησης από πηγές που πρόσκεινται στην Αρχή για το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή