Ψηφοδέλτια Ν.Δ. με «άρωμα» ανανέωσης

Ψηφοδέλτια Ν.Δ. με «άρωμα» ανανέωσης

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο στοίχημα της ανανέωσης της Ν.Δ. και της επόμενης Κοινοβουλευτικής της Ομάδας ποντάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως προανήγγειλε από την πρώτη ημέρα στο τιμόνι της και όπως έκανε τελικά στα «γαλάζια» ψηφοδέλτια, που ανακοινώθηκαν χθες στο σύνολό τους ανά εκλογική περιφέρεια της χώρας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από τους 419 υποψηφίους που θα βρίσκονται στις λίστες της Ν.Δ. για μια θέση στην επόμενη Βουλή, το 72% διεκδικεί για πρώτη φορά ψήφο σε εθνικό επίπεδο.

Eξι στους δέκα υποψηφίους που ανακοινώθηκαν χθες στο σύνολό τους είναι νέα πρόσωπα που δεν έχουν εμπλακεί στην κεντρική πολιτική σκηνή. Αξίζει να σημειωθεί ότι με εξαίρεση τους (μέχρι πρότινος) 78 εν ενεργεία βουλευτές της Ν.Δ. που είναι εκ νέου υποψήφιοι, το υπόλοιπο 72%  –οι 243– δεν έχει κατέλθει ξανά σε εθνική λίστα. Ακόμα σημαντικότερο κρίνεται από την Πειραιώς το γεγονός ότι 43 από τους νεοεισερχομένους προέρχονται από το μητρώο στελεχών, το τολμηρό εγχείρημα του κ. Μητσοτάκη για τη δημιουργία μιας δεξαμενής στελεχών εκτός Ν.Δ. που θα έφερναν νέο αέρα, εκτός του κομματικού σωλήνα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από το μητρώο προέρχονται η Ινέτζη Δημητρακάκη, υποψήφια στον βόρειο τομέα της Β΄ Αθήνας, αλλά και η Τόνια Αραχώβα, η οποία κατήλθε στο ευρωψηφοδέλτιο και είναι πλέον υποψήφια στην Αιτωλοακαρνανία. Νέο πρόσωπο είναι ο Λευτέρης Κτιστάκις στον νομό Βοιωτίας, το όνομα του οποίου «έπαιζε» μέχρι την τελευταία στιγμή έναντι του Μιχάλη Γιαννάκη, ο οποίος τελικά κόπηκε από το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο. Για πρώτη φορά κατέρχονται ακόμα ο καθηγητής Αγγελος Συρίγος, ο Δημήτρης Τσιόδρας και η Αλεξάνδρα Χαριτάτου στην Α΄ Αθήνας, ο Μπάμπης Παπαδημητρίου στον νότιο τομέα της Β΄ Αθήνας, όπως και ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Στην Α΄ Θεσσαλονίκης, όπως είχε ανακοινώσει ο ίδιος, θα είναι υποψήφιος ο Νίκος Ταχιάος, ο δημοσιογράφος Δημήτρης Βενιέρης, ο οποίος είναι αδελφός του Κυριάκου Βελόπουλου, αλλά και ο πρώην υπουργός Επικρατείας Δημήτρης Σταμάτης, ενώ στον Εβρο ο στρατηγός ε.α. Παναγιώτης Φαραντάτος.

Ψηφοδέλτια Ν.Δ. με «άρωμα» ανανέωσης-1

Πηγές της Πειραιώς μιλούσαν και για ηλικιακή ανανέωση, καθώς 139 εκ των υποψηφίων είναι κάτω των 45 ετών, 67 πρόσωπα είναι 30άρηδες, ενώ 12 δεν έχουν κλείσει καν τα 30. Ο συνολικός μέσος όρος ηλικίας των υποψηφίων είναι τα 49 έτη. Πάντως, παρά τη δυσκολία και τα «κοψίματα»  (και τοπικές γκρίνιες) που προκάλεσε η γυναικεία ποσόστωση (40%) ανά εκλογική περιφέρεια, η Ν.Δ. τελικά την υπερέβη, καθώς το 43% των υποψηφίων είναι γυναίκες, ενώ σε ορισμένες περιφέρειες οι υποψηφιότητες ανάμεσα στα δύο φύλα είναι 50%-50%. Την ίδια ώρα, σημειώνεται ότι επανέρχονται στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. πρώην βουλευτές ή και πρώην υπουργοί, όπως ο Μανούσος Βολουδάκης στα Χανιά, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης στη Ροδόπη και ο Κώστας Κιλτίδης στο Κιλκίς. Ο κ. Μητσοτάκης, που ως αρχηγός δικαιούται να είναι υποψήφιος σε τρεις περιφέρειες, επέλεξε τη Δυτική Αθήνα, τη Β΄ Πειραιά και την Αχαΐα, οι οποίες ήταν από τις λίγες περιοχές της χώρας στις οποίες η Ν.Δ. δεν είχε την πρώτη θέση στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

Ως επτασφράγιστο μυστικό κρατείται την ίδια ώρα το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της Ν.Δ., τη σύνθεση του οποίου γνωρίζει μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Αρμόδιες πηγές επιμένουν, πάντως, ότι οι μη εκλόγιμες θέσεις θα έχουν εξίσου σημασία με τις πέντε κατ’ αρχάς εκλόγιμες θέσεις (που δεν αποκλείεται να είναι και έξι αν τα ποσοστά της Ν.Δ. φθάσουν το 39% ή 39,5%). Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται αύριο ή μεθαύριο. «Κλειδωμένη» φαίνεται να είναι η υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού Παναγιώτη Πικραμμένου, όπως είχε γράψει η «Κ», στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας για συμβολικούς και ουσιαστικούς λόγους, καθώς δεν αποκλείεται να αναλάβει κάποιον ειδικό ρόλο μετεκλογικά. Σε εκλόγιμη θέση θεωρείται βέβαιο ότι θα βρίσκεται ο συντονιστής Στρατηγικής και Επικοινωνίας της Ν.Δ. Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο και για τον συνταγματολόγο και σύμβουλο του προέδρου της Ν.Δ. Γιώργο Γεραπετρίτη. Δυνατά ακούγεται τις τελευταίες ημέρες το όνομα της Μαριέττας Γιαννάκου για μία από τις πέντε εκλόγιμες θέσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη ένα γυναικείο όνομα θα βρίσκεται στις πρώτες πέντε ή έξι θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή