Δεν αρκεί στη Λευκωσία η φραστική καταδίκη

Δεν αρκεί στη Λευκωσία η φραστική καταδίκη

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απλή φραστική καταδίκη της Τουρκίας και οι νουθεσίες για τερματισμό των παραβιάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, από πλευράς Ε.Ε., δεν είναι μέσα στις επιδιώξεις της Λευκωσίας αναφορικά με τα όσα συντελούνται εδώ και σαράντα πέντε ημέρες εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης. Η κυπριακή πλευρά αναμένει από τη Σύνοδο των ηγετών της Ε.Ε. την αποστολή ενός ισχυρού μηνύματος προς την Αγκυρα το οποίο θα ληφθεί σοβαρά υπόψη. Στο πνεύμα αυτό κινείται το τελευταίο διάστημα η κυπριακή διπλωματία, με αποκορύφωμα το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, την περασμένη Δευτέρα, και το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, χθες Τρίτη, όπου οριστικοποιήθηκε το προσχέδιο των συμπερασμάτων της συνόδου.

Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά, ικανοποιητική εξέλιξη για τη Λευκωσία θα αποτελούσε ένα είδος «παγώματος» των συζητήσεων για την τελωνειακή σύνδεση Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας. Ζήτημα που «καίει» την Αγκυρα ένεκα της αύξησης του όγκου συναλλαγών τουρκικών προϊόντων. Το κλίμα που επικράτησε στα δύο όργανα της Ε.Ε. περιγράφεται ως θετικό, ωστόσο το βασικό ζητούμενο είναι η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τα όσα θα αποφασιστούν εκεί.

Η κυπριακή πλευρά υπολογίζει πως η στήριξη των θέσεών της από τη Γαλλία, την Ιταλία αλλά και την εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, θα λειτουργήσει υποστηρικτικά. Τις τελευταίες ώρες λόγος γίνεται και για ενδεχόμενο βέτο, ωστόσο από πλευράς κυβέρνησης αποφεύγεται συστηματικά η συντήρηση ενός τέτοιου ζητήματος δημόσια.

Μερικές ώρες πριν από τη μετάβαση στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο των ηγετών κρατών-μελών της Ε.Ε., ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας εμφανίσθηκε αισιόδοξος για τη στάση των Eυρωπαίων εταίρων, ειδικότερα μετά σύνοδο των MED 7 στη Μάλτα. Ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η στάση της Ε.Ε. προδιαγράφεται σθεναρή, αποφεύγοντας να ανοίξει τα χαρτιά του για το ενδεχόμενο η Κυπριακή Δημοκρατία να χρησιμοποιήσει το βέτο σε περίπτωση που το κείμενο των συμπερασμάτων δεν θα είναι ικανοποιητικό.

Για σύγκληση του ΚΥΣΕΑ

Ο Κύπριος πρόεδρος, κληθείς να τοποθετηθεί και επί του ζητήματος σύγκλησης του ΚΥΣΕΑ από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την περασμένη Κυριακή στην Αθήνα, είπε πως δεν θα έπρεπε να προκληθεί οποιοσδήποτε πανικός, αποδίδοντας τη σύγκληση του ανώτατου οργάνου λήψης αποφάσεων σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας στην Ελλάδα στην ανάγκη να μελετηθούν τα απαραίτητα διαβήματα ενόψει της συνόδου των υπουργών  Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή