Επικρατείας Ν.Δ. με επικεφαλής Π. Πικραμμένο – Συνάντηση Μητσοτάκη με Μέρκελ σήμερα

Επικρατείας Ν.Δ. με επικεφαλής Π. Πικραμμένο – Συνάντηση Μητσοτάκη με Μέρκελ σήμερα

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια επιλογή υψηλού συμβολισμού προχωρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτοντας στην κεφαλή του ψηφοδελτίου Επικρατείας της Ν.Δ. τον πρώην πρωθυπουργό Παναγιώτη Πικραμμένο, όπως είχε γράψει η «Κ». Είναι «άνθρωπος με κύρος που έχει να προσθέσει πολλά στην επόμενη Βουλή», σημείωσε χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Ν.Δ., ο οποίος προσέρχεται σήμερα στη σύνοδο του ΕΛΚ με τη θέση ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να προχωρήσει σε κυρώσεις έναντι της Τουρκίας μετά την κλιμάκωση στην κυπριακή ΑΟΖ – θέση που είχε διατυπώσει από τις 7 Μαΐου. Στις Βρυξέλλες ο κ. Μητσοτάκης θα έχει τετ α τετ με την Αγκελα Μέρκελ, το πρώτο μετά την ευρεία νίκη της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές.

Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές ενέργειες, ο πρόεδρος της Ν.Δ. (στη συνέντευξή του στο Star και στη Μάρα Ζαχαρέα) υπογράμμισε πως μετά την τουρκική κλιμάκωση είναι επιβεβλημένο να υπάρχει εθνική γραμμή τόσο εντός της Ελλάδας όσο και σε συνεννόηση με τη Λευκωσία, προκειμένου «η Τουρκία να αντιληφθεί ότι τέτοιες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου δεν μπορούν να μένουν αναπάντητες». Πρόσθεσε δε ότι το τι συμβαίνει στην ΑΟΖ αφορά άμεσα και την Ε.Ε. και άφησε να εννοηθεί ότι στο σημερινό του τετ α τετ με την Αγκελα Μέρκελ θα συζητηθούν και οι εξελίξεις στα εθνικά θέματα, προσθέτοντας ότι τα εθνικά ζητήματα απαιτούν «σιγουριά και αυτοπεποίθηση», καθώς και έναν «οδικό χάρτη» για τις κινήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο με βάση τις συμμαχίες που, όπως πρόσθεσε με νόημα, «έχουμε οικοδομήσει εδώ και πολλά χρόνια». Ταυτόχρονα, εμφανίστηκε καθησυχαστικός για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο. Αφήνοντας αιχμές για το ΚΥΣΕΑ της Κυριακής, τόνισε ότι «προφανώς η κατάσταση έχει τη δική της σοβαρότητα, αλλά η υπερβολική δραματοποίηση προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία» και, όπως είπε, αν είχε υπάρξει κάποια εξέλιξη πέραν των όσων είδαν το φως της δημοσιότητας, «εικάζω ότι ο πρωθυπουργός θα είχε ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς».

Αναφερόμενος στην εντολή για ανανέωση που έλαβε πριν από τριάμισι χρόνια, δήλωσε περήφανος για τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. και προανήγγειλε την τοποθέτηση του Παναγιώτη Πικραμμένου στην κεφαλή του Επικρατείας. «Του έχω μεγάλη εκτίμηση και είναι ένας άνθρωπος που με το κύρος του έχει να προσθέσει πολλά στη Βουλή και η παρουσία του στο ψηφοδέλτιο συμβολίζει πολλά», σημείωσε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στη δεύτερη θέση του Επικρατείας ο κ. Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να τοποθετήσει τη Μαριέττα Γιαννάκου, ενώ στην τελευταία, όπως επίσης αποκάλυψε χθες, τον ηθοποιό Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη, πρόσωπο με το οποίο θέλει να συμβολίσει τη διεύρυνση της Ν.Δ.

Την ίδια ώρα, έθεσε το κεντρικό διακύβευμα της κάλπης της 7ης Ιουλίου που είναι «ισχυρή εντολή», καθώς, όπως είπε, το αποτέλεσμα δεν είναι προεξοφλημένο και «δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός». «Ισχυρή εντολή σημαίνει αυτοδυναμία, για να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα μπούμε σε περιπέτειες», σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως η απλή αναλογική θα ξαναφέρει τον κ. Τσίπρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ζήτησε μάλιστα από τους πολίτες να δουν το πρόγραμμα της Ν.Δ. – θα το παρουσιάσει ο ίδιος αναλυτικά το μεσημέρι της Παρασκευής σε μεγάλη εκδήλωση παρουσία όλων των υποψήφιων βουλευτών. Αναφερόμενος στον τρόπο διακυβέρνησης και στο πρώτο νομοσχέδιο για την οργάνωση και λειτουργία της κυβέρνησης που θα καταθέσει, μίλησε για σφιχτό προγραμματισμό και απηύθυνε μήνυμα ότι από τους υπουργούς του απαιτεί «διαφάνεια, λογοδοσία, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα». Προανήγγειλε ακόμα την τοποθέτηση εξωκοινοβουλευτικών υπουργών και υφυπουργών σε τομείς όπου ο ίδιος κρίνει ότι απαιτείται εξειδικευμένη γνώση στα ζητήματα που έχει αναδείξει σε προτεραιότητες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή