Επικριτικός ο Γιούνκερ για 2004-10 και 2015

Επικριτικός ο Γιούνκερ για 2004-10 και 2015

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Εξι σημεία-σταθμούς στην ιστορία του ευρώ διάλεξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ να ξεχωρίσει στη χθεσινή ομιλία του, σε φόρουμ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Πορτογαλία, με την Ελλάδα να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς τρία από αυτά αναφέρονταν σε αυτή. Ο κ. Γιούνκερ γύρισε πίσω τον χρόνο και αναφέρθηκε στον Οκτώβριο του 2009, όταν η τότε ελληνική κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι παραποιούσε τα στοιχεία του ελλείμματος και του χρέους για χρόνια, όπως ανέφερε ο ίδιος. Το έλλειμμα από 3,7% του ΑΕΠ το 2009 έφτασε στο 12,7% και τελικά ξεπέρασε το 15%, θύμισε ο κ. Γιούνκερ. «Αυτό πυροδότησε έλλειμμα εμπιστοσύνης και αβεβαιότητα σε όλα τα επίπεδα», είπε και τόνισε ότι η αναθεώρηση των δημοσιονομικών στοιχείων της χώρας αποκάλυψε «μία από τις μεγαλύτερες αντιθέσεις και παραλογισμούς της νομισματικής ένωσης».

Η αντίθεση βρισκόταν στο ότι η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, η Eurostat, μπορεί να είχε κάνει 10 αποστολές στην Αθήνα από το 2004 μέχρι το 2010 για να βελτιώσει την αξιοπιστία των στατιστικών της χώρας, αλλά από την άλλη, την ίδια στιγμή, τα κράτη- μέλη αντιστέκονταν στην επιβολή αυστηρότερων κριτηρίων για τα στατιστικά στοιχεία. «Πρωθυπουργοί, υπουργοί Οικονομικών, κυβερνήσεις υποστήριζαν ότι η εθνική κυριαρχία της χώρας τους ήταν πιο σημαντική από αξιόπιστα στοιχεία».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν παραδέχθηκε ότι ήταν ένας από αυτούς που αντιστάθηκαν σθεναρά εναντίον της πρότασης της Επιτροπής να δώσει περαιτέρω εξουσίες και ανεξαρτησία στην Εurostat. «Αυτό ήταν ένα πολύ μεγάλο λάθος», επισήμανε χθες. Αν είχαν γίνει τα πράγματα σωστά, «δεν θα ζούσαμε την ελληνική κρίση με τον τρόπο που τη ζήσαμε», είπε χαρακτηριστικά.

Επόμενο σημείο-σταθμός της Ευρωζώνης στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Γιούνκερ και είχε σχέση με την Ελλάδα ήταν στη σημασία της φράσης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να σώσει το ευρώ. Το καλοκαίρι του 2012 που έκανε αυτή τη δήλωση ο πρόεδρος της ΕΚΤ, η Ευρωζώνη ήταν πολύ κοντά στο να επιστρέψει σε ύφεση. «Η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία ήταν κάτω από εξωφρενική πίεση και υπό καθεστώς μνημονίου», είπε ο κ. Γιούνκερ και, απευθυνόμενος στον Μάριο Ντράγκι, τόνισε: «Η ηρεμία και η αυτοπεποίθησή σου όχι μόνο ηρέμησαν τις αγορές, αλλά με γλίτωσαν από ξάγρυπνες νύχτες». Η τελευταία αναφορά σχετίζεται με το γεγονός ότι τότε ήταν πρόεδρος του Eurogroup. Ο επόμενος σταθμός για την πορεία του ευρώ δεν θα γινόταν να μην είναι το καλοκαίρι του 2015, όταν η Ελλάδα βρέθηκε κοντά στην έξοδο από το κοινό νόμισμα. «Δώσαμε μάχη για να κρατήσουμε την Ελλάδα εντός ευρώ», σημείωσε. Και η μάχη αυτή, σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν «για να ξεπεραστούν οι προκαταλήψεις, οι ιδεολογίες και η κακή διαχείριση. Μια μάχη για να πετύχουμε τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στην αλληλεγγύη και την ευθύνη, αλλά και να προστατεύσουμε το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συνολικά».

«Βέβαια, η πραγματική προσπάθεια και το πραγματικό κουράγιο ήταν του ελληνικού λαού. Η δουλειά μας ήταν να τους στηρίξουμε», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Επιτροπής και θύμισε τα 35 δισ. ευρώ από το επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ που αύξησαν το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 2%. «Με υπερηφάνεια μπορώ να δηλώσω σήμερα ότι η Ελλάδα είναι στο σωστό μέρος, στην καρδιά του ευρώ», επισήμανε για να καταλήξει ότι πλέον έχει αποδειχθεί ότι το ευρώ δεν είναι αναστρέψιμο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή