Ξεκίνησε για την Αν. Μεσόγειο το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο «Yavuz»

Ξεκίνησε για την Αν. Μεσόγειο το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο «Yavuz»

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απέπλευσε από την Τουρκία για την κυπριακή ΑΟΖ το δεύτερο πλοίο γεωτρήσεων της Άγκυρας Yavuz (Γιαβούζ), μετά από τελετή απόπλου που έγινε στο λιμάνι Dilovasi, έξω από την Κωνσταντινούπολη, παρουσία του υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ και του γενικού  διευθυντή της κύριας τουρκικής εταιρείας πετρελαϊκών ερευνών Turkiye Petrolleri (TPAO), Μελίχ Χαν Μπιλγκίν.

Ξεκίνησε για την Αν. Μεσόγειο το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο «Yavuz»-1

Μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από την τελετή απόπλου του Yavuz, ο Μπιλγκίν δήλωσε πως το σκάφος θα επιχειρήσει στα ανοικτά της χερσονήσου της Καρπασίας στη βορειοδυτική Κύπρο, στις αρχές Ιουλίου.

Από την πλευρά του,  ο Ντονμέζ, δήλωσε ότι το Yavuz, θα επιχειρήσει γεώτρηση για διάστημα περίπου τριών μηνών και θα φθάσει σε βάθος 3.300 μέτρων.

Επίσης, προειδοποίησε επίσης «εξωτερικούς» παράγοντες που συνεργάζονται με την κυβέρνηση της Κύπρου, λέγοντας πως δεν θα πρέπει να κυνηγούν «ψευδαισθήσεις» που δεν θα φέρουν αποτελέσματα.

 «Το Yavuz είναι έτοιμο να παρουσιάσει στο έθνος μας τους υπόγειους πόρους» ανέφερε το βράδυ της Τετάρτης ο τούρκος υπουργός Ενέργειας στο λογαριασμό του στο Twitter, αδιαφορώντας για τις διεθνείς αντιδράσεις.

Ξεκίνησε για την Αν. Μεσόγειο το δεύτερο τουρκικό γεωτρύπανο «Yavuz»-2

Το πρώτο τουρκικό γεωτρύπανο «Φατίχ» επιχειρεί ήδη σε απόσταση περίπου 40 μιλίων από τη δυτική ακτή της Κύπρου,  σε ύδατα όπου η Λευκωσία έχει αποκλειστικά οικονομικά δικαιώματα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Associated Press.

Η αναχώρηση του Γιαβούζ για γεωτρήσεις στην Κύπρο έρχεται την στιγμή που η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει στην Άγκυρα ότι δεν θα ανεχτεί παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, προειδοποιώντας με πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή