Το κυβερνητικό πρόγραμμα Ν.Δ. στην ατζέντα με Μέρκελ

Το κυβερνητικό πρόγραμμα Ν.Δ. στην ατζέντα με Μέρκελ

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην επόμενη ημέρα της 7ης Ιουλίου, όταν, όπως όλα δείχνουν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι πρωθυπουργός της Ελλάδας και εφόσον η Nέα Δημοκρατία καταφέρει να εξασφαλίσει αυτοδυναμία θα κληθεί να εφαρμόσει το πρόγραμμά της, επικεντρώθηκε το χθεσινό τετ α τετ του προέδρου της Ν.Δ. με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της συνόδου του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες. Είναι, εξάλλου, η πρώτη συνάντηση των δύο μετά τη μεγάλη νίκη της Ν.Δ. στις ευρωεκλογές και πιθανώς η τελευταία στην οποία ο κ. Μητσοτάκης προσέρχεται με την ιδιότητα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στη συνάντηση, που έγινε σε πολύ καλό κλίμα, σύμφωνα με πηγές της Πειραιώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε στην Αγκελα Μέρκελ τους βασικούς άξονες του κυβερνητικού σχεδίου που θα υλοποιήσει, «εφόσον οι πολίτες εμπιστευθούν τη διακυβέρνηση της χώρας στη Ν.Δ.».

Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο είχε κάνει και κατά τη συνάντησή τους τον περασμένο Ιανουάριο στην Αθήνα, όταν η Γερμανίδα καγκελάριος επισκέφθηκε τη χώρα μας για να εκπέμψει μήνυμα υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, δέκα ημέρες πριν από την ψήφισή της. Και τότε η συνάντησή της με τον κ. Μητσοτάκη είχε εστιαστεί περισσότερο στο οικονομικό πρόγραμμα και στο σχέδιο του κ. Μητσοτάκη για την προσέλκυση επενδύσεων (και γερμανικών), για το οποίο η γερμανική πλευρά είχε δείξει μεγάλο ενδιαφέρον, και λιγότερο στη συμφωνία των Πρεσπών και στις βασικές διαφωνίες της Ν.Δ.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συναντήθηκε ακόμα με τον Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος τον ενημέρωσε για την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο και εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την ανάγκη η Ευρώπη να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία, αν η τελευταία εμμείνει στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου, θέση που υπογράμμισε και προσερχόμενος στη σύνοδο, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιου τύπου προκλήσεις θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Είναι η ώρα για πράξεις, όχι μόνο για λόγια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ακόμα ότι, καθώς η χώρα βρίσκεται στην τελική ευθεία προς τις εθνικές κάλπες, είναι έτοιμη για μια κυβέρνηση που «θα φέρει περισσότερες επενδύσεις, καλύτερες δουλειές, λιγότερους φόρους και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης» και δήλωσε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη να «αποκαταστήσει την αξιοπιστία της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές». Ταυτόχρονα, επανέλαβε τη στήριξή του στην υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέμπερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θύμισε ότι το ΕΛΚ «είναι η μεγαλύτερη Κοινοβουλευτική Ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο» και επανέλαβε τη θέση της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς οικογένειας ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν πρέπει να προέρχεται από το ΕΛΚ. «Ο κ. Βέμπερ, τον οποίον στήριξα προσωπικά, επελέγη από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα μέσα από ένα ανοικτό δημοκρατικό συνέδριο, και εναπόκειται στο ΕΛΚ να καθορίσει ποιος θα είναι ο υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Επιτροπής», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την ώρα που η αδυναμία συμβιβασμού στο πρόσωπο του κ. Βέμπερ και οι διεκδικήσεις Φιλελεύθερων και Σοσιαλιστών καθυστερούν τη διαδικασία και οδηγούν σε νέο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την 1η Ιουλίου, σε μια προσπάθεια να βρεθεί συμφωνία πριν από το καλοκαίρι.

Εκδήλωση

Τα βλέμματα της Πειραιώς είναι στραμμένα στη σημερινή μεγάλη εκδήλωση (στο κέντρο «Ελληνικός Κόσμος»), κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα παρουσιάσει αναλυτικά το πρόγραμμά του για την επόμενη ημέρα, παρουσία όλων των υποψηφίων βουλευτών της Ν.Δ. Πάντως, σε ό,τι αφορά τις τελικές ανακοινώσεις για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, αυτές αναμένονται σήμερα, από τον κ. Μητσοτάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή