«Απάντηση» από την Αγκυρα με το «Γιαβούζ»

«Απάντηση» από την Αγκυρα με το «Γιαβούζ»

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν μέσω της εντεινόμενης τουρκικής κινητικότητας ξεκίνησε, χθες, η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες. Την ώρα που ο Ελληνας πρωθυπουργός έφθανε στη βελγική πρωτεύουσα με στόχο ακόμη μία επίσημη καταδίκη των πρακτικών της Αγκυρας, ένα δεύτερο τουρκικό πλοίο γεωτρήσεων ξεκινούσε από την Κωνσταντινούπολη με προορισμό την κυπριακή ΑΟΖ. Το «Γιαβούζ» απέπλευσε από το λιμάνι Dilovasi ύστερα από τελετή που έγινε παρουσία του υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ και του γενικού διευθυντή της τουρκικής εταιρείας πετρελαϊκών ερευνών Turkiye Petrolleri (TPAO), Μελίχ Χαν Μπιλγκίν, ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους δήλωσε πως το πλοίο θα επιχειρήσει στα ανοικτά της χερσονήσου της Καρπασίας, βορειοδυτικά της Κύπρου, περί τις αρχές Ιουλίου. Ο υπουργός Ενέργειας κ. Ντονμέζ προσέθεσε την πληροφορία πως το «Γιαβούζ» θα επιχειρήσει γεώτρηση για διάστημα περίπου τριών μηνών και θα φθάσει σε βάθος έως 3.300 μέτρων. Ο Τούρκος υπουργός, μάλιστα, επιλέγοντας ρητορική όξυνσης με τη διεθνή κοινότητα, προειδοποίησε τους «εξωτερικούς» παράγοντες που συνεργάζονται με την κυβέρνηση της Κύπρου να μην κυνηγούν «ψευδαισθήσεις» που δεν θα φέρουν κάποιο αποτελέσματα. Τα ξημερώματα της Πέμπτης και πάλι ο κ. Ντονμέζ, με ανάρτησή του στο Twitter, αποτύπωνε τις τουρκικές προθέσεις μετά τον απόπλου του δεύτερου πλοίου: «Το “Γιαβούζ” είναι έτοιμο να παρουσιάσει στο έθνος μας τους υπόγειους πόρους». 

Το «Γιαβούζ», σύμφωνα με το Associated Press, θα επιχειρήσει σε απόσταση περίπου 40 μιλίων από το πρώτο τουρκικό γεωτρύπανο που εστάλη στην περιοχή, το «Φατίχ». Το διεθνές πρακτορείο επισημαίνει πως η περιοχή ανήκει αποκλειστικά στην οικονομική δικαιοδοσία της Λευκωσίας. Η διαρκής κλιμάκωση της επιθετικής κινητικότητας από πλευράς Αγκυρας δείχνει πως δεν «πιάνουν τόπο» οι ευρωπαϊκές προειδοποιήσεις, με την εκκίνηση των διαδικασιών για κύρωση συγκεκριμένων μέτρων, που μπορεί να επηρεάσουν άμεσα την τουρκική οικονομία. Στην Αθήνα παρακολουθούν με «ψυχραιμία», όπως το θέτει διπλωματική πηγή, τον τρόπο που κινείται η τουρκική πλευρά και επενδύουν πολλά στην ταχεία λήψη μέτρων που ευελπιστούν πως θα έχουν άμεσες επιπτώσεις στην ήδη ευάλωτη οικονομία της γείτονος. Χθες, ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε επαφές σχετικά με το θέμα στις Βρυξέλλες. Αρχικά, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής ζήτησε «ξεκάθαρο μήνυμα» που πρέπει να δοθεί προς την Τουρκία και, εάν δεν ανταποκριθεί, είπε πως πρέπει «να υπάρξουν οι κατάλληλες κυρώσεις». Οι κυρώσεις βρέθηκαν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο επίκεντρο της συζήτησης του πρωθυπουργού με την κ. Μογκερίνι, από την οποία ζήτησε να υπάρξει σαφές μήνυμα προς την Τουρκία με στοχευμένα μέτρα. Ο πρωθυπουργός είχε επίσης συνάντηση και με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και με τον σοσιαλιστή υποψήφιο για τη Κομισιόν κ. Τίμερμανς, στον οποίο εξέφρασε την υποστήριξή του για την προεδρία της Ε.Ε., ενώ του ζήτησε τη συμπαράστασή του για κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Τέλος, ο κ. Αποστολάκης σε χθεσινή του συνέντευξη (Alpha) δήλωσε πως «σε περίπτωση σύγκρουσης με την Τουρκία είμαστε μόνοι μας», ενώ ερωτηθείς τι θα πράξει η Ελλάδα αν πάνε οι Τούρκοι στο Καστελλόριζο, απάντησε πως «δεν θα το επιτρέψουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή