ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σερβία κατά Μαυροβουνίου για εκκλησιαστική περιουσία

Σερβία κατά Μαυροβουνίου για εκκλησιαστική περιουσία

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. Ενταση επικρατεί στις σχέσεις Σερβίας – Μαυροβουνίου, με αφορμή νομοσχέδιο με το οποίο το Μαυροβούνιο επιδιώκει να ρυθμίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των μονών και εκκλησιών στο έδαφός του. Η σερβική εκκλησία κατηγορεί τη γειτονική χώρα ότι εποφθαλμιά την εκκλησιαστική περιουσία «κάνοντας πράγματα που δεν έκαναν ούτε οι Τούρκοι ούτε οι κομμουνιστές», ενώ η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου διαμαρτύρεται έντονα για τους χαρακτηρισμούς και τις απειλές που εκτοξεύονται από την πλευρά του Βελιγραδίου.

Ο πρεσβευτής της Σερβίας στην Ποντγκόριτσα εκλήθη χθες στο ΥΠΕΞ του Μαυροβουνίου για να δώσει εξηγήσεις «για τις συνεχιζόμενες αρνητικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών της Σερβίας για τις εσωτερικές υποθέσεις του Μαυροβουνίου». Η κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών εκδηλώθηκε την περασμένη εβδομάδα, με την κατάθεση του νομοσχεδίου που ζητεί από τις μονές και τους ναούς να παρουσιάσουν τίτλους ιδιοκτησίας, ειδάλλως η περιουσία τους περιέρχεται στο κράτος. Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία αντέδρασε έντονα, δεδομένου ότι πολλοί ναοί, μονές και άλλα εκκλησιαστικά ακίνητα βρίσκονται σε κρατική γη, σε κάποιες περιπτώσεις αυθαίρετα, και το νομικό καθεστώς τους παραμένει νομικά ακαθόριστο.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς ζήτησε από την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου να αποσύρει το νομοσχέδιο, ενώ ο υπουργός Καινοτομίας Νέναντ Πόποβιτς χαρακτήρισε τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς «μεγαλύτερο εγκληματία της Ευρώπης». O Τζουκάνοβιτς έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόσχιση του Μαυροβουνίου από τη Σερβία το 2006 και την ένταξή του στο ΝΑΤΟ.