ΚΙΝΑΛ: Πολλά νέα πρόσωπα στα ψηφοδέλτια

ΚΙΝΑΛ: Πολλά νέα πρόσωπα στα ψηφοδέλτια

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κατεύθυνση της ανανέωσης, που αποτελεί άλλωστε και σταθερό αφήγημα από τη σύσταση του Κινήματος Αλλαγής, κινούνται, σύμφωνα με τη Χαρ. Τρικούπη, τα ψηφοδέλτια για τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Ανανέωση η οποία αντικατοπτρίζεται, κατά την ηγεσία, τόσο από τα αρκετά «φρέσκα» πρόσωπα όσο και από το σημαντικό ποσοστό υποψηφίων που εκπροσωπούν τη νέα γενιά. Το ΚΙΝΑΛ κάλυψε και τις 421 διαθέσιμες θέσεις σε ολόκληρη την επικράτεια, με πάνω από τους μισούς υποψηφίους –ποσοστό που υπολογίζεται κοντά στο 55%– να συμμετέχουν για πρώτη φορά στα ψηφοδέλτια. Παράλληλα, περίπου ένας στους τρεις υποψήφιους βουλευτές είναι κάτω των 40 ετών.

Δεδομένο, πάντως, θα πρέπει να θεωρείται ότι ο ανταγωνισμός για μία θέση στο Κοινοβούλιο θα είναι μεγαλύτερος συγκριτικά με τις τελευταίες εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, όταν, υπό τη μορφή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, είχαν κερδηθεί συνολικά 17 έδρες, με ποσοστό 6,23%. Κι αυτό γιατί ο πολυκομματικός χαρακτήρας του ΚΙΝΑΛ είναι ενισχυμένος, μεταξύ άλλων, και με την παρουσία του ΚΙΔΗΣΟ, από το οποίο προέρχονται υποψήφιοι αρκετά προβεβλημένοι μέσω κυβερνητικών και υπουργικών αξιωμάτων, όπως οι Φ. Σαχινίδης, Γ. Πεταλωτής, Μ. Καρχιμάκης, Σ. Κεδίκογλου κ.ά., καθώς και ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

Η προσπάθεια να τηρηθούν οι εσωκομματικές –αλλά και οι τοπικές ανά περιφέρεια– ισορροπίες και ταυτόχρονα τα ψηφοδέλτια να είναι όσο το δυνατόν πιο «πολυσυλλεκτικά» οδήγησε, όπως αναμενόταν και σε κάποιες «καραμπόλες» με μετατοπίσεις υποψηφιοτήτων, όπως του Θ. Παπαθεοδώρου, ο οποίος μεταφέρθηκε από την Αχαΐα στον νότιο τομέα της πρώην Β΄ Αθηνών. Σε αυτό, σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε και η γυναικεία ποσόστωση του 40%, η οποία, πάντως, όπως διευκρίνισε η Χαρ. Τρικούπη, υπερκαλύφθηκε. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 19 βουλευτές που έκλεισαν την κοινοβουλευτική περίοδο πριν από μερικές ημέρες όλοι διεκδικούν την επανεκλογή τους, πλην του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος αφήνει προς διεκδίκηση την έδρα του στην Α΄ Θεσσαλονίκης.

Εν τω μεταξύ, στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών αναφέρθηκε χθες σε συνέντευξή της (Real FM) η Φώφη Γεννηματά, η οποία, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής σχετικά με το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στη Μεσόγειο, εξέφρασε την άποψη ότι «έγινε ένα βήμα, αλλά χρειάζονται πιο τολμηρές ενέργειες» από την πλευρά της Ε.Ε. Τόνισε δε, στρέφοντας το βλέμμα προς το εσωτερικό, ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να είναι πιο πιεστική», ενώ υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας όφειλε να έχει ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις, καταλογίζοντάς του ότι δεν συμβάλλει στη δημιουργία «αρραγούς μετώπου, όπως σε όλα τα ζητήματα της χώρας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή