Τσίπρας: «Πρώτη φορά λήψη μέτρων»

Τσίπρας: «Πρώτη φορά λήψη μέτρων»

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφές μήνυμα πως αν η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο θα υποστεί κυρώσεις έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, καλώντας την Αγκυρα να βάλει τέλος στην προκλητική συμπεριφορά. Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη βελγική πρωτεύουσα κατά το διήμερο της Συνόδου Κορυφής, τονίζοντας πως «είναι η πρώτη φορά ύστερα από δεκαετίες παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία που, σε συνέχεια συντονισμένων ενεργειών Ελλάδας – Κύπρου, η Ε.Ε. με τόσο ξεκάθαρο και αποφασιστικό τρόπο καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες και αποφασίζει τη λήψη μέτρων κατά τη γείτονος». Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πως αυτό το «ξεκάθαρο, αποφασιστικό και αυστηρό», όπως το χαρακτήρισε, μήνυμα προς την Τουρκία συνοδεύεται με στοχευμένα μέτρα, τα οποία δεν είχαν ληφθεί ποτέ στο παρελθόν, ακόμα και στην κρίση των Ιμίων, όταν «η Ε.Ε. είχε κρατήσει ισορροπίες». Αυτή τη «σοβαρή μεταστροφή υπέρ των εθνικών μας θέσεων», όπως τη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, την απέδωσε στην εξωτερική πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνησή του, που είχε στόχο «να αποκτήσουμε ισχυρά ερείσματα στην περιοχή, στην Ε.Ε. και στο διεθνές πλαίσιο».

Επ’ αυτού, ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε και τη συμφωνία των Πρεσπών, λέγοντας πως επιβεβαιώνεται η άποψή του ότι ήταν εθνικά επωφελές να βρεθεί λύση με τους βόρειους γείτονές μας, καθώς διαφορετικά πάνω από τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας θα πετούσαν τουρκικά και όχι ελληνικά αεροσκάφη. Με μία, πάντως, φράση που θύμιζε απολογισμό και είχε το βλέμμα στο απώτερο μέλλον, ανέφερε πως θα έρθει κάποτε η ώρα που ακόμα και οι πιο «ευαίσθητοι συμπατριώτες μας» θα αντιληφθούν τα οφέλη της συμφωνίας.

Οσον αφορά τα πιθανά μέτρα που θα επιβληθούν στην Αγκυρα, ο κ. Τσίπρας κράτησε κλειστά τα χαρτιά του παραπέμποντας στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, που αποτελείται από τους υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. Δίνοντας πάντως ένα στίγμα, είπε πως ενδέχεται να αφορούν «πάγωμα» της ευρωτουρκικής συνεργασίας, κυρώσεις κατά εταιρειών ή προσώπων, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως είναι πολύ πιθανόν να έχουν σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στην οικονομία της γείτονος. Χθες, εν τω μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, επισκεπτόμενος την έδρα των «Μπορντό Μπερελί», των ειδικών δυνάμεων της Τουρκίας, δήλωσε πως «θέλουμε οι καλές γειτονικές σχέσεις να υπερισχύσουν παντού. Από την άλλη», όμως, «δεν θα επιτρέψουμε ποτέ ένα τετελεσμένο γεγονός».

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός έστελνε και μήνυμα συνεννόησης, λέγοντας πως σκοπεύει να συνεχίσει να διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία και ότι εάν η Αγκυρα σταματήσει τις παραβατικές συμπεριφορές, θα μπορούσαν να ξεκινήσουν εκ νέου οι συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού «για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, που δεν μπορεί να είναι με εγγυήσεις και στρατεύματα».

Υπογραφή συμφωνίας

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αποκαλύπτοντας μία από τις τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησής του πριν από τις εκλογές σημείωσε πως την επόμενη εβδομάδα θα προχωρήσει η υπογραφή συμφωνίας για έρευνα φυσικού αερίου και πιθανή αξιοποίησή του στα θαλάσσια οικόπεδα νοτίως και δυτικά της Κρήτης με την εταιρεία ExxonMobil.Ο πρωθυπουργός, παρά το γεγονός πως βρισκόταν επί βελγικού εδάφους, έστρεψε τα πυρά του εναντίον της Ν.Δ. με αφορμή –για πολλοστή φορά– τον κ. Βέμπερ. Ανακοινώνοντας πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να θέσουν «εκτός κούρσας» για την Κομισιόν τον Βαυαρό πολιτικό, υπενθύμισε τη στήριξη που του παρείχε η Ν.Δ. «Ηταν λάθος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επέμεινε σε μια διχαστική υποψηφιότητα», σχολίασε. Ο κ. Τσίπρας, που επέστρεψε χθες στην Αθήνα, θα συνεχίσει σε αμιγώς προεκλογικούς ρυθμούς. Σήμερα έχει προγραμματισμένη συνάντηση με startuppers, εντάσσοντας στο προφίλ του και την καινοτομία. Αύριο ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στη Φλώρινα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή