Τα «κλειδιά» για αυτοδύναμη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας

Τα «κλειδιά» για αυτοδύναμη κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το ευρύτατο προβάδισμα που κατέγραψε στις ευρωεκλογές η Ν.Δ. έναντι του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά να διατηρείται δύο εβδομάδες πριν από τις εθνικές κάλπες, όπως προκύπτει από όλες τις τρέχουσες δημοσκοπήσεις, σε «κλειδιά» για το εύρος της επικράτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης αναδεικνύονται δύο παράγοντες: το ύψος της αποχής και η τύχη τριών κομμάτων που θα δώσουν μάχη για την είσοδο στη Βουλή, δηλαδή της Χρυσής Αυγής, της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου και του ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.

Η αποχή παραδοσιακά επιδρά στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος, καθώς εμμέσως ενισχύει το πρώτο κόμμα και, σε κάθε περίπτωση, εκείνο που καταγράφει τη μεγαλύτερη συσπείρωση. Ομως, το εύρος και η «σύνθεσή» της στην παρούσα συγκυρία μπορούν να αποτελέσουν αστάθμητο παράγοντα, καθώς υπάρχει η ιδιαιτερότητα ότι η επερχόμενη αναμέτρηση θα διεξαχθεί στην καρδιά του καλοκαιριού και, μάλιστα, με τις πρόσφατες ευρωεκλογές να έχουν επί της ουσίας προδιαγράψει για τους πολίτες τον τελικό νικητή.

Στα κομματικά επιτελεία εκτιμάται πως ο αέρας του νικητή που έχει διαμορφωθεί για τη Ν.Δ. θα οδηγήσει μαζικά τους ψηφοφόρους της στις κάλπες. Στην ίδια κατεύθυνση εκτιμάται πως θα λειτουργήσει και η ανάδειξη της ανάγκης αυτοδυναμίας της Ν.Δ. από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης από τις αμέσως επόμενες ημέρες θα φέρει με ιδιαίτερη ένταση στο προσκήνιο τον κίνδυνο, εάν η Ν.Δ. δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, η χώρα να μπει σε περιπέτειες, καθώς η αμέσως επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα διεξαχθεί με απλή αναλογική.

Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι δυσκολότερο να κινητοποιήσουν την εκλογική τους βάση, ειδικά στην περίπτωση κατά την οποία οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν από την κάλπη της 7ης Ιουλίου τον εμφανίζουν σε μεγάλη απόσταση από τη Ν.Δ. Μόνη ελπίδα της Κουμουνδούρου για να μην πληγεί δυσανάλογα από την αποχή είναι, όπως ομολογείται, αυτή να επικεντρωθεί λόγω θέρους στους μεγαλύτερους σε ηλικία ψηφοφόρους, όπου η Ν.Δ. υπερέχει σημαντικά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει και σε ένα «υποσύνολο» της αποχής, και συγκεκριμένα σε περίπου 600.000 ψηφοφόρους που τον είχαν στηρίξει τον Ιανουάριο του 2015, αλλά δεν προσήλθαν στην ευρωκάλπη. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, η Κουμουνδούρου πραγματοποίησε τις τελευταίες ημέρες ειδικές ποιοτικές μετρήσεις για τη συγκεκριμένη κατηγορία ψηφοφόρων, προκειμένου να επαναδιαμορφώσει τη στρατηγική της. Ομως, όπως διαπιστώθηκε, πρόκειται για ομάδα χωρίς καμία ομοιογένεια, γεγονός που την καθιστά ιδιαιτέρως δύσκολα προσεγγίσιμη από τον κ. Τσίπρα.

Οπως προαναφέρθηκε, εάν η αποχή μπορεί να επηρεάσει το εύρος της διαφοράς μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, κρίσιμο για την αυτοδυναμία θα είναι ποιο ή ποια κόμματα από τη Χρυσή Αυγή, την Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 θα περάσουν το όριο του 3% και θα εισέλθουν στην επόμενη Βουλή. Σε περίπτωση που εισέλθουν και τα τρία, ο πήχυς της Ν.Δ. για την αυτοδυναμία ανεβαίνει, ενώ με κάθε «αποχώρηση» το ποσοστό που θα απαιτηθεί για να εκλέξει 151 βουλευτές γίνεται χαμηλότερο. Επί του παρόντος, πάντως, η τύχη των τριών κομμάτων προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση δεν μπορεί να προεξοφληθεί, καθώς, σύμφωνα με δημοσκόπους, ακόμη και η εκλογική βάση που εμφάνισαν στις πρόσφατες ευρωεκλογές εμφανίζεται εξαιρετικά ευμετάβλητη. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, μπορεί στην επόμενη Βουλή να είναι παρόντα όλα, μπορεί και κανένα.

Το ντιμπέιτ και η Τουρκία

Δύο μεταβλητές που μπορεί να επηρεάσουν, τέλος, σε κάποιο βαθμό την πορεία της τρέχουσας –υποτονικής– προεκλογικής περιόδου είναι το προγραμματισμένο για την 1η Ιουλίου ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών και τυχόν εξελίξεις στο μέτωπο με την Τουρκία. Θα πρέπει να σημειωθεί πως η διεξαγωγή του ντιμπέιτ απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν διατυπώσει ενστάσεις για σειρά από αξιώσεις που έχει προβάλει η Κουμουνδούρου στο πλαίσιο της διακομματικής. Επίσης, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ανέδειξε μια πρόσθετη περιπλοκή: ότι, δηλαδή, μια ημέρα νωρίτερα έχει προγραμματιστεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε.

Παράλληλα, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο κ. Τσίπρας να επιχειρήσει να «δραματοποιήσει» τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, όπως έπραξε με την έκτακτη σύγκληση του ΚΥΣΕΑ την περασμένη Κυριακή. Πάντως, θα πρέπει να επισημανθεί πως ο πρωθυπουργός, αν και δέχθηκε εισηγήσεις περί του αντιθέτου, έσπευσε στη συνέχεια να κατεβάσει τους τόνους, παρότι η αναφορά του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη σε «εισβολή» σε θαλάσσιο έδαφος της Κύπρου δημιουργούσε τις προϋποθέσεις για την καλλιέργεια κλίματος εθνικής κρίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή