Τσίπρας: Το τίμημα θα είναι σοβαρό

Τσίπρας: Το τίμημα θα είναι σοβαρό

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμφατικό μήνυμα προς την Αγκυρα για «σοβαρό τίμημα» σε περίπτωση συνέχισης των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου αποτελεί η χθεσινή παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο στρατόπεδο της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), συνοδεία μάλιστα του υπουργού Εθνικής Αμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη, μόλις λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περί απρόσκοπτης συνέχισης των τουρκικών ερευνών και γεωτρήσεων. «Οποιος παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, όποιος παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, αλλά και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα έχει συνέπειες.

Και βεβαίως το τίμημα –πρέπει να το γνωρίζουν– θα είναι σοβαρό», είπε ενδεικτικά ο κ. Τσίπρας. Και πρόσθεσε ότι «δεν έχει κανένα νόημα μια τακτική κλιμάκωσης αδιέξοδης και ατελέσφορης. Δεν είναι ένδειξη ισχύος, αλλά ένδειξη αδυναμίας να επιχειρεί κανείς άγονες γεωτρήσεις στην ΑΟΖ μιας χώρας που γνωρίζει ότι δεν έχει αποτρεπτική δύναμη στη θάλασσα – δεν είναι ένδειξη ισχύος, αλλά αδυναμίας. Και γνωρίζουν όλοι ότι είναι ένδειξη αδυναμίας. Και καλό θα ήταν αυτές οι παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου να σταματήσουν εδώ. Διότι, όπως προείπα, θα υπάρξει τίμημα σοβαρό και στις ευρωτουρκικές σχέσεις, αλλά τίμημα σοβαρό όσον αφορά την ειρήνη και τη σταθερότητα, τη συνεργασία, που είναι στόχος μας και επιδίωξή μας στην ευρύτερη περιοχή».

Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε τη σχετική αναφορά του απευθυνόμενος στα στελέχη των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων που υπηρετούν στην Κύπρο, απαντώντας στον κ. Ερντογάν. «Συνεργάτες μου με πληροφόρησαν ότι ο Τούρκος πρόεδρος έκανε κάποιες δηλώσεις και είπε, απευθυνόμενος στον Ελληνα πρωθυπουργό, ότι λέει κάποια πράγματα μιλώντας μόνος του. Αλλά εγώ θα συνεχίσω τον χαβά μου», είπε ενδεικτικά ο κ. Τσίπρας. Και συμπλήρωσε ότι «ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν λέει κάποια πράγματα, αλλά μιλάει τη γλώσσα του διεθνούς δικαίου, μιλάει τη γλώσσα της λογικής, μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας, αλλά και τη γλώσσα της αποφασιστικότητας.

Και, δεύτερον, δεν μιλάει μόνος του, αλλά μιλάει έχοντας στο πλευρό του την Ευρωπαϊκή Ενωση, όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., τη μεγάλη πλειοψηφία της διεθνούς κοινότητας, αλλά έχοντας στο πλευρό του και κάθε χώρα σε κάθε γωνιά του πλανήτη, και ιδιαίτερα στην περιοχή μας, που σέβεται το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή