Ν. Φίλης: Υπήρξαν ψευδαισθήσεις για τον ρόλο του Καραμανλή, είναι μία συζήτηση που πονάει

Ν. Φίλης: Υπήρξαν ψευδαισθήσεις για τον ρόλο του Καραμανλή, είναι μία συζήτηση που πονάει

4' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως τον «άνθρωπο που οδήγησε στην ξέρα την ελληνική οικονομία» περιέγραψε τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ο βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, στην Α’ Αθηνών, Νίκος Φίλης. σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».

Ειδικότερα, ο κ. Φίλης σχολίασε την αποψινή επανεμφάνιση του Κ. Καραμανλή στο πολιτικό προσκήνιο, μετά από δέκα χρόνια, σε εκδήλωση της ΝΔ, λέγοντας: «ήταν αναμενόμενο, όλοι μαζί θα διεκδικήσουν να επιστρέψουν, είναι αυταπάτες τα περί διαφοροποιήσεων, η Δεξιά είναι διαχρονικά ενωμένη στην διεκδίκηση της μονοκομματικής διαχείρισης της εξουσίας». Σημείωσε δε, ότι «ο Καραμανλής έχει ένα επιπλέον στοιχείο: είναι ο άνθρωπος που οδήγησε στην ξέρα την ελληνική οικονομία, η κυβέρνηση Καραμανλή μας άφησε 14% ελλείμματα, είναι έργο Καραμανλή και έργο Νέας Δημοκρατίας, το 14% δημόσια ελλείμματα. Ήταν η επιβεβαίωση της οικονομικής χρεοκοπίας, το 2009. Και σκηνοθέτησε μία παράδοση εξουσίας, να πάρει την “καυτή πατάτα” ο Γιώργος Παπανδρέου, να οδηγήσει με δική του ευθύνη, υποτίθεται, την χώρα στο ΔΝΤ, ενώ ήταν συνυπευθυνότητα και της ΝΔ. Τι θα μας σώσει τώρα ο Καραμανλής; Να καταλάβω… θα σώσει την χώρα ο άνθρωπος που ευθύνεται για την οικονομική καταστροφή στην τελευταία φάση της;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο DNA της κρίσης είναι η πολιτική Καραμανλή που μας οδήγησε το 2009 στην οικονομική χρεοκοπία. Θα μας σώσουν αυτοί τώρα; Αυτοί είναι οι “νοικοκυραίοι”», πρόσθεσε ο κ. Φίλης.

Σύμφωνα με το βουλευτή και εκ νέου υποψήφιο, και εντός ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν «διάφορες ψευδαισθήσεις για τον ρόλο του Καραμανλή», είναι «μία συζήτηση που πονάει». Τώρα «είμαστε δέκα ημέρες πριν τις εκλογές, πρέπει να είμαστε ενωμένοι στην σύγκρουση με την Δεξιά», αλλά πρόκειται για στοιχείο αυτοκριτικής, «το βλέπει ο πολίτης ότι πρέπει να επανατοποθετηθούμε».

Στην αρχή της συζήτησης, ο κ. Φίλης σημείωσε επίσης ότι η ΝΔ προτάσσει την ατζέντα «νόμος και τάξη» και προαναγγέλλει ένα κρεσέντο αυταρχισμού, με κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου (τον νόμο που επανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά ουσιαστικά είναι ο νόμος της κ. Γιαννάκου επί Καραμανλή), με σκληρότερο σωφρονιστικό σύστημα που είναι επίσης εκτός της παράδοσης του φιλελεύθερου κράτους Δικαίου που κάποτε υπηρέτησε η ΝΔ (οι άδειες κρατουμένων π.χ. ψηφίστηκαν επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και υπουργίας Αθανάσιου Κανελλόπουλου). «Πηγαίνουμε σε μία ΝΔ που αρνείται λίγα – λίγα τα όποια θετικά στοιχεία υπήρχαν στην παράδοσή της», όπως είπε.

Για την φιλολογία που αναπτύσσεται από στελέχη της ΝΔ και ΜΜΕ περί ακύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ άλλα στελέχη προσπαθούν να «τα μαζέψουν», ο ίδιος σημείωσε ότι ενώ στο παρελθόν η ΝΔ ως καραμανλικό κόμμα εξουσίας είχε υπεύθυνη στάση, κατανοώντας τους διεθνείς συσχετισμούς, «τώρα έχουμε τα επίχειρα της πολιτικής της “μακεδονομαχίας”, της πατριδοκαπηλείας που κάλυψε και εξέθρεψε για μικροκομματικούς λόγους ο κ. Μητσοτάκης… η ΝΔ πάει τώρα να φτιάξει μία πιο ρεαλιστική γραμμή, ότι “θα επιτηρήσει την ορθή εφαρμογή της Συνθήκης”. Μα αν είναι “προδοτική” και προϊόν συναλλαγής, αν ισχύουν όλες αυτές τις βλακείες και συκοφαντίες που είπαν, τι θα επιτηρούν; Την ορθή εφαρμογή μίας προδοτικής συμφωνίας; Είναι τραγέλαφος αυτά που λέει η ΝΔ… και αφορά και το διεθνές προφίλ της χώρας. Γι’ αυτό είναι καταστροφή αν αναρριχηθεί στην εξουσία».

Προειδοποίησε μάλιστα ότι είναι σαφής η απειλή για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, εάν μία κυβέρνηση εφαρμόσει αυτά που λέει για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, καθώς θα προκληθούν μεγάλες κοινωνικές αντιδράσες, όπως είχε γίνει και επί των ημερών του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Αυτός είναι και ο λόγος που «αυτές οι σκληρές αντιλαϊκές πολιτικές, που θα προκαλέσουν σίγουρα αντιδράσεις, αμφισβητούν και το κεκτημένο της εξόδου από το Μνημόνιο, γιατί θα μας επιστρέψουν είτε σε καταστάσεις δημοσιονομικού εκτροχιασμού (αυτό συνεπάγονται τα 5 δισ. ευρώ φοροαπαλλαγές για τους πλούσιους) είτε σε άγρια περικοπή των κοινωνικών παροχών από τον κρατικό προϋπολογισμό. Συνεπώς, θα έχουμε ξανά αντίδραση των πολιτών όταν δεν θα ικανοποιούνται τα βασικά τους δικαιώματα σε Υγεία, Ασφάλιση, Παιδεία… θα έχουμε παλινδρόμηση σε καταστάσεις ΔΝΤ, όπως συνέβη στην Αργεντινή… δεν τα βγάζουμε από το μυαλό μας… ανέβηκε ο εκεί Μητσοτάκης, ακολούθησε πολιτική παράλληλη του Μητσοτάκη, οδήγησε σε ένα χρόνο στην επιστροφή του ΔΝΤ».

Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα, κατά τον ίδιο, παρά τα στενά χρονικά περιθώρια, είναι «να πολιτικοποιηθεί η προεκλογική περίοδος. Η ΝΔ έχει κάτσει πάνω στο 9% των ευρωεκλογών και δεν θέλει καμία πολιτική συζήτηση για το τι θα γίνει στην χώρα μετά τις εκλογές. Αποφεύγει τα πάντα και βγάζει εκθέσεις ιδεών «όλοι αγαπημένοι, όλοι μαζί, κτλ.» και «πόσο κακή είναι η Αριστερά». Γι’ αυτό πρέπει να τεθούν τα πολιτικά, προγραμματικά ζητήματα, «τι λέμε, τι σημαίνει ανάπτυξη με καλύτερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, με κοινωνική προστασία, με ισχυρό κοινωνικό κράτος, με αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Τι σημαίνει επενδύσεις, γιατί εμείς φέραμε άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα… υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και όχι “ακρίδες”, αποικιοκρατικές συμβάσεις».

Για τις δηλώσεις Γεννηματά περί «ανοχής» ο Ν. Φίλης τόνισε ότι στην ουσία «εννοεί συνεργασία… πηγαίνουμε ξανά στην συγκυβέρνηση με την ΝΔ», προβλέποντας ότι «αυτού του είδους οι σχεδιασμοί θα ανατραπούν στις κάλπες, οι πολίτες δεν θέλουν ψευδώνυμα κόμματα που συμμαχούν με την ΝΔ, αλλά εναλλακτικές πολιτικές και συνεπώς εναλλακτικούς πολιτικούς συνασπισμούς».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή