ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ακτινογραφία της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Η ακτινογραφία της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Κάθε νομός έχει τα δικά του ξεχωριστά χαρακτηριστικά, αλλά συνολικά η Ν.Δ. αποτελεί την κυρίαρχη δύναμη στην Πελοπόννησο, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κρατά δυνάμεις σε Αρκαδία και Κορινθία. Η Λακωνία δίνει τρεις έδρες συνολικά στο Κοινοβούλιο. Παραδοσιακά πολύ δεξιός νομός, στις πρόσφατες ευρωεκλογές έδωσε στη Ν.Δ. το μεγαλύτερο ποσοστό της πανελλαδικά (42,83%) και στον ΣΥΡΙΖΑ το μικρότερο (16,8%) και ως εκ τούτου η διαφορά που προέκυψε ήταν η μεγαλύτερη σε όλη τη χώρα, καθώς έφτασε τις 26 μονάδες. Η Ν.Δ. αναμένεται να εκλέξει δύο βουλευτές με το απόλυτο φαβορί να είναι ο νυν εκπρόσωπος του νομού Θανάσης Δαβάκης και από εκεί και πέρα να δώσουν τη μάχη ο Γιάννης Κουλιζάκος, η προερχόμενη από το κεντρώο χώρο Εύα Κοντοσταθάκου, ο Νεοκλής Κρητικός και η Βερονίκη Λέκκα. Την τρίτη έδρα θα διεκδικήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Αν καταλήξει στον ΣΥΡΙΖΑ, το προβάδισμα το έχει ο νυν βουλευτής και υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης, ενώ από το ΚΙΝΑΛ βαθιές ρίζες στην περιοχή έχει ο επί σειράν ετών βουλευτής Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Στη Μεσσηνία, που δίνει πέντε έδρες στο Κοινοβούλιο, είναι πιθανόν η Ν.Δ. να εκλέξει τέσσερις βουλευτές, με τον αριθμό τρία πάντως να είναι «κλειδωμένος». Πρώτος βεβαίως –που εκλέγεται χωρίς σταυρό– ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Τις άλλες δύο ή τρεις έδρες θα διεκδικήσουν ο νυν βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος, ο πολιτικός μηχανικός Μίλτος Χρυσομάλλης ο οποίος αποτελεί τον δυναμικό εκπρόσωπο της νέας γενιάς –είναι 42 ετών– και έπονται ο Περικλής Μαντάς, η Παναγιώτα Κουμάντου, η Αναστασία Κυριακοπούλου και η Ντίνα Παναγιώτα. Από τον ΣΥΡΙΖΑ που θα πάρει μία έδρα, ο τέως υπουργός Αλ. Χαρίτσης είναι σχεδόν βέβαιο πως θα είναι ο εκπρόσωπος της Μεσσηνίας στο Κοινοβούλιο. Από το ΚΙΝΑΛ τη μία έδρα που πιθανόν πάρει το κόμμα –στην περίπτωση που η Ν.Δ. εκλέξει 3 βουλευτές– θα διεκδικήσουν ο Παναγιώτης Αλευράς, ο Μενέλαος Γερονικολός και ο Γιάννης Διονυσόπουλος.

Από το ΚΚΕ που στη Μεσσηνία έλαβε στις πρόσφατες ευρωεκλογές το μεγαλύτερο ποσοστό –5%– θα είναι μεταξύ άλλων υποψήφιος ο πλοίαρχος ε.α. Σμυρνής Αργύρης.

Στην Αργολίδα αντιστοιχούν τρεις έδρες. Επίσης παραδοσιακά κεντροδεξιός νομός, στις πρόσφατες ευρωεκλογές έδωσε χαώδη διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων με τη Ν.Δ. να λαμβάνει 38,63% και τον ΣΥΡΙΖΑ 20,02%. Η Ν.Δ. αναμένεται να εκλέξει έναν βουλευτή με τον πρώην υφυπουργό Γιάννη Ανδριανό να θεωρείται εξαιρετικά πιθανό πως θα επανεκλεγεί. Υποψήφιοι είναι ακόμα η Σόνια Τάνταρου, η Ελένη Παναγιωτοπούλου και ο Σπύρος Ρομποτής. Από τον ΣΥΡΙΖΑ υποψήφιοι θα είναι ο νυν βουλευτής Γιάννης Γκιόλας, ο Γιώργος Γαβρήλος, η Μαρία Καρασταμάτη, ο Νίκος Νικολαράκος και η Παρασκευή Σκούρτη. Τέλος, από το ΚΙΝΑΛ που έχει ενισχυμένο ψηφοδέλτιο, φαβορί για την έδρα θεωρείται ο νυν βουλευτής και πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης, ενώ με αξιώσεις έχει μπει στην κούρσα και ο γιατρός Γιάννης Στεφάνου.

Η Κορινθία δίνει τέσσερις έδρες στην Εθνική Αντιπροσωπεία. Σήμερα τις τρεις καταλαμβάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και τη μία η Ν.Δ., κάτι που αναμένεται να αντιστραφεί. Στις πρόσφατες ευρωεκλογές η Ν.Δ. έλαβε 33,48% έναντι 24,51% του ΣΥΡΙΖΑ.

Από τη Ν.Δ. αδιαφιλονίκητο φαβορί είναι ο νυν βουλευτής Χρίστος Δήμας, ενώ τις άλλες έδρες θα διεκδικήσουν ο Κώστας Κόλλιας, η Σοφία Αναγνωσταρά, ο Νίκος Ταγαράς, η Μαρία Παπακωνσταντίνου και η Μαρία- Ελένη Σούκουλη-Βιλιάλη. Από τον ΣΥΡΙΖΑ τη μία έδρα θα διεκδικήσουν οι νυν βουλευτές Μαρία Θελερίτη, Γιώργος Ψυχογιός και Γιώργος Τσόγκας, ενώ υποψήφιος είναι και ο Ιωάννης-Απόστολος Σκλιας.

Στην Αρκαδία το κλίμα ήταν ιδιαίτερα τεταμένο μετά τις περιφερειακές εκλογές, καθώς η ήττα του απερχόμενου περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη δημιούργησε τοπικές εντάσεις. Από τη Ν.Δ. ο Κώστας Βλάσης που στήριξε «σκληρά» τον νέο περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα, έχει πλέον ενισχυθεί σε όλα τα επίπεδα, με την επανεκλογή του να μην αμφισβητείται από κανέναν. Το ερώτημα είναι αν θα βγει δεύτερος «γαλάζιος» βουλευτής ή οι τρεις έδρες θα μοιραστούν μεταξύ των Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ. Από τον ΣΥΡΙΖΑ την επανεκλογή του διεκδικεί ο Γιώργος Παπαηλιού έχοντας όμως ισχυρό αντίπαλο, τον Χρήστο Στάικο, ο οποίος την προηγούμενη τριετία διετέλεσε πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου, Enterprise Greece. Από το ΚΙΝΑΛ, υποψήφιος θα είναι και πάλι ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ενώ δυναμικά έχει μπει στον προεκλογικό αγώνα και ο απόστρατος αξιωματικός του ελληνικού στρατού Γιώργος Πραχαλιάς. Από το ΜέΡΑ25 υποψήφιος θα είναι ο Δημήτρης Γαβράς, επιχειρηματίας, δημοτικός σύμβουλος Δήμου Γορτυνίας.