Νατοϊκά Global Hawk σε Σούδα, Λάρισα και Καβάλα

Νατοϊκά Global Hawk σε Σούδα, Λάρισα και Καβάλα

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τρία Ελληνικά αεροδρόμια είναι πιθανό να σταθμεύουν από το Φθινόπωρο και μετά, τα μη επανδρωμένα νατοϊκά  αεροχήματα (UAV), RQ 4 D Global hawk, αμερικανικής κατασκευής. Εξετάζεται η στάθμευση των συγκεκριμένων UAV στα αεροδρόμια της πολεμικής αεροπορίας στη Σούδα, τη Λάρισα και τη Χρυσούπολη Καβάλας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το ΝΑΤΟ θα κάνει στα συγκεκριμένα τρία αεροδρόμια, εντός του Αυγούστου, έρευνα καταλληλότητας για την δυνατότητά τους να φιλοξενήσουν αυτού του τύπου τα UAV.

Υπενθυμίζεται  ότι στο αεροδρόμιο της Λάρισας, ήδη σταθμεύουν νατοϊκά UAV τύπου MQ – 9 Reaper, αμερικανικής κατασκευής, για τα οποία η πολεμική αεροπορία έχει εκφράσει ενδιαφέρον μίσθωσης από τον Αύγουστο και μετά, όταν τελειώνει μίσθωσή τους από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις.

Το αίτημα για τη στάθμευση των Global Haws στα 3 αεροδρόμια, έγινε μέσω ΝΑΤΟ προς το ΓΕΕΘΑ, το οποίο από ότι φαίνεται ενέκρινε τη σχετική πρόταση.

Η εξέλιξη αυτή είναι πολύ σημαντική καθώς η Ελλάδα βρίσκεται πίσω σε σύγκριση με την Τουρκία στον τομέα των UAV. Η Τουρκία εκτός από χρήση UAV ισραηλινής ή αμερικανικής κατασκευής, έχει εκτεταμένη εγχώρια γραμμή παραγωγής.

Τα UAV τύπου Bayraktar (o ιδρυτής και ιδιοκτήτης της εταιρείας είναι γαμπρός του Ερντογάν), σαρώνουν συχνά το Αιγαίο αποτελώντας έναν φθηνό τρόπο για την Τουρκία να έχει εικόνα του τι συμβαίνει στην περιοχή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή