ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευ. Αποστολάκης: Η συνοχή του ΝΑΤΟ να βασίζεται στη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και στην καλή γειτονία

Ευ. Αποστολάκης: Η συνοχή του ΝΑΤΟ να βασίζεται στη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και στην καλή γειτονία

Βασική προϋπόθεση εκπλήρωσης των στόχων της συμμαχίας αποτελεί η διατήρηση της συνοχής της, η οποία πρέπει να βασίζεται στη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο και στις αρχές της καλής γειτονίας, επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης στις παρεμβάσεις του, κατά τη διάρκεια των εργασιών της διήμερης συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Επίσης τόνισε ότι η ραγδαία εξέλιξη των νέων τεχνολογιών αιχμής στον στρατιωτικό τομέα καθιστά επιτακτική την αυστηρή συμμόρφωση του πλαισίου εφαρμογής ισχύος με τις πρόνοιες του διεθνούς δικαίου.

Παράλληλα, ο κ. Αποστολάκης χαρακτήρισε σημαντικό για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας να παραμείνει η Ρωσία συνδεδεμένη με αυτήν, συμμορφούμενη με τις προβλέψεις της συνθήκης ΙΝF. Στο πλαίσιο αυτό κρίνεται σκόπιμη η αναζωογόνηση του διαλόγου σχετικά με το μέλλον ενός αποτελεσματικού, λειτουργικού και βιώσιμου συστήματος ελέγχου των εξοπλισμών, αφοπλισμού και μη διάδοσης πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη, μέσω και του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Τα εν λόγω φόρα παρέχουν την ευκαιρία περαιτέρω προώθησης της ειρήνης και της σταθερότητας, μέσω ανοικτού και ειλικρινούς διαλόγου στην Ευρώπη, πρόσθεσε.

Τέλος επανέλαβε ότι η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς τη συμμαχία τόσο στο επίπεδο των αμυντικών δαπανών όσο και στο επιχειρησιακό επίπεδο ενίσχυσης της αποτροπής, με τη διάθεση μέσων και προσωπικού και από τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο του σχηματισμού NATO Readiness Initiative (NRI).

Τη σύνοδο απασχόλησαν θέματα που αφορούν :

-Στην ενίσχυση της διάταξης άμυνας και αποτροπής του ΝΑΤΟ,

-Στη διεθνή συνθήκη INF (Intermediate Range Nuclear Forces Treaty),

-Στις επιπτώσεις των νέων τεχνολογιών στον αμυντικό τομέα και

-Στις εξελίξεις στην επιχείρηση Resolute Support Mission (RSM) στο Αφγανιστάν.

Στο περιθώριο της συνόδου ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συνομίλησε με όλους τους ομολόγους του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)