Να σταματήσουν οι προκλήσεις, να αρχίσουν νέες συνομιλίες

Να σταματήσουν οι προκλήσεις, να αρχίσουν νέες συνομιλίες

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον τερματισμό των τουρκικών δραστηριοτήτων κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου να εκκινήσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ζήτησε ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης με επιστολή του προς τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες. Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα έχουμε την υποστήριξή σας για να αποκατασταθούν συνθήκες οι οποίες, εφόσον αποδεχθεί η άλλη πλευρά, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων».

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι αυτή είναι μια δύσκολη περίοδος για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. «Εχω επαναλάβει πολλές φορές την ετοιμότητά μου για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Εχω καταβάλει νέες, εποικοδομητικές και καινοτόμες ιδέες όπως μας ζητήσατε και περιμένω να υπερβούμε το αδιέξοδο», αναφέρει ο κ. Αναστασιάδης στην επιστολή προς τον γ.γ. του ΟΗΕ, σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο κ. Προδρόμου.

Οπως είπε, στην επιστολή τονίζεται ακόμη ότι ο κ. Αναστασιάδης χαιρέτισε την πρόταση της απεσταλμένης του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ για συνάντηση με τη μορφή της διάσκεψης του Κραν-Μοντανά, ενώ υπενθύμισε ότι πρότεινε στον κ. Γκουτιέρες να γίνει συνάντησή του με τον Tουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, υπό την αιγίδα του ίδιου του γ.γ. του ΟΗΕ.

Της επιστολής του κ. Αναστασιάδη με ημερομηνία 14 Ιουνίου, είχε προηγηθεί η κατάθεση λεπτομερούς λίστας τουρκικών παραβιάσεων στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κάτι που πλέον γίνεται ανά δίμηνο σε σταθερή βάση από τη μόνιμη αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε αυτές τις παραβιάσεις αναφέρθηκε και ο κ. Αναστασιάδης, αναδεικνύοντας κατά κύριο λόγο την πλέον σοβαρή παραβίαση της κυριαρχίας και συγκεκριμένα τη γεώτρηση του «Φατίχ» μέσα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο κ. Αναστασιάδης επέλεξε να γνωστοποιήσει τη διαθεσιμότητα της Λευκωσίας να συμμετάσχει σε πιθανό νέο γύρο διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, παρά το γεγονός ότι στην παρούσα φάση, με το πλωτό γεωτρύπανο «Φατίχ» μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ και με την κάθοδο του δεύτερου, «Γιαβούζ», να επικρέμαται ως απειλή, τέτοιες συνομιλίες μοιάζουν εξαιρετικά δύσκολο ακόμη και να ξεκινήσουν.

Εμμεσες αναφορές στην πιθανότητα επίλυσης του Κυπριακού έκανε και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγο προτού φθάσει στο Τόκιο για τη συνεδρίαση του G20. Ο κ. Ερντογάν ανέφερε σε ιαπωνικά ΜΜΕ ότι το «Φατίχ» κάνει γεωτρήσεις 75 χιλιόμετρα (42 ν.μ.) δυτικά της Κύπρου μέσα σε τουρκική υφαλοκρηπίδα. Και πρόσθεσε ότι «η Τουρκία επιθυμεί η ενέργεια να λειτουργήσει ως κίνητρο για την πολιτική λύση του Κυπριακού και την ειρήνη στην ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου, παρά ως καταλύτης για περαιτέρω εντάσεις».

Παράλληλα, πάντως, η Αγκυρα εξακολουθεί να χρησιμοποιεί στρατιωτική ορολογία και σχεδόν «εμβατηριακή» ρητορική. Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας έδωσε χθες στη δημοσιότητα βίντεο, όπου ένα τουρκικό F-16 πετάει πάνω από το πλωτό γεωτρύπανο «Φατίχ» τη στιγμή που δίπλα του πλέει και η φρεγάτα «Μπαρμπαρός». «Το πολεμικό αεροσκάφος των αεροπορικών μας δυνάμεων χαιρέτισε το γεωτρύπανό μας “Φατίχ” που βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο και τη φρεγάτα μας “Μπαρμπαρός” που το συνοδεύει», αναφέρεται στο σύντομο κείμενο που συνοδεύει το βίντεο.

Δήλωση Πάιατ

Τη σταθερή στάση των ΗΠΑ κατά των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας σε σχέση με τις γεωτρήσεις του «Φατίχ» επανέλαβε χθες ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρεϊ Πάιατ, μετά την εκδήλωση για την υπογραφή αδειοδότησης οικοπέδων στα δυτικά της Κρήτης στην κοινοπραξία Exxon – Total – ΕΛΠΕ. «Η Ουάσιγκτον έχει μιλήσει πολύ καθαρά για το πόσο σημασία έχει η Τουρκία να αποφύγει τα προκλητικά βήματα και, επίσης, για την άποψή μας ότι αυτά τα ενεργειακά ζητήματα θα πρέπει να είναι πηγή μακροπρόθεσμης συνεργασίας και οφέλους για την ευρύτερη περιοχή. Γνωρίζω ότι η Ελλάδα, συγκεκριμένα, μοιράζεται αυτό το όραμα της ενέργειας ως καταλύτη για την ευημερία και ως καταλύτη σύγκρουσης. Και ελπίζουμε ότι θα μείνει έτσι», είπε, ενδεικτικά, ο κ. Πάιατ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή