Εφαρμογή προγράμματος χωρίς αστερίσκους

Εφαρμογή προγράμματος χωρίς αστερίσκους

3' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιμένει στην ισχυρή εντολή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ώστε η Ν.Δ. να μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά της «χωρίς αστερίσκους, χωρίς υποσημειώσεις» και να κινηθεί με ταχύτητα. Φέρνει, μάλιστα, ως παράδειγμα τις αντιρρήσεις της Φώφης Γεννηματά στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, τονίζοντας ότι αν η Ν.Δ. αρχίσει να μπαίνει από την αρχή σε «παζάρια» για την εφαρμογή του προγράμματός της, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα αποτρέψει τον σχηματισμό κυβέρνησης, αλλά προφανώς θα δυσχεράνει την εφαρμογή του προγράμματός της.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επέμεινε ότι η συγκυρία απαιτεί «αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα». Ακόμη, προανήγγειλε (στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ) ότι μαζί με το πρώτο νομοσχέδιο που θα καταθέσει η Ν.Δ. και θα αφορά την οργάνωση της κυβέρνησης και του κράτους, θα έλθουν και ρυθμίσεις για την κατάργηση του ασύλου, «εργαλεία» για την κυβερνησιμότητα σε δήμους, ώστε να μη παραλύσει η λειτουργία τους λόγω απλής αναλογικής, καθώς και αλλαγές σε προβληματικά σημεία του Ποινικού Κώδικα. Επιπλέον, τόνισε ότι παρότι το αποτέλεσμα δεν έχει προεξοφληθεί, «οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι». Φωτογραφίζοντας το υπουργικό του συμβούλιο ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε ότι δεν θα υπάρχουν αναπληρωτές υπουργοί (ίσως μόνο ένας) και αποκάλυψε ότι έχει καταλήξει σε περισσότερα από τα μισά πρόσωπα, ενώ πρόσθεσε ότι το υπουργικό δεν θα είναι «ούτε μικρό ούτε μεγάλο». Επανέλαβε τη συμμετοχή αρκετών εξωκοινοβουλευτικών προσώπων «και σε επίπεδο υπουργών και σε υφυπουργών», ενώ προανήγγειλε και τη συμμετοχή στην επόμενη κυβέρνηση «αναγνωρισμένων τεχνοκρατών που θα εγκαταλείψουν την καριέρα τους και θα έρθουν να βοηθήσουν στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της χώρας». Και διεμήνυσε ότι είναι αποφασισμένος να στελεχώσει το υπουργικό με ανθρώπους κατάλληλους και να εξασφαλίσει την «απόλυτη ομοιογένεια» της κυβέρνησης.

«Είναι σημαντικό να υπάρχει συναντίληψη και χρέος μου είναι να τη διαμορφώσω και να την εγγυηθώ. Δεν μπορεί ο πρωθυπουργός να είναι τροχονόμος διαφωνιών των υπουργών του», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πάντως, επανέλαβε ότι ακόμη κι αν είναι αυτοδύναμος, θα επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις, ειδικά στην αλλαγή του εκλογικού νόμου, «όχι για να επανέλθουμε κατ’ ανάγκην στο μπόνους των 50 εδρών, αλλά για να ξεφύγουμε από την απλή αναλογική, να εξασφαλίσουμε την κυβερνησιμότητα». Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι θα φέρει προς ψήφιση την αλλαγή του εκλογικού νόμου μαζί με την ψήφο Ελλήνων του εξωτερικού και, όπως το έθεσε, «δεν μπορώ να φανταστώ ότι δεν θα βρεθούν 200 βουλευτές στην επόμενη Βουλή που θα στηρίξουν τουλάχιστον τον υπόλοιπο εκλογικό νόμο». Επιπλέον, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η νέα κυβέρνηση θα βρεθεί σε καλή συγκυρία «με απόθεμα εμπιστοσύνης από τις αγορές και τη διεθνή και εγχώρια επενδυτική κοινότητα» και θα πρέπει να αξιοποιήσει με ταχύτητα το παράθυρο ευκαιρίας. Επανέλαβε ότι για τον ίδιο ιδανικό αποτέλεσμα είναι να τεθούν η Χρυσή Αυγή και το κόμμα του κ. Βελόπουλου εκτός Βουλής.

«Δική μου δουλειά δεν είναι να ξεμπερδέψω με κανέναν», τόνισε, αναφερόμενος στην αποστροφή του κ. Τσίπρα ότι «δεν θα ξεμπερδέψετε εύκολα με την Αριστερά». Πρόσθεσε ότι τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ την επομένη των εκλογών δεν τον ενδιαφέρουν και ότι «θα είναι πραγματικά πολύ γραφικό να ξαναδούμε τον κ. Τσίπρα, τον μνημονιακότερο όλων των πρωθυπουργών πάνω σε τρακτέρ με ντουντούκα να διαμαρτύρεται».

Σχόλιο έκανε ο κ. Μητσοτάκης και για την παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή, σημειώνοντας ότι έχει την τύχη να ηγείται ενός κόμματος που έχει δύο τέως πρωθυπουργούς, οι οποίοι «παρέχουν χωρίς αστερίσκους τη στήριξή τους στη μεγάλη προσπάθεια που κάνει η Ν.Δ. Δεν είναι η ώρα τώρα να κάνουμε ούτε κριτική ούτε αυτοκριτική. Εξάλλου και ο ίδιος ο κ. Καραμανλής που τον άκουσα, μίλησε με αυτοκριτική διάθεση».

Στήριξη της οικογένειας

Το μήνυμα ότι η στήριξη της οικογένειας και η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος αποτελούν «απόλυτη και αδιαπραγμάτευτη» προτεραιότητα μιας κυβέρνησης της Ν.Δ. απηύθυνε λίγες ώρες μετά την παρουσίαση των κοινωνικών μέτρων της Ν.Δ. στην Ελευσίνα ο κ. Μητσοτάκης, μέσω της χθεσινής του συνάντησης με την Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος, παρόλο που στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας δεν συναντήθηκε με άλλες ομοσπονδίες ή συλλόγους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή