Επίθεση Τσίπρα κατά πάντων στην τελική ευθεία

Επίθεση Τσίπρα κατά πάντων στην τελική ευθεία

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την τακτική «εναντίον όλων» φαίνεται πως επιλέγει ο Αλέξης Τσίπρας, στην τελική ευθεία πριν από τις εθνικές εκλογές, μία τακτική που θυμίζει εν πολλοίς την προεκλογική περίοδο του 2015. Το νεότερο στοιχείο που προστέθηκε χθες, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξής του (Open), ήταν πως ο πρωθυπουργός στοχοποίησε και μάλιστα με βαρείς χαρακτηρισμούς τον Κώστα Καραμανλή. Μία ημέρα μετά τη δημόσια παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού, έπειτα από δέκα χρόνια, με την οποία στήριξε τη Ν.Δ. και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην περίοδο της διακυβέρνησής του, κατηγορώντας τον πως «άνοιξε την πόρτα στα μνημόνια», άφησε «24 δισ. πρωτογενές έλλειμμα» και στο τέλος «δραπέτευσε». Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή πως άφησε «τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα» και μας οδήγησε στη χρεοκοπία, ενώ με μία δόση μάλλον ειρωνική σημείωσε πως «μίλησε 16 λεπτά, πάνω κάτω 1,5 λεπτό για κάθε χρόνο σιωπής», προσθέτοντας πως «ανέμενα να έχει κάποια δόση αυτοκριτικής για τα δικά του πεπραγμένα». Ο κ. Τσίπρας δεν έμεινε μόνο στον κ. Καραμανλή. Κινούμενος σε μία λογική «αυτοί και εγώ» επιτέθηκε σφοδρά και στους δύο επόμενους πρωθυπουργούς τον κ. Παπανδρέου και τον κ. Σαμαρά. Και αν για τον Μεσσήνιο πολιτικό είναι γνωστή η αντιπαράθεση, εντύπωση έκανε η φρασεολογία για τον Γιώργο Παπανδρέου. «Ηταν στον κόσμο του και έφερε το ΔΝΤ» ανέφερε για τον κ. Παπανδρέου, δείχνοντας πως το φημολογούμενο φλερτ που κυριαρχούσε στην επικαιρότητα τον περασμένο Μάρτιο είναι πλέον παρελθόν. Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στον κ. Σαμαρά ο οποίος «οδήγησε τη χώρα σε κοινωνική λεηλασία και αφαίμαξη», καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως «αυτοί έβαλαν τη χώρα στα μνημόνια και εγώ την έβγαλα».

Την ίδια ώρα, ο κ. Τσίπρας ερωτηθείς για το εάν μετάνιωσε που δεν τελείωσε τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ νωρίτερα, τη χαρακτήρισε «αναγκαίο κακό» και αποκάλυψε πως ήδη από το καλοκαίρι σκεφτόταν το πώς θα λήξει αυτή η συγκατοίκηση με τον Πάνο Καμμένο.

Τα παραπάνω δείχνουν την ξεκάθαρη στόχευση του κ. Τσίπρα να συσπειρώσει τον ΣΥΡΙΖΑ, ενεργοποιώντας αφενός αντιδεξιά αντανακλαστικά (επιθέσεις σε Καραμανλή και Σαμαρά) και από την άλλη επαναφέροντας μνήμες του 2011 (αναφορά στον Γ. Παπανδρέου και στο ΔΝΤ), που ικανοποιούν ένα κοινό που «ακούει» τον Γιάνη Βαρουφάκη. Ενδιαφέρουσα η διατύπωση του πρωθυπουργού, που πιθανόν να σκιαγραφεί και τις μελλοντικές του σκέψεις, για το εκλογικό αποτέλεσμα του 2015. «Ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνησε με δανεικούς ψηφοφόρους» είπε, καθώς «το 36% που μας ψήφισε το 2015 δεν είναι συριζαίοι». Η παραπάνω διατύπωση πάντως έρχεται σε αντίφαση με τη συνεχή αναφορά του πρωθυπουργού στην «κυβέρνηση της Αριστεράς», αφού δείχνει να έχει αντιληφθεί πλέον αυτό που διατύπωναν πολλά κεντρογενή στελέχη του, το προηγούμενο διάστημα: πως αλλού είναι το κόμμα και αλλού ο κόσμος που το στήριξε το 2015. Τέλος, τα πυρά του Αλέξη Τσίπρα πήγαν και προς τον κ. Μητσοτάκη, λέγοντας πως είναι αλαζονικό να απειλεί για νέες εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο, αν δεν πάρει την αυτοδυναμία. «Θέλει λευκή επιταγή» σημείωσε, προσθέτοντας πως το αποτέλεσμα είναι «ανοιχτό» και θα κριθεί από το «πόσοι και ποιοι» θα πάνε να ψηφίσουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή