NAVTEX Λευκωσίας για ασκήσεις στα οικόπεδα 2 και 3

NAVTEX Λευκωσίας για ασκήσεις στα οικόπεδα 2 και 3

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάθε όπλο που της παρέχει το Διεθνές Δίκαιο επιχειρεί να αξιοποιήσει η Λευκωσία προκειμένου να αποτρέψει τους τουρκικούς σχεδιασμούς στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ), αλλά και την ανατροπή του status quo της Αμμοχώστου από μερίδα των σκληροπυρηνικών Τουρκοκυπρίων πολιτικών. Παράλληλα, σε Αθήνα και Λευκωσία το ενδιαφέρον ήταν χθες στραμμένο στην Οσάκα της Ιαπωνίας και στη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η πορεία των αμερικανοτουρκικών σχέσεων επηρεάζει τη συμπεριφορά της Αγκυρας και στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως άλλωστε έχει προκύψει από τις κατά καιρούς δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Ερντογάν (και όχι μόνο), καθώς η Τουρκία αντιμετωπίζει πρωτοβουλίες όπως η ενίσχυση της τριμερούς Ελλάδας, Ισραήλ και Κυπριακής Δημοκρατίας ως κινήσεις που αποσκοπούν στην περικύκλωσή της, μάλιστα υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, χθες, με NAVTEX που εξεδόθη από τις υδρογραφικές υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεσμεύθηκε για ασκήσεις σε διαδοχικά διαστήματα από την 1η έως και την 10η Ιουλίου μια θαλάσσια περιοχή στα ανατολικά της Κύπρου, η οποία περιλαμβάνει τμήματα των οικοπέδων 2 και 3 της κυπριακής ΑΟΖ. Με βάση και τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ και άλλων Τούρκων αξιωματούχων, στη Λευκωσία υπολογίζουν ότι σε αυτή την περιοχή θα καταπλεύσει το «Γιαβούζ» για να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις.

Συγκεκριμένα, ανώνυμοι Τούρκοι αξιωματούχοι εμφανίζονται να αναφέρουν σε τουρκικά ΜΜΕ ότι το «Γιαβούζ» θα πραγματοποιήσει γεώτρηση σε ΑΟΖ την οποία διεκδικεί η Κυπριακή Δημοκρατία, μη αφήνοντας περιθώρια παρερμηνείας για τους σχεδιασμούς της Αγκυρας. Στο οικόπεδο 3 βρίσκεται ο στόχος «Σουπιά», στον οποίο τον Φεβρουάριο του 2018 η ιταλική ΕΝΙ επρόκειτο να πραγματοποιήσει διερευνητικές γεωτρήσεις, κάτι που τελικά δεν έγινε, καθώς το τουρκικό ναυτικό απέκλεισε την περιοχή, μη επιτρέποντας στο πλωτό γεωτρύπανο «SAIPEM 12000» να προσεγγίσει.

Παράλληλα, η Λευκωσία έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμμετοχή της γαλλικής TOTAL στα οικόπεδα που αυτή τη στιγμή έχουν αδειοδοτηθεί στην ιταλική ΕΝΙ ή στην κοινοπραξία της ΕΝΙ με την κορεατική KOGAS.

Επίσης, χθες, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης έκανε γνωστό ότι μόλις προ τριών ημερών, στις 26 Ιουνίου, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έστειλε στον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες και δεύτερη επιστολή, με αφορμή τις τουρκοκυπριακές εξαγγελίες για την Αμμόχωστο. Στην επιστολή του, ο κ. Αναστασιάδης επαναλαμβάνει τις προτάσεις που είχαν κάνει οι προκάτοχοί του Τάσσος Παπαδόπουλος και Δημήτρης Χριστόφιας περί σύστασης επιτροπής με τη συμμετοχή Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, ενδεχομένως και ξένων, ώστε να εκπονηθεί μια μελέτη για την ανοικοδόμηση της Αμμοχώστου. «Το 2014 φτάσαμε πολύ κοντά στην υλοποίηση ανάλογης πρότασης, αλλά την τελευταία στιγμή ο Κουτρέτ Οζερσάι, ως διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής πλευράς τότε, την απέρριψε», είπε ενδεικτικά (ΡΙΚ) ο κ. Χριστοδουλίδης.

Σημειώνεται, τέλος, ότι το νομοσχέδιο για την Ανατολική Μεσόγειο («East Med Act») ήδη επηρεάζει τη διαμόρφωση και άλλων νομοθετημάτων στις ΗΠΑ. Διατάξεις του φαίνεται πως περιλαμβάνονται σε εκδοχή του νομοσχεδίου για τον νέο προϋπολογισμό του Πενταγώνου (National Defense Authorization Act). Πρόκειται για τις αναφορές που παραπέμπουν στην άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία, με ταυτόχρονο περιορισμό της ρωσικής επιρροής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή