ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρουφάκης: Ψαλιδίζουμε την αυτοδυναμία της Ν.Δ.

Βαρουφάκης: Ψαλιδίζουμε την αυτοδυναμία της Ν.Δ.

Επιμένει στη ρητορική περί χαμένης ψήφου στον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης Τσίπρα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του News 24/7, σημείωσε πως, αν δεν υπήρχε το ΜέΡΑ25, «μάλλον ΚΚΕ θα ψήφιζα», προσθέτοντας πως θλίβεται που ο Περισσός τον κατηγορεί ότι και ο ίδιος ψήφισε μνημόνιο. Σε μια προσπάθεια, πάντως, να διασκεδάσει τις εντυπώσεις πως έμμεσα προμοτάρει τη Ν.Δ., σημείωσε πως «εάν θέλουμε να μην έχει αυτοδυναμία η Ν.Δ., το ΜέΡΑ25 πρέπει να μπει στη Βουλή. Για αυτό δεν μας θέλει η Ν.Δ., γιατί της ψαλιδίζουμε την αυτοδυναμία».

Ο κ. Βαρουφάκης σημείωσε πως, με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του, οι περισσότεροι ψηφοφόροι του δεν ψήφιζαν στο παρελθόν ΣΥΡΙΖΑ, για αυτό, όπως είπε, ακόμη κι αν τους το ζητούσε, «θα προτιμούσαν να τους κόψουν το χέρι παρά να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ». Παράλληλα, επανέλαβε τα όσα έχει πει και στο παρελθόν για το δημοψήφισμα και τις προθέσεις του κ. Τσίπρα, που «το έκανε για να το χάσει». «Ο Τσίπρας αποφάσισε να καταστρατηγήσει το “όχι” του δημοψηφίσματος», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι ποτέ ο ίδιος δεν είχε πει ότι η Ελλάδα θα έβγαινε από το ευρώ.

Χαρακτήρισε πάντως «αποτυχία το ότι χρειάστηκε να κάνουμε δημοψήφισμα», ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως το τετράμηνο που εκείνος κατάφερε να πάρει ως παράταση από τους εταίρους για να πάει σε έναν έντιμο συμβιβασμό, η κυβέρνηση το χρησιμοποίησε για να προετοιμαστεί η συνθηκολόγηση. Απέρριψε δε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο να μας έβγαζαν από το ευρώ, ενώ πρόσθεσε πως βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τον κ. Ντράγκι, κατηγορώντας τον για το κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών και γιατί –όπως είπε– ο κεντρικός τραπεζίτης αρνήθηκε να του δώσει τη σχετική γνωμοδότηση. Παράλληλα, χαρακτήρισε «στημένο παιχνίδι» τα capital controls, ούτως ώστε να πουληθεί τζάμπα η περιουσία της χώρας.

Ο κ. Βαρουφάκης χαρακτήρισε «καλή τη συμφωνία των Πρεσπών», αλλά πρόσθεσε πως «έγινε για λάθος λόγους», δηλαδή για να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ. Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης ζήτησε αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας μέσω της επενδυτικής τράπεζας και δημιουργία τράπεζας διαχείρισης κόκκινων δανείων.