Προβληματισμός για τις κινήσεις της Αγκυρας

Προβληματισμός για τις κινήσεις της Αγκυρας

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα νότια της Τουρκίας, σε μια νοητή γραμμή απέναντι από την κατεχόμενη Καρπασία της Κύπρου, παραμένει το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ», ενώ στη Λευκωσία επικρατεί ανησυχία για τις επόμενες κινήσεις της Αγκυρας. Οι Τούρκοι έχουν προαναγγείλει τον πλου του «Γιαβούζ» προς την Καρπασία, ενώ από χθες έως και τις 10 Ιουλίου από τις υδρογραφικές υπηρεσίες της Λευκωσίας έχει εκδοθεί NAVTEX, με την οποία δεσμεύονται περιοχές για ασκήσεις με πυρά κυρίως στα οικόπεδα 2 και 3, όπου το τουρκικό ναυτικό είχε εμποδίσει γεωτρήσεις τον Φεβρουάριο του 2018. Οι προληπτικές αυτές κινήσεις δεν αποτελούν βεβαίως κίνηση αποτροπής πιθανών τουρκικών κινήσεων, αλλά κοινοποίησης της κυπριακής κυριαρχίας στη συγκεκριμένη περιοχή ευθύνης της Λευκωσίας. Είναι προφανές ότι μία ακόμα γεώτρηση σε κυπριακή υφαλοκρηπίδα δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη Λευκωσία. 

Ενας παράγοντας που περιπλέκει έτι περαιτέρω την κατάσταση στην περιοχή είναι η φιλική ατμόσφαιρα που επικράτησε στις δημόσιες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Ντόναλντ Τραμπ μετά τη συνάντησή τους στην Ιαπωνία την περασμένη Παρασκευή. Ακολούθησαν οι προειδοποιήσεις του κ. Ερντογάν προς όσους «δεν έχουν λόγο» στην Κύπρο, και δη προς τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Στην Αθήνα ευλόγως, λίγες ημέρες πριν από τη διενέργεια των εθνικών εκλογών, υπάρχει ανησυχία.

Χθες καταγράφηκαν 41 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας δύο τύπων. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, μιλώντας σε ομάδα Ελληνοαμερικανών φοιτητών του Αμερικανικού-Ελληνικού Ινστιτούτου (ΑΗΙ), για μία ακόμα φορά εξέπεμψε προς την Αγκυρα μήνυμα σεβασμού του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, των συνόρων και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) της Ελλάδας. «Ναι, είμαστε εκείνοι που θέλουμε να ζήσουμε ειρηνικά με όλους τους γείτονες. Εκείνοι, όμως, οφείλουν να σεβαστούν διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, να σεβαστούν τα σύνορα, το έδαφος, την ΑΟΖ της Ελλάδας, που είναι σύνορα, έδαφος και ΑΟΖ της Ε.Ε. Σε αυτό δεν μπορεί να υπάρξει καμία υποχώρηση, καμία υπαναχώρηση», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παυλόπουλος.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης υπερασπιζόταν την τακτική οικοδόμησης γεφυρών συνεργασίας με την Τουρκία, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «η στάση μας αυτή, είναι αυτονόητο, δεν πρέπει να παρερμηνεύεται ως αδυναμία». Σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Διεθνών Σπουδών (ΙΔΙΣ) του Παντείου Πανεπιστημίου, ο κ. Αποστολάκης πρόσθεσε ότι «ο δίαυλος επικοινωνίας πρέπει να μείνει ανοιχτός». Μάλιστα, υπογράμμισε ότι «επιδιώκουμε την ύφεση της έντασης, καθώς, όπως λέω πάντα, η συσσώρευση έντασης εγκυμονεί κινδύνους ατυχήματος και ενέχει την πιθανότητα περαιτέρω κλιμάκωσης της κατάστασης». Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κατέληξε τονίζοντας ότι «εμείς, σε κάθε περίπτωση επιζητούμε την ειρήνη και τη σταθερότητα, την ίδια στιγμή όμως προασπίζουμε αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η πολιτική βούληση αλλά και η αποτρεπτική ισχύς και το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων έχουν καταστήσει το μήνυμα αυτό σαφές προς όλες τις κατευθύνσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή