ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρούγκαλος: Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε συνδιαχείριση στο Αιγαίο αν δεν ξεκαθαριστούν οι οικονομικές ζώνες

katroygkalos-den-mporoyme-na-prochorisoyme-se-syndiacheirisi-sto-aigaio-an-den-xekatharistoyn-oi-oikonomikes-zones-2325363

«Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε συνδιαχείριση στο Αιγαίο εάν δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι οικονομικές ζώνες, αν δεν έχουν ξεκαθαριστεί τα οικονομικά δικαιώματα που έχει κάθε μία από τι χώρες», ανέφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Υπ. Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό One, o κ. Κατρούγκαλος ανέφερε: «Η Τουρκία έχει δικαιώματα στο Αιγαίο, το έχω πει και άλλη φορά και έχω παρεξηγηθεί, Αλλά ποια δικαιώματα. Μόνο αυτά που απορρέουν από το διεθνές Δίκαιο».

«Επιδιώκαμε πάντοτε να οριοθετήσουμε τη δική μας Οικονομική Αποκλειστική Ζώνη (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδα, προφανώς σε σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα και ιδιαίτερα στο Δίκαιο της θάλασσας. Το ίδιο και η Κύπρος» είπε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πάντως πως και η Τουρκία έχει δικαιώματα στο Αιγαίο. «Μόνο αυτά που της αναγνωρίζει το Διεθνές Δίκαιο και όχι αυτά που θέλει να επιβάλει με τη δύναμή της» ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, προσθέτοντας πως είναι πάντα προς το συμφέρον της δικής μας χώρας να θέλουμε η συζήτηση να γίνεται αποκλειστικά και μόνο στο τραπέζι του Διεθνούς Δικαίου.

Ερωτώμενος για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει προστατευθεί απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, λαμβάνοντας μέτρα. «Ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο ισχυρές οι διπλωματικές μας συμμαχίες, ενώ και η αποτρεπτική ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων είναι σημαντική. Κανείς δεν διανοείται να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Πρέπει να είμαστε πάντοτε σε εγρήγορση αλλά χωρίς φόβο» σημείωσε, προσθέτοντας πως σκοπός της Τουρκίας δεν είναι να προκαλέσει θερμό επεισόδιο, γιατί ξέρει ότι κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό γενικά, και πολύ περισσότερο τώρα που η οικονομία της είναι ευάλωτη.

Στο πλαίσιο αυτό, ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε πως η χώρας μας κάνει ό,τι μπορεί για να εκτονώσει την ένταση στο Αιγαίο και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Αγκυρα. Επανέλαβε δε, πως «μια από τις σημαντικές κατακτήσεις της εξωτερικής μας πολιτικής είναι ότι αδρανοποιούσαμε την προβολή ισχύος που επιδεικνύει η Τουρκία με το να καταδικάζεται από το σύνολο της διεθνούς κοινότητας αυτή η συμπεριφορά ως παράνομη και προκλητική».

Τέλος, ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών όπου έκανε λόγο για «ψιλά γράμματα» μιλώντας για τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί γλώσσας και ιθαγένειας, ενώ άσκησε δριμεία κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τη διαπραγματευτική τους γραμμή. Όπως είπε, η ΝΔ διαπραγματευόταν σε πολύ χαμηλότερη βάση τη συμφωνία με την τότε Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

«Διαπραγματευόταν διπλή ονομασία χωρίς αλλαγή του συντάγματος» τόνισε, προσθέτοντας πως είχαν βάλει πολύ χαμηλά τον πήχη αλλά ακόμη και πάλι κατάφεραν να περάσουν από κάτω. Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο «τα στοιχεία αλυτρωτισμού ήταν διατεθειμένοι να τα αφήσουν στο απυρόβλητο προηγούμενες κυβερνήσεις» χαρακτηρίζοντας στο πλαίσιο αυτό ως «ψιλά γράμματα» τις σημερινές αντιδράσεις για τη γλώσσα και τη ιθαγένεια με το επιχείρημα ότι «οι άλλοι διαπραγματεύονταν με τόσο χαμηλά τον πήχη». Μάλιστα, παραδέχτηκε ότι η γείτονα παραβιάζει σήμερα σε αρκετές περιπτώσεις ηθελημένα ή αθέλητα τη Συμφωνία, ωστόσο με επισήμανση της ελληνικής πλευράς προσαρμόζεται.