ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες με νέα ονόματα στο τραπέζι

pyretodeis-diavoyleyseis-stis-vryxelles-me-nea-onomata-sto-trapezi-2325384

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Mε καθυστέρηση δύο ωρών αναμένεται να ξεκινήσει η Σύνοδος Κορυφής που εξελίσσεται στις Βρυξέλλες για την επιλογή του νέου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μετά το ναυάγιο των συζητήσεων την Κυριακή και τη Δευτέρα, όπου οι ηγέτες κατέληξαν σε αδιέξοδο μετά από περίπου 20 ώρες διαπραγματεύσεων, η ελπίδα είναι ότι σήμερα θα βγει «λευκός καπνός» από το κτίριο Justus Lipsius του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το γεγονός ότι υπάρχει καθυστέρηση για περαιτέρω διαβουλεύσεις σημαίνει ότι τίποτα ακόμα δεν έχει κλείσει, ενώ νέα ονόματα φαίνεται να ακούγονται από χθες. Μέχρι στιγμής ο βασικός υποψήφιος για την προεδρία της Επιτροπής παραμένει ο Ολλανδός Φρανς Τίμερμανς, ο υποψήφιος για την θέση εκ μέρους του Σοσιαλιστικού κόμματος και αυτή την στιγμή αντιπρόεδρος της Επιτροπής, ενώ η επικεφαλής της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να είναι Γαλλίδα.

Στην υποψηφιότητα Τίμερμανς αντιτάσσονται και μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που θέλουν κάποιον της δικής τους οικογένειας να αναλάβει την κορυφαία θέση της Ε.Ε., καθώς το κόμμα τους βγήκε πρώτο στις εκλογές, αλλά και μία σειρά από ανατολικές χώρες που είχαν δεχτεί ισχυρή κριτική από τον Τίμερμανς για τα θέματα της εφαρμογής του κράτους δικαίου.

Νέα ονόματα αποτελούν αυτό της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, της Βουλγάρας πρώην Επιτρόπου και επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά και της Γερμανίδας υπουργού Αμυνας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Και οι δύο επιλογές έχουν το βασικό πλεονέκτημα ότι είναι γυναίκες, αλλά εκτός της διαδικασίας των επίσημων υποψηφίων, γεγονός που ίσως θα έκανε δύσκολη την ψήφισή τους από το Ευρωκοινοβούλιο.