Στην Αμμόχωστο ο «υπ. Εξωτερικών» του ψευδοκράτους

Στην Αμμόχωστο ο «υπ. Εξωτερικών» του ψευδοκράτους

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Επιθεώρηση» της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου έκανε ο Κουντρέτ Οζερσάι, αποκαλούμενος «υπουργός Εξωτερικών» του ψευδοκράτους και εκ των πλέον σκληροπυρηνικών υποστηρικτών της διχοτόμησης από τουρκοκυπριακής πλευράς. Ο κ. Οζερσάι εμφανίστηκε ως επικεφαλής κλιμακίου το οποίο έκανε ανασκόπηση ενόψει της πρώτης συνεδρίασης της Επιτροπής Απογραφής που δημιουργήθηκε και, με βάση την πρόσφατη απόφαση του αποκαλούμενου «υπουργικού συμβουλίου» του ψευδοκράτους, θα αναλάβει να καταγράψει την ακίνητη περιουσία και τις υποδομές για το Βαρώσι. Η προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών τετελεσμένων για την Αμμόχωστο προκαλεί ενόχληση και εκνευρισμό στη Λευκωσία. Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης αποκάλυψε ότι πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έστειλε και δεύτερη επιστολή προς τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες για το ζήτημα της Αμμοχώστου. Η επιστολή κοινοποιήθηκε και στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Την ίδια στιγμή, η πλευρά του ψευδοκράτους επιβάρυνε περαιτέρω την ατμόσφαιρα, καθώς σκάφος των κατοχικών αρχών έδιωχνε από τα ανοιχτά της Αμμοχώστου ένα κυπριακό αλιευτικό.

Χθες, από τη Λευκωσία έγινε επίσης γνωστό ότι λαμβάνονται νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της δραστηριότητας των Τούρκων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συγκεκριμένα, η Λευκωσία έχει κινήσει νομικές διαδικασίες κατά τριών τρίτων εταιρειών (όχι τουρκικών) για παραβίαση της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι συγκεκριμένες νομικές πρωτοβουλίες αφορούν το «Φατίχ», το οποίο εξακολουθεί να πραγματοποιεί γεωτρήσεις στα δυτικά της Κύπρου. Το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» παραμένει στα ανοιχτά της Νότιας Τουρκίας και δη στις εκβολές του ποταμού Καλύκαδνου, απέναντι από την Καρπασία. Στη Λευκωσία αναμένουν ποιος θα είναι ο τελικός προορισμός του «Γιαβούζ», το οποίο, όπως έχει επανειλημμένως ανακοινωθεί από την πλευρά της Αγκυρας, θα κατευθυνθεί πέριξ της Καρπασίας. Οι τελευταίες κινήσεις στην Αμμόχωστο προβληματίζουν τη Λευκωσία, στην οποία υφίστανται βάσιμες υποψίες ότι το «Γιαβούζ» θα κινηθεί στα νότια της Καρπασίας, σε περιοχή που ήδη έχει αδειοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία (οικόπεδα 2 ή 3).

Παράλληλα, στην Αθήνα προκάλεσε έντονα σχόλια η επιλογή του υπ. Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου να αναφερθεί σε «συνδιαχείριση» του Αιγαίου με την Τουρκία. Σε ερώτηση για «την ιστορία της συνδιαχείρισης», ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε (one tv) ως εξής: «Η ιστορία της συνδιαχείρισης. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε συνδιαχείριση στο Αιγαίο εάν δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι οικονομικές ζώνες. Εάν δεν έχουν ξεκαθαριστεί τα νομικά δικαιώματα που έχει καθεμία από τις χώρες». Η δήλωση του κ. Κατρούγκαλου σχολιάστηκε κατά κύριο λόγο σε σύγκριση και με παλαιότερη αποστροφή του σχετικά με τα «δικαιώματα» της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης μετέβη στο Ισραήλ, όπου μίλησε για την προοπτική της Ελλάδας στην αμυντική διάσταση της Ανατ. Μεσογείου, στο ετήσιο συνέδριο «Herzliya». Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο κ. Αποστολάκης εξέφρασε την ανησυχία του και υπογράμμισε ότι «η προβληματική στάση της Τουρκίας, εκφραζόμενη μέσω αθεμελίωτων ισχυρισμών που αγνοούν τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματά μας, απειλεί τη σταθερότητα ολόκληρης της περιοχής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή