Η «ναυμαχία» των κομμάτων στο Αιγαίο

Η «ναυμαχία» των κομμάτων στο Αιγαίο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αέρα νίκης εισέρχεται η Ν.Δ. στη μάχη των εθνικών εκλογών στο Βόρειο Αιγαίο. Χαρακτηριστικό είναι το ότι στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές συγκρούστηκαν στον δεύτερο γύρο για την περιφέρεια δύο γαλάζια στελέχη, ενώ στις ευρωεκλογές όλοι οι νομοί –Λέσβος, Χίος και Σάμος– βάφτηκαν γαλάζιοι.

Στην τριεδρική Λέσβο, η δεύτερη έδρα της Νέας Δημοκρατίας είναι υπό αίρεση, καθώς στον νομό είναι παραδοσιακά πολύ δυνατό το ΚΚΕ και βγάζει εκπρόσωπο. Αν παραμείνει ο καταμερισμός ως έχει (1 Ν.Δ., 1 ΣΥΡΙΖΑ, 1 ΚΚΕ), τότε το προβάδισμα από την αξιωματική αντιπολίτευση για να εκπροσωπήσει τον νομό έχει ο νυν βουλευτής Χαράλαμπος Αθανασίου. Υποψήφιοι είναι ακόμα ο Θεόδωρος Βαλσαμίδης, ο Δημήτρης Γόμος, η Ελένη Μακρή και η Μαρία Χρυσάφη. Από τον ΣΥΡΙΖΑ, εκ νέου υποψήφιος θα είναι ο νυν βουλευτής Γεώργιος Πάλλης και ακόμα η Βασιλική Ανδρεαδέλη, η Μαρία Ζερβού, ο Γιώργος Κοτσάλης και ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Γιάννης Μπουρνούς. Από το ΚΚΕ, ο βουλευτής Σταύρος Τάσσος.

Η «ναυμαχία» των κομμάτων στο Αιγαίο-1

Στη μονοεδρική της Σάμου, το προβάδισμα φαίνεται πως έχει ο καθηγητής Καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης από τη Ν.Δ., ενώ υποψήφιοι είναι ακόμα η Ιωάννα Καραγιάννη από το Καρλόβασι και ο Νίκος Στεφανής από το Πυθαγόρειο. Από τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι υποψήφιος ο νυν βουλευτής Δημήτρης Σεβαστάκης.

Στη Χίο, οι δύο έδρες θα πάνε μία στη Ν.Δ. και μία στον ΣΥΡΙΖΑ. Από την αξιωματική αντιπολίτευση φαβορί είναι ο Νότης Μηταράκης, με ισχυρό πάντως αντίπαλο τον Σταύρο Μιχαηλίδη, με τον οποίο είχαν περίπου 700 ψηφοδέλτια διαφορά στις προηγούμενες εκλογές. Υποψήφιοι είναι ακόμα η Ισαβέλλα Μπουρνιά και η Παρασκευή Ποταμούση. Από τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι υποψήφιος ο νυν βουλευτής Ανδρέας Μιχαηλίδης, που έχει και το προβάδισμα.

Κυκλάδες

Πηγαίνοντας στο Νότιο Αιγαίο και στις 4εδρικές Κυκλάδες, η Ν.Δ. έχει σαφές προβάδισμα με βάση τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών. Από την αξιωματική αντιπολίτευση ο Γιάννης Βρούτσης είναι το φαβορί, ενώ δυναμικό αγώνα κάνει και ο ιστορικός Φίλιππος Φόρτωμας. Τις δύο ακόμα έδρες θα διεκδικήσουν η Κατερίνα Μονογιού και ο Γεώργιος Βακόνδιος, ενώ υποψήφιοι είναι επίσης ο Μάρκος Καούρος και η Δέσποινα Πρίνια. Στον ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει μεγάλη εσωκομματική μάχη για τη μία έδρα που μπορεί να βγάλει στον νομό. Σήμερα έχει 3 βουλευτές: τον Νίκο Συρμαλένιο, τον Αντώνη Συρίγο και τον Νικόλαο Μανιό. Φαβορί θεωρείται ο Συρμαλένιος.

Δωδεκάνησα

Στα 5εδρικά Δωδεκάνησα οι έδρες αναμένεται να κατανεμηθούν 3 στη Ν.Δ., 1 στον ΣΥΡΙΖΑ και 1 στο ΚΙΝΑΛ. Από το γαλάζιο στρατόπεδο φαβορί είναι ο νυν βουλευτής Εμμανουήλ Κόνσολας και ο πρώην Βασίλης Υψηλάντης. Την τρίτη έδρα διεκδικούν επί ίσοις όροις ο Γιάννης Παππάς, η Μίκα Ιατρίδη, ο Αντώνιος Γιαννικούρης και η Ελένη Μαυρογάλου. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τρεις βουλευτές, εκ των οποίων θα εκλεγεί ένας. Ετσι, αναμένεται μάχη μεταξύ του Νεκτάριου Σαντορινιού, του Δημήτρη Γάκη και του Ηλία Καματερού. Στο ψηφοδέλτιο είναι ακόμη η Αννα Μοσχονά, η Στέλλα Γιάνναρου, ο Γιώργος Αναστασιάδης και η Μαρία Γκασούκα. Τέλος, από το ΚΙΝΑΛ ο καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός αποτελεί διαχρονική δύναμη του νομού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή