Ισχυρή πίεση Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ στους «μικρούς»

Ισχυρή πίεση Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ στους «μικρούς»

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμπίεση από όλες τις πλευρές δέχονται πλέον τα μικρά κόμματα που βρίσκονται στο όριο εισόδου στην Εθνική Αντιπροσωπεία. Στην ούτως ή άλλως πόλωση των εθνικών εκλογών, που είναι από τη φύση της μεγαλύτερη από εκείνη των ευρωεκλογών, έχει προστεθεί και η στρατηγική της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, για τους οποίους η «εξαφάνιση» των μικρότερων σχηματισμών και συγκεκριμένα του Κυριάκου Βελόπουλου για την Πειραιώς και του Γιάνη Βαρουφάκη για την Κουμουνδούρου, όπως και της Χρυσής Αυγής, είναι κομβικής σημασίας για να πετύχουν τους εκλογικούς τους στόχους.

Στην Πειραιώς θεωρούν πως η μείωση του ποσοστού που έλαβε ο κ. Βελόπουλος στις ευρωεκλογές που δεν ήταν αμελητέο –4,18%– και η μετακίνησή του στη Ν.Δ., μπορεί να αποτελέσει ένα κρίσιμο στοιχείο στην προσπάθεια να κλειδώσει η αυτοδυναμία που αποτελεί και τον μεγάλο στόχο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Προς επίρρωση του παραπάνω, αρκεί να παρατηρήσει κανείς όλες τις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις των κορυφαίων στελεχών του κόμματος, όπου θα διαπιστώσει πως η αποδόμηση της Ελληνικής Λύσης γίνεται συστηματικά. Στην προσπάθεια αυτή υπάρχουν συγκεκριμένα επιχειρήματα. Χαρακτηριστικό είναι πως ο κ. Βελόπουλος εκμεταλλευόμενος το θρησκευτικό αίσθημα των πολιτών πωλούσε χειρόγραφες επιστολές του Ιησού. Την ίδια ώρα, το βάρος έχει πέσει στη Βόρεια Ελλάδα, όπου ο κ. Βελόπουλος κατέγραψε τα μεγαλύτερα ποσοστά του.

Η 4μερη περιοδεία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και η συνεχής κινητοποίηση του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα έχουν ακριβώς τον στόχο της πλήρους συσπείρωσης της γαλάζιας βάσης. Την ίδια ώρα, συστηματική είναι η προσπάθεια αποδόμησης και του ΜέΡΑ25 του κ. Βαρουφάκη από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Τον τόνο της «σταυροφορίας» εναντίον του πρώην υπουργού Οικονομικών δίνει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας σε κάθε δημόσια τοποθέτησή του. Ενδεικτικό είναι πως στην τελευταία συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, χαρακτήρισε λάθος την επιλογή του κ. Βαρουφάκη και είπε πως έχει αποδεχθεί το λάθος του, ενώ τεχνηέντως υπενθύμισε το κόστος που του καταλόγιζαν τα ΜΜΕ για την οικονομία. Σε άλλη συνέντευξή του ο κ. Τσίπρας είχε χαρακτηρίσει «συστημικό» τον κ. Βαρουφάκη, κατηγορώντας τον για έμμεση στήριξη στη Ν.Δ. όταν είπε πως η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι «χαμένη ψήφος».

Είναι γεγονός πως στην Κουμουνδούρου έχοντας μίνιμουμ στόχο να ξεπεράσουν το ψυχολογικό φράγμα του 25%, βλέπουν το κόμμα του πρώην ΥΠΟΙΚ ως έναν εν δυνάμει πολύ μεγάλο εχθρό. Χαρακτηριστικό είναι πως αρμόδιες πηγές έλεγαν ότι προτιμούν ο κ. Βαρουφάκης να μείνει εκτός Βουλής, παρά το γεγονός πως αυτό θα ρίξει κατά πολύ τον πήχυ της αυτοδυναμίας για τη Ν.Δ., από το να έχουν στην επόμενη Βουλή ένα κόμμα που θα ασκεί αντιπολίτευση από τα αριστερά για την επόμενη 4ετία. Στην προσπάθεια αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βρει έναν απρόσμενο σύμμαχο. Ο λόγος για το ΚΚΕ. Ο κ. Κουτσούμπας προσφάτως χαρακτήρισε το ΜέΡΑ25 «κόμμα μιας χρήσης» και κατηγόρησε τον Γ. Βαρουφάκη ως «golden boy» και «άνθρωπο του Σόρος». Από την εξίσωση των μικρών κομμάτων που συμπιέζονται δεν μπορεί να εξαιρεθεί η Χρυσή Αυγή. Το νεοναζιστικό μόρφωμα πνέει τα λοίσθια τελευταία και αρκετοί είναι αυτοί που βλέπουν μάχη για να καταφέρει να μπει στη Βουλή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή