Τσαβούσογλου απειλεί Κύπρο με τρίτο Αττίλα

Τσαβούσογλου απειλεί Κύπρο με τρίτο Αττίλα

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με… τρίτο Αττίλα απειλεί την Κυπριακή Δημοκρατία ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λίγες ώρες μετά τις απειλές που είχε εκτοξεύσει ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προς όποιον δεν αναγνωρίζει τις τουρκικές διεκδικήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. «Οι απειλές της ελληνοκυπριακής πλευράς δεν σημαίνουν τίποτα για εμάς. Στην Ανατολική Μεσόγειο οι Ελληνοκύπριοι δεν μπορούν να κάνουν κανένα βήμα. Αν τολμήσουν, θα πάρουν την κατάλληλη απάντηση, όπως στο παρελθόν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαβούσογλου, παραπέμποντας σαφώς στην τουρκική εισβολή του 1974. Αναφερόμενος, δε, στις γεωτρήσεις του «Φατίχ», αλλά και τις επικείμενες του «Γιαβούζ», ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι «μόνον η Τουρκία αποφασίζει τι θα κάνει μέσα στην υφαλοκρηπίδα της. Είναι καθήκον της Τουρκίας, ως εγγυήτριας δύναμης, να προστατεύσει τα δικαιώματα της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” (σ.σ. του ψευδοκράτους) και του τουρκοκυπριακού λαού». 

Νωρίτερα, επιστρέφοντας από την Κίνα ο κ. Ερντογάν εκτόξευσε απειλές προς όλες τις κατευθύνσεις σχετικά με την Ανατολική Μεσόγειο. «Κάνουμε όλα τα νόμιμα βήματα και έτσι θα συνεχίσουμε. Ομως αν έρθουν μπροστά μας κάποιοι που δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα, τότε κι εμείς ξέρουμε να μιλήσουμε τη γλώσσα που θα καταλάβουν. Είναι απαράδεκτο όσοι δεν έχουν δικαιώματα εκεί (σ.σ. την Ανατολική Μεσόγειο) να προσπαθούν να αποκτήσουν κέρδη» είπε ενδεικτικά, ενώ προηγουμένως είχε υπογραμμίσει ότι «η Τουρκία συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο εν μέσω των εντάσεων για τις γεωτρήσεις φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και δεν θα διστάσει να λάβει περαιτέρω μέτρα για την επίλυση του προβλήματος». Ο κ. Ερντογάν υπερθεμάτισε υπογραμμίζοντας ότι «άλλωστε και η “Nότια Κύπρος” (σ.σ. η Κυπριακή Δημοκρατία) δεν συμπεριφέρθηκε ποτέ με τη νομιμότητα». Επί τούτου, ο πρόεδρος της Τουρκίας εξαπέλυσε επίθεση και κατά της Ε.Ε. διότι, όπως είπε, «δεν ενεργεί ειλικρινά», λόγω του επηρεασμού της από τη Λευκωσία. «Η ΤΔΒΚ (σ.σ. το ψευδοκράτος) υπήρξε θύμα σοβαρής αδικίας κατά την ένταξη της “Νότιας Κύπρου” (σ.σ. η Κυπριακή Δημοκρατία) στην Ε.Ε., αν και δήλωσε «όχι» σε δημοψήφισμα το 2004, ενώ η Βόρεια Κύπρος αποκλείστηκε, παρόλο που είπε «ναι». Η Ε.Ε. δεν έχει καταβάλει τα κονδύλια που θα έπρεπε στη Βόρεια Κύπρο. Πώς μπορούμε να εμπιστευθούμε την Ε.Ε.; Δεν είναι ειλικρινείς» τόνισε ο κ. Ερντογάν, παραπέμποντας σε όσα είχαν συμβεί μετά το σχέδιο Ανάν.

Πάντως και χθες, αυτή τη φορά διά χειλέων του αντιπροέδρου της Κομισιόν για την ενέργεια, Μάρος Σέφτσοβιτς, η Ε.Ε. διαβεβαίωσε τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι «θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε», ώστε να προστατευθεί η Κύπρος από την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας. Ο κ. Σέφτσοβιτς αναφέρθηκε, βεβαίως, στα μέτρα που επεξεργάζεται η Ε.Ε. για τις ενέργειες της Τουρκίας. «Ο πρόεδρος Γιούνκερ ήταν ο πρώτος που δήλωσε, ήδη από το Σίμπιου, ότι σε αυτό το θέμα “είμαι Κύπρος” και είμαι χαρούμενος που στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όλα τα κράτη-μέλη μίλησαν με μια φωνή και είπαν “είμαστε όλοι Κύπριοι”», είπε ο κ. Σέφτσοβιτς και πρόσθεσε ότι «η Ε.Ε. θα σταθεί σε πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή