ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η μάχη των εδρών σε Θεσσαλία, Στερεά

Η μάχη των εδρών σε Θεσσαλία, Στερεά

Γαλάζιο προβάδισμα σε όλους του νομούς της Θεσσαλίας καταγράφηκε στις πρόσφατες ευρωεκλογές, ενδεικτικό της τάσης που υπάρχει στην περιοχή. Η 4εδρική Καρδίτσα που έδωσε στις προηγούμενες εκλογές 3 έδρες στον ΣΥΡΙΖΑ και 1 στη Ν.Δ., αναμένεται αυτή τη φορά να αντιστρέψει τους εκπροσώπους της. Από τη Ν.Δ. φαβορί για την πρώτη θέση είναι ο νυν βουλευτής Κώστας Τσιάρας, ενώ τις άλλες δύο έδρες θα διεκδικήσουν με αξιώσεις ο Γεώργιος Κώτσος, ο Σταύρος Παπαγεωργίου, γέννημα-θρέμμα της Ν.Δ., η Ασημίνα Σκόνδρα, η Σοφία Τόλια και ο Σωτήρης Κουλοκτσής. Από τον ΣΥΡΙΖΑ οι επικρατέστεροι για να διεκδικήσουν τη μία έδρα είναι οι τρεις βουλευτές Σπύρος Λάππας, Χρυσούλα Κατσιαβρά-Σιωροπούλου και Παναγιώτα Βράντζα.

Η Λάρισα ένας από τους μεγαλύτερους νομούς της χώρας, αναμένεται να δώσει 3 έδρες στη Ν.Δ., 2 στον ΣΥΡΙΖΑ, 1 στο ΚΙΝΑΛ, 1 στο ΚΚΕ και μία ακόμα σε κάποιο μικρό κόμμα. Από τη Ν.Δ. υποψήφιοι θα είναι εκ νέου οι τρεις νυν βουλευτές Χρήστος Κέλλας, Μάξιμος Χαρακόπουλος και Γιώργος Κατσιαντώνης ο οποίος κατέρχεται πρώτη φορά με τη Ν.Δ. καθώς είχε εκλεγεί με την Ενωση Κεντρώων. Δυναμικά κινείται η Στεργιανή Μπίζιου αλλά και ο πρώην δήμαρχος Λαρίσης Κωνσταντίνος Τζανακούλης. Υποψήφιοι θα είναι ακόμα ο Γιώργος Αδαμούλης, η Ελένη Αξιόγλου, η Θεοδώρα Κάλλα, ο Γεώργιος Καραβανάς, ο Θεόφιλος Καραχάλιος και η Αθηνά Σιαφαρίκα. Από τον ΣΥΡΙΖΑ φαβορί είναι οι νυν βουλευτές Αννα Βαγενά και ο Νίκος Παπαδόπουλος. Από το ΚΙΝΑΛ θα είναι υποψήφιος ο νυν βουλευτής Κώστας Μπαργιώτας και ο Φίλιππος Σαχινίδης, ενώ από το ΚΚΕ το προβάδισμα έχει ο εκλεγμένος Γιώργος Λαμπρούλης. Βουλευτή στις τελευταίες εκλογές είχαν βγάλει και οι ΑΝΕΛ, τον Βασίλη Κόκκαλη.

Στην 6εδρική Μαγνησία η κατανομή των εδρών αναμένεται να είναι 3 για τη Ν.Δ., 2 για τον ΣΥΡΙΖΑ και 1 για ένα ακόμα κόμμα. Η Ν.Δ. έχει υποψηφίους τον νυν βουλευτή Χρήστο Μπουκώρο, ενώ την είσοδό τους στη Βουλή διεκδικούν η Ζέτα Μακρή, ο Αθανάσιος Λιούπης και ο Χρήστος Τριαντόπουλος. Τον σταυρό διεκδικούν ακόμα η Ζαφειρούλα Αναγνώστη, ο Γιώργος Καλτσογιάννης, ο Κωνσταντίνος Μαραβέγιας, και η Αικατερίνη Πατσογιάννη. Από τον ΣΥΡΙΖΑ εκ νέου υποψήφιοι θα είναι οι νυν βουλευτές Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Κατερίνα Παπανάτσιου, Μάκης Μπαλλής, ενώ στη μάχη του σταυρού έχουν μπει η Μαρίνα Χρυσοβελώνη, Φωτεινή Κοκκινάκη, Ακης Καλαμαράς, Δημ. Κουτσιφέλης και Ηλ. Καραπατάκης. Και εδώ βγάζει έδρα το ΚΚΕ με τον Κώστα Στεργίου.

Τρεις έδρες η Ν.Δ. και μία ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να δώσουν τα Τρίκαλα, αφού και εδώ το κυβερνών κόμμα φαίνεται πως ξεπερνά το 25%. Από την αξιωματική αντιπολίτευση πλην του νυν βουλευτή Κώστα Σκρέκα, μία έδρα διεκδικούν επί ίσοις όροις ο πρώην βουλευτής Ηλίας Βλαχογιάννης, ο Θανάσης Λιούτας, ο Μιχαήλ Χατζηγάκης, υιός του επί σειράν ετών βουλευτή Σωτήρη Χατζηγάκη, η Χρυσάνθη Γάλλου – Δαλκαφούκη αλλά και η Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα. Από τον ΣΥΡΙΖΑ οι νυν βουλευτές Αθανάσιος Παπαδόπουλος, Παναγιώτα Δριτσέλη και Χρήστος Σιμορέλης είναι τα φαβορί για τη μία έδρα.

Πηγαίνοντας στη Στερεά Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Εύβοια, προβλέπεται μάχη. Ο νομός είναι 6εδρικός και η Ν.Δ. αναμένεται να καταλάβει τις 3. Το προβάδισμα έχει ο νυν βουλευτής Σίμος Κεδίκολγου, αλλά πολύ δυναμικά έχει μπει στην κούρσα και ο γιατρός Σπύρος Πνευματικός. Από εκεί και πέρα μία θέση στη Βουλή θα διεκδικήσουν ο Θανάσης Ζεμπίλης, ο Δημήτρης Αργύρης και η Αννα Παππά, ενώ υποψήφιοι είναι και η Ευαγγελία Μιμίκου, Κωνσταντίνα Καραμπατσώλη και ο Γιάννης Μανώλης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ που θα βγάλει 2 έδρες, θα τις διεκδικήσουν και οι 4 εν ενεργεία βουλευτές. Ο Βαγγέλης Αποστόλου, ο Γιώργος Ακριώτης, ο Αναστάσιος Πρατσόλης και η Ζωή Λιβανίου. Αυξημένες πιθανότητες παρουσιάζει ωστόσο και ο Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, πρώην δήμαρχος Σκύρου και νέος σε ηλικία. Τη μονοεδρική Ευρυτανία αναμένεται να κερδίσει εκ νέου ο Κώστας Κοντογεώργος. Στην επίσης μονοεδρική Φωκίδα φαίνεται πως έχει το προβάδισμα ο δικηγόρος Γιάννης Μπουγάς, ενώ υποψήφια είναι και η πρώην βουλευτής Ασπασία Μανδρέκα. Στην 5εδρική Φθιώτιδα η Ν.Δ. θα βγάλει τρεις έδρες. Αδιαφιλονίκητο φαβορί είναι ο Χρήστος Σταϊκούρας. Για τις άλλες δύο θέσεις θα παλέψουν επί ίσοις όροις ο Γεώργιος Κοτρωνιάς, η Ελένη Μακρή – Θεοδώρου, ο Θεμιστοκλής Χειμάρας και ο Γιάννης Οικονόμου. Από τον ΣΥΡΙΖΑ τις δύο έδρες θα διεκδικήσουν οι νυν βουλευτές Απόστολος Καραναστάσης, Δημήτρης Βέττας, Θανάσης Μιχελής και Γιάννης Σαρακιώτης. Τέλος, στην 3εδρική Βοιωτία, η Ν.Δ. θα εκλέξει έναν βουλευτή. Ο νυν βουλευτής είναι ο Ανδρέας Κουτσούμπας, ο Ελευθέριος Κτιστάκης ωστόσο διεκδικεί με αξιώσεις την έδρα, ενώ υποψήφιος είναι και ο πρώην βουλευτής Γιάννης Καράμπελας. Από τον ΣΥΡΙΖΑ ο νυν βουλευτής είναι ο Νίκος Θηβαίος, ενώ την τρίτη έδρα διεκδικεί κάποιο μικρό κόμμα.