Bloomberg για Τσίπρα: Η Ευρώπη δάμασε έναν λαϊκιστή και τώρα πληρώνει το τίμημα

Bloomberg για Τσίπρα: Η Ευρώπη δάμασε έναν λαϊκιστή και τώρα πληρώνει το τίμημα

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ευρώπη δάμασε έναν λαϊκιστή και τώρα πληρώνει το τίμημα», είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στο πρακτορείο Bloomberg που κάνει έναν απολογισμό της θητείας του Αλέξη Τσίπρα λίγες ώρες πριν από την εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής. 

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο, «αν και ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε να αποκαταστήσει διεθνώς την πίστη στην Ελλάδα την έχασε στην πατρίδα του, καθώς το φρέσκο πρόσωπο του έφτασε να αντιπροσωπεύει μία από τα ίδια για ένα εξουθενωμένο έθνος», τονίζει το ρεπορτάζ.

Παράλληλα, το δημοσίευμα σημειώνει ότι «η άνοδος του Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία κατά τη διάρκεια της ελληνικής οικονομικής κρίσης συνοδεύτηκε από ένα μήνυμα ελπίδας αλλά τελικά κατέληξε να κερδίσει περισσότερους φίλους στο εξωτερικό παρά στην Ελλάδα». 

«Για τους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως την Γερμανίδα καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ, ο Τσίπρας είναι ο λαϊκιστής που δαμάστηκε. Αυτός που οδήγησε τη χώρα στο χείλος και τελικά είδε λογικά τα πράγματα και ανέλαβε την ευθύνη».

Σύμφωνα με το Bloomberg αρχικά ήθελε να εγκαταλείψει το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης και μετά έκανε μία συμφωνία με τους πιστωτές οδηγώντας τη χώρα στην εύνοια των επενδυτών. Επίσης φλέρταρε με τη Ρωσία και στη συνέχεια ενήργησε εναντίον των ρωσικών συμφερόντων στα Βαλκάνια όταν έδωσε τέλος στην διαμάχη δεκαετιών για την ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας, ενός κράτους «που ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα προτιμούσε να κρατήσει στην τροχιά του».

«Για πολλούς Έλληνες, όμως, ήταν πουλημένος καθώς υπέμεναν την οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2010. Υποχώρησε στις απαιτήσεις των δανειστών για περισσότερες περικοπές δαπανώ και αυξήσεις φόρων, απέτυχε να αντιμετωπίσει την εισροή μεταναστών και πυροδότησε διαδηλώσεις για την συμφωνία με την Μακεδονία», σημειώνει το πρακτορείο.

«Στο μεταξύ η οικονομία οδηγήθηκε σε ύφεση πάνω που ήταν έτοιμη να αρχίσει να αναπτύσσεται κι έκτοτε δεν έχει καταφέρει να ανταποκριθεί στους στόχους για την ανάπτυξη», προσθέτει το δημοσίευμα. 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή