Σταθερά σε τροχιά αυτοδυναμίας η Ν.Δ.

Σταθερά σε τροχιά αυτοδυναμίας η Ν.Δ.

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλή συμμετοχή στις εκλογές, ισχυρή βεβαιότητα ψήφου των ψηφοφόρων όλων των κομμάτων και σταθερή πορεία προς την εξασφάλιση της αυτοδυναμίας για τη Νέα Δημοκρατία καταγράφει η δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΪ, που διενεργήθηκε σε δείγμα 1.206 ψηφοφόρων μεταξύ 2 και 3 Ιουνίου. Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, οι Ελληνες έχουν κατασταλάξει σε ό,τι αφορά τις πολιτικές επιλογές τους, οι οποίες δεν διαφέρουν αισθητά από εκείνες που αποτυπώθηκαν στην κάλπη των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου.

Η πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων διαμορφώνεται ως εξής (στις παρενθέσεις αναφέρεται η διακύμανση): Ν.Δ.: 36% (33,2%-38,8%), ΣΥΡΙΖΑ: 28% (25,4%-30,6%), ΚΙΝΑΛ: 7% (5,5%-8,5%), ΚΚΕ: 5% (3,7%-6,3%), Χ.Α.: 4% (3%-5%), Ελληνική Λύση: 3% (1,9%-4,1%), ΜέΡΑ25: 3% (1,9%-4,1%). Με βάση τα παραπάνω ποσοστά, η Ν.Δ. προβλέπεται να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία με 155 βουλευτές, εφόσον όλα τα παραπάνω κόμματα εισέλθουν στη Βουλή (επτακομματική Βουλή) και 159 βουλευτές εάν ένα από τα μικρότερα κόμματα αποτύχει να περάσει τον πήχυ του 3% (εξακομματική Βουλή). Αντιστοίχως, ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπεται ότι θα εκλέξει 81-84 βουλευτές, το ΚΙΝΑΛ 20-21, το ΚΚΕ 14-15 και η Χρυσή Αυγή 12 βουλευτές. Η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25, εφόσον περάσουν το κατώφλι του Κοινοβουλίου, αναμένεται να εκπροσωπηθούν από 9 βουλευτές.

Η εκλογική αναμέτρηση χαρακτηρίζεται από ισχυρή βεβαιότητα ψήφου, αφού όσοι δηλώνουν πρόθεση ψήφου σε Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ απαντούν ταυτόχρονα σε συντριπτικό ποσοστό 92%-94% ότι είναι απόλυτα βέβαιοι για την επιλογή τους. Στο πλαίσιο αυτό, δεν προξενεί έκπληξη ότι η παράσταση νίκης διαμορφώνεται συντριπτικά υπέρ της Νέας Δημοκρατίας (69% έναντι 19% για τον ΣΥΡΙΖΑ), ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός από το 37% έναντι 31% που επιλέγει τον Αλέξη Τσίπρα.

Σημαντικό εύρημα θεωρείται ότι οι περισσότεροι ψηφοφόροι επιθυμούν αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας (36%) ή μια κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία (11%). Αυτοδύναμη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί μόλις το 15%, ενώ στο 17% κυμαίνεται η υποστήριξη για μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής της Pulse κ. Γιώργος Αράπογλου, σύμφωνα με το exit poll των ευρωεκλογών, άνω του 10% των ψηφοφόρων αποφάσισε οριστικά το κόμμα που θα ψηφίσει μόλις την τελευταία εβδομάδα πριν από την αναμέτρηση, ενώ επίσης ένα 10% αποφάσισε μέσα στην ίδια την ημέρα των ευρωεκλογών! Παράλληλα, η αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων μεταξύ των κομμάτων μπορεί να είναι το πιθανότερο σενάριο, αλλά δεν είναι το μοναδικό, και γι’ αυτό δεν είναι βέβαιο ότι η τελική τους απόφαση θα διατηρήσει ανεπηρέαστες τις διαφαινόμενες εκλογικές ισορροπίες.

Τέλος, δεν πρέπει να υποτιμηθεί το γεγονός ότι, αν εξαιρεθούν τα Ιουλιανά του 1965, ο Ιούλιος του 1974 με την εισβολή στην Κύπρο και το δημοψήφισμα για το μνημόνιο που έλαβε χώρα σαν σήμερα, 5 Ιουλίου 2015, ο μήνας Ιούλιος, με τις υψηλές θερμοκρασίες του, είναι ένας μήνας που δεν προσφέρεται για πολιτικές συζητήσεις και εκλογικές αναμετρήσεις, αφού οι θερμές αέριες μάζες συνδυάζονται καλύτερα με την κάμψη των παθών, τη θερινή ραστώνη και τα «μπάνια του λαού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή