Αντιδράσεις για τα γέλια Τσίπρα ενώ μιλούσε για τους νεκρούς πιλότους (βίντεο)

Αντιδράσεις για τα γέλια Τσίπρα ενώ μιλούσε για τους νεκρούς πιλότους (βίντεο)

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει ο τρόπος με τον οποίο περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, τη στιγμή που χτύπησε το τηλέφωνο στο Μέγαρο Μαξίμου, την επομένη της πρώτης εκλογής του, και τον ενημέρωσαν για τον θάνατο δύο σμηναγών σε δυστύχημα κατά τη διάρκεια νατοϊκής άσκησης στην Ισπανία. 

«Και με το που μπαίνω μέσα, δεν πρόλαβα να καταλάβω τι γίνεται, να μάθω ποιο είναι το λεγόμενο τριψήφιο τηλέφωνο, το κόκκινο τηλέφωνο, και χτυπάει αυτό το αναθεματισμένο τηλέφωνο και στην άλλη, δεν καταλαβαίνω ποιο τηλέφωνο, προσπαθώ να βρω ποιο είναι να το σηκώσω, ήταν το τριψήφιο» τόνισε ο πρωθυπουργός, μιλώντας στον Alpha. «Στην άλλη άκρη της γραμμής είναι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ τότε για να μου πει ότι έπεσε ένα ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος σε μια επίδειξη στην Μαδρίτη στην Ισπανία. Ωραίο ποδαρικό κάναμε», πρόσθεσε, ενώ περιέγραφε με… εύθυμη διάθεση το περιστατικό. 

Το χρονικό

Οι δύο Ελληνες που έχασαν τη ζωή τους στο δυστύχημα, στις 26 Ιανουαρίου του 2015, ήταν ο σμηναγός Παναγιώτης Λάσκαρης, 35 ετών, έγγαμος με ένα γιο, με σύνολο ωρών πτήσεως 1459 εκ των οποίων οι 872 ώρες σε αεροσκάφη F-16 και ο σμηναγός Αθανάσιος Ζάγκας 31 ετών, έγγαμος, με ένα γιο και μια κόρη, με σύνολο ωρών πτήσεως 1128 εκ των οποίων οι 528 σε αεροσκάφη F-16.

Αντιδράσεις για τα γέλια Τσίπρα ενώ μιλούσε για τους νεκρούς πιλότους (βίντεο)-1
Αντιδράσεις για τα γέλια Τσίπρα ενώ μιλούσε για τους νεκρούς πιλότους (βίντεο)-2

Από την απογείωση μέχρι και την πτώση του μεσολάβησαν μόλις 7,8 δευτερόλεπτα. Με τη συντριβή σκοτώθηκαν οι δύο Ελληνες χειριστές και εννέα Γάλλοι στρατιωτικοί. Τραυματίστηκαν 33 ένστολοι και καταστράφηκαν μαχητικά αεροσκάφη άλλων χωρών.

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά, στις 24 Οκτωβρίου 2018, το Αεροδικείο Αθηνών έκρινε ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις ενοχής για τους Ελληνες στρατιωτικούς που υποστήριξαν ή συντήρησαν το μοιραίο αεροσκάφος στη διεθνή άσκηση. Ευθύνη δεν καταλογίστηκε ούτε στους δύο χειριστές του F-16. Οπως φαίνεται και στο σκεπτικό του δικαστικού συμβουλίου, το οποίο είχε παρουσιάσει η «Κ», ό,τι κι αν έκαναν μετά την απογείωση οι δύο πιλότοι ήταν αδύνατο να αποτρέψουν την πτώση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή