Μπάμπης Παπαδημητρίου: Ευκαιρία πραγματική, αλλά τελευταία

Μπάμπης Παπαδημητρίου: Ευκαιρία πραγματική, αλλά τελευταία

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι τριάντα τελευταίες μέρες ήταν από τις πιο ξεχωριστές της ζωής μου. Επαγγελματικής και προσωπικής. Ο,τι κι αν αποφασίσουν οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. στον Νότιο τομέα της Β΄ Αθηνών, θα έχω να διηγούμαι. Μέσα σε τριάντα μέρες χρειάστηκε να κάνω όσα προβλέπει ο άγραφος «οδηγός του καλού υποψηφίου βουλευτή». Τα έκανα (σχεδόν) όλα. Ακόμη και το «λάθος», που αναπόφευκτα σε περιμένει. Απαιτούσε αυτό να αλλάξω συνήθειες πολλών ετών. Είχα την ευτυχία να δημοσιογραφήσω σε εξαιρετικές συνθήκες ανεξαρτησίας και στόχων, όση σκληρή δουλειά κι αν χρειάστηκε όσοι πιστεύουμε ότι η ενημέρωση απαιτεί σεβασμό προς τον πολίτη. Στις μέρες αυτές επιβεβαίωσα πόσο δύσκολη και σημαντική υπόθεση είναι η πολιτική. Ας κρατήσω εδώ μερικά συμπεράσματα.

Οι πολίτες θέλουν να φύγει ο Αλέξης Τσίπρας. Τον θεωρούν αποτυχημένο. Αν νομίζετε ότι η εκτίμηση αυτή περιορίζεται σε όσους θα δώσουν την πλειοψηφία στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάνετε λάθος. Μεταξύ των ψηφοφόρων που λένε πως θα ρισκάρουν για μιαν ακόμη φορά, κυριαρχεί το μούδιασμα. Εχουν σοβαρές αντιρρήσεις για όσα έκανε η κυβέρνηση τα 4,5 χρόνια που πέρασαν. Δεν τους είναι εύκολο να αναφέρουν μερικές, έστω, δράσεις που θα μετατρέψουν την Ελλάδα σε χώρα επιτυχημένη. Από τους Συριζαίους κανείς δεν τους εξηγεί πότε και πώς θα αποκτήσουμε έξυπνο και δίκαιο κράτος. Κανείς ψηφορόρος Τσίπρα ’15 δεν ξέρει αν είναι διασφαλισμένες οι κοινωνικές δαπάνες, η Παιδεία και η Υγεία.

Ολοι τους συμφωνούν ότι η καθημερινή ασφάλεια οικογενειών κι επιχειρήσεων είναι ανύπαρκτη. Οτι υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα στη διπλωματία και στην άμυνα.

Με δύο λόγια, η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών αγωνιά για την επόμενη μέρα. Το ίδιο κι εγώ.

Είμαι όμως αισιόδοξος. Γνωρίζω ότι η κυβερνητική αλλαγή θα ενισχύσει τις θετικές προοπτικές, που ήδη καλλιεργήθηκαν από τη στιγμή που ανακοινώθηκαν οι εκλογές. Αγορές κεφαλαίων και διεθνείς επενδυτές, δύο κέντρα αποφάσεων από τα οποία κρίνεται η επιτυχημένη επιστροφή της Ελλάδας σε συνθήκες αυτοτροφοδοτούμενης ανάκαμψης, διαπιστώνουν ότι ο Μητσοτάκης πείθει τους ψηφοφόρους. Προσέχουν, μάλιστα, ότι το πετυχαίνει αυτό χωρίς να υπόσχεται νέες δαπάνες. Οτι εξηγεί –και ότι αυτό γίνεται κατανοητό– πως οι δικές του λύσεις στηρίζονται στα κίνητρα που μπορεί και οφείλει να δώσει η νέα κυβέρνηση. Οπως είναι τα κίνητρα για περισσότερη και καλύτερα πληρωμένη εργασία. Κίνητρα και διασφαλίσεις για τη δημιουργία και την επανεπένδυση σε επιχειρηματιικές ευκαιρίες. Επεξεργασία νέων πρότυπων λύσεων στον πάντοτε δύσκολο και πολυπαραγοντικό συνδυασμό μεταξύ των υποχρεωτικώς περιορισμένων πόρων που διαθέτει το κράτος και των τεράστιων ανωμαλιών που αφήνει πίσω της η εξερχόμενη διακυβέρνηση.

Η Ελλάδα, από αύριο, εφόσον οι πολίτες επιβεβαιώσουν όσα λένε οι μετρήσεις της κοινής γνώμης, θα είναι το τελευταίο κράτος της Ευρωζώνης που θα επιχειρήσει να βγει οριστικά από μια διπλή κρίση. Τη χρηματοπιστωτική του 2008, από την οποία όλοι οι άλλοι βγήκαν σταδιακά μετά το 2015. Αλλά και από τη δεύτερη, πολιτική, χρηματοοικονομική και ηθική κρίση στην οποία πέσαμε εξαιτίας των ενεργειών του Αλέξη Τσίπρα και όσων τον υποστήριξαν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να κερδίσει, στους πρώτους έξι μήνες, τη μάχη της οικονομίας. Θα διαθέτει, για πρώτη φορά μετά μία δεκαετία, ειλικρινή και πραγματική θετική διάθεση από τον διεθνή παράγοντα, ανοχή και υπομονή από τους ψηφοφόρους και συντριπτική υποστήριξη από τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα. Θα εξεύρει γρήγορα νέα χρηματικά μέσα επειδή ­θα αδράξει τη δεύτερη ευκαιρία της νομισματικής χρηματοδότησης αλλά και επειδή θα πείσει τα μέλη του Eurogroup να μας δώσουν το δεύτερο σκέλος της μεγάλης λύσης του ελληνικού χρέους, εξέλιξη που θα μειώσει τις υποχρεώσεις υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων. Θα έχει λοιπόν την ευκαιρία να ρίξει μεγάλο βάρος στις μεταρρυθμίσεις που χρειαζόμαστε. Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει μεταξύ των έξυπνων και φιλόδοξων κρατών. Να βγούμε από τη μιζέρια της στασιμότητας, την υπερφορολόγηση και τον «ταξικό» διαχωρισμό των Ελλήνων. Προσερχόμαστε στην εκλογή βουλευτών έχοντας στα χέρια μας μια σπουδαία ευκαιρία. Αν όμως τη χάσουμε, δεν θα υπάρξει άλλη, για πολλά χρόνια.

* Ο κ. Μπάμπης Παπαδημητρίου είναι υποψήφιος βουλευτής με τη Ν.Δ. στον Νότιο τομέα της Β΄ Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή