ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Reuters: Τέλος στα τέσσερα χρόνια αριστερής διακυβέρνησης που επιβάρυνε τη χώρα με περισσότερο χρέος

Reuters: Τέλος στα τέσσερα χρόνια αριστερής διακυβέρνησης που επιβάρυνε τη χώρα με περισσότερο χρέος

Στη σημερινή εκλογική αναμέτρηση αλλά και στα λάθη της διακυβέρνησης Τσίπρα αναφέρεται δημοσίευμα του Reuters. «Οι Ελληνες ψηφίζουν σήμερα στις πρόωρες εκλογές στη χώρα, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως στην εξουσία θα έρθει το συντηρητικό κόμμα, τερματίζοντας τέσσερα χρόνια αριστερής διακυβέρνησης που κατηγορείται πως επιβάρυνε τη χώρα με περισσότερο χρέος και κακή διαχείριση κρίσεων», ξεκινάει το ρεπορτάζ ενώ ο δημοσιογράφος συμπληρώνει ότι πρόκειται κυρίως για αναμέτρηση μεταξύ δύο υποψηφίων.

«Του Αλέξη Τσίπρα από τη μία, του 44χρονου ριζοσπάστη αριστερού που ανέβηκε στην εξουσία το 2015 υποσχόμενος να καταργήσει την λιτότητα, απλώς για να υποκύψει σε νέο μνημόνιο λίγες εβδομάδες αργότερα. Από την άλλη είναι ο 51 ετών Κυριάκος Μητσοτάκης, από την Νέα Δημοκρατία. Προέρχεται από μια διάσημη πολιτική δυναστεία – κι ελπίζει να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του ως πρωθυπουργός, ενώ η αδελφή του ήταν υπουργός Εξωτερικών», αναφέρει το κείμενο ενώ παρατίθενται και οι προβλέψεις των δημοσκόπων: «Το προβάδισμα της ΝΔ φτάνει τις 10 μονάδες, και πιθανώς αυτό θα τις δώσει την απόλυτη πλειοψηφία στην Βουλή, ενώ τα επίσημα αποτελέσμα αναμένονται δύο ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης το βράδυ απόψε».

Η οικονομία είναι το κύριο ζήτημα του λαού, δήλωσε στο Reuters ο Θωμάς Γεράκης επικεφαλής της εταιρείας δημοσκοπήσεων MARC: «Οι ψηφοφόροι θέλουν να ξέρουν ότι η κυβέρνηση μπορεί να δώσει στους Έλληνες έναν καλύτερο αύριο. Κάποιοι ψηφοφόροι θέλουν να τιμωρήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ για την αθέτιση των υποσχέσεών του».

«Ο Τσίπρας επίσης επικρίθηκε κατηγορηματικά για την κακή διαχείριση των κρίσεων στη διάρκεια της διακυβέρνησής του και για τον ρόλο του σε μια βαθιά μη δημοφιλή συμφωνία για τον τερματισμό της διαμάχης για το όνομα της γειτονικής Βόρειας Μακεδονίας. Εκατό άνθρωποι πέθαναν σε μια καταστροφική φωτιά σε ένα χωριό ανατολικά της Αθήνας πέρυσι το καλοκαίρι, κι ενώ ο Μητσοτάκης ήταν από την πρώτη στιγμή δίπλα στους πληγέντες, ο Τσίπρας εξαφανίστηκε από το δημόσιο βήμα για αρκετές ημέρες», επισημαίνει το δημοσίευμα.

«Η Ελλάδα ολοκλήρωσε το τελευταίο της οικονομικό πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018, αλλά παραμένει υπό επιτήρηση από τους δανειστές ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν άλλα οικονομικά ολισθήματα. Αν και στην χώρα έχει επιστρέψει η ανάπτυξη, η ανεργία παραμένει στο 18%, το υψηλότερο ποσοστό της Ευρωζώνης.

Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος κάνει αναφορά και στις δεσμεύσεις της ΝΔ σημειώνοντας πως «έχει υποσχεθεί την δημιουργία καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας με αξιοπρεπή προνόμια. Η απερχόμενη κυβέρνηση ελπίζει οι ψηφοφόροι να την επιβραβεύσουν για την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 11%. Ο Μητσοτάκης ελπίζει ότι οι μεταρρυθμίσεις του θα πείσουν τους δανειστές και θα δείξουν περισσότερη ευελιξία. Οπως είχε δηλώσει και ο ίδιος στο Reuters «το πρώτο πράγμα που χρειάζεται για να δοθεί ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη είναι μια σταθερή κυβέρνηση και μια ισχυρή πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή».

Το ρεπορτάζ επικαλείται και δηλώσεις του πρωθυπουργού ο οποίος ανέφερε ότι «η ψήφος υπέρ του Μητσοτάκη θα σήμαινε ψήφο στο πολιτικό σύστημα που οδήγησε εξαρχής την Ελλάδα στο γκρεμό».

«Ο καθένας από σας πρέπει τώρα να σκεφτεί αν, μετά από τόσες θυσίες, θα πρέπει να επιστρέψουμε στις ημέρες της απελπισίας», είπε στους ψηφοφόρους, ολοκληρώνοντας την προεκλογική εκστρατεία την Παρασκευή, καταλήγει το ρεπορτάζ.