Εφτασε στην Καρπασία το «Γιαβούζ»

Εφτασε στην Καρπασία το «Γιαβούζ»

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφτασε στην Καρπασία το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» το οποίο απέπλευσε χθες το βράδυ από τη νότια Τουρκία. Πρόκειται για το δεύτερο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας που θα δραστηριοποιηθεί εντός της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ). Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα εκδόθηκε και η σχετική NAVTEX (765/19), σύμφωνα με την οποία το «Γιαβούζ» θα πραγματοποιήσει γεωτρήσεις έως και τις 30 Σεπτεμβρίου με τη βοήθεια τριών υποστηρικτικών πλοίων, των «VOS PRIME», «VOS PRINCE» και «POSH SINCERO». Σχετικές δηλώσεις είχαν κάνει τις προηγούμενες ημέρες ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι και ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ. «Πρώτα ο Αλλάχ, μέσα σε μία εβδομάδα θα ξεκινήσουμε την πρώτη γεώτρηση του “Γιαβούζ” στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Καρπασία, στην περιοχή που έχουμε λάβει αδειοδότηση από την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» (σ.σ. το ψευδοκράτος), δήλωσε στο πρακτορείο Αναντολού ο κ. Ντονμέζ, ο οποίος και απέδωσε την ολιγοήμερη στάση του πλωτού γεωτρύπανου, στον απαραίτητο ανεφοδιασμό.

Παράλληλα, συνθήκες ασφυξίας γύρω από την Κυπριακή Δημοκρατία επιχειρεί να δημιουργήσει η Αγκυρα με διάφορους τρόπους, όπως υποδηλώνουν οι πρόσφατες κινήσεις.

Εφτασε στην Καρπασία το «Γιαβούζ»-1

Πολεμικές εικόνες

Ενώ συντηρείται ψηλά η επικείμενη γεώτρηση του «Γιαβούζ» στην Καρπασία, σε συνδυασμό με πολεμικές εικόνες, όπως το υποβρύχιο «Γκιουρ» που κατέπλευσε στα Κατεχόμενα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέδωσε προεδρικό διάταγμα με το οποίο προσδένεται το ψευδοκράτος ακόμη περισσότερο με την Τουρκία. Με το διάταγμα προβλέπεται ο διορισμός «Συντονιστή Κυπριακών Υποθέσεων» ο οποίος θα διαθέτει διακριτή θεσμική δομή, εντός της τουρκικής κυβέρνησης με καθεστώς ανάλογο αντιπροέδρου της κυβέρνησης ή υπουργού. Επισήμως, ο συγκεκριμένος ρόλος προβλέπει τον συντονισμό της οικονομικής και άλλης βοήθειας που θα κατευθύνεται από την Τουρκία προς το ψευδοκράτος μέσω, μεταξύ άλλων, της δημιουργίας προσωρινών ομάδων εργασίας με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων και τεχνοκρατών.

Ωστόσο, εκείνο που γίνεται ακόμα πιο σαφές είναι ότι η Αγκυρα διευρύνει τον άμεσο έλεγχο επί του ψευδοκράτους. Λίγο νωρίτερα, ένα τουρκικό υποβρύχιο κατέπλευσε στο λιμάνι της κατεχόμενης Κερύνειας, για σκοπούς, όπως φάνηκε εκ των υστέρων, επικοινωνιακής χρησιμότητας. Το υποβρύχιο «Gur» πηγαινοέρχεται μεταξύ Τουρκίας και κατεχομένων αρκετές φορές και, κάθε φορά, φωτογραφίζεται ώστε η εικόνα να διαχυθεί στα διεθνή ΜΜΕ. Ο υπουργός Αμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Σάββας Αγγελίδης υπογράμμισε τον «υβριδικό» χαρακτήρα που έχουν αρκετές φορές αυτές οι τουρκικές κινήσεις.

Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες, στην περιοχή νότια του Καστελλόριζου που είχε δεσμευθεί με NAVTEX της υδρογραφικής υπηρεσίας Αττάλειας, για ναυτικά γυμνάσια με πυρά, αυτά τελικά δεν πραγματοποιήθηκαν. Ωστόσο, στην περιοχή κινήθηκε μια τουρκική κορβέτα, η οποία απέπλευσε από τη ναυτική βάση του Ακσάζ στη Μαρμαρίδα. Γεγονός που σημαίνει ότι ο πλους της κορβέτας δεν συνδέεται κατ’ ανάγκην με τη NAVTEX που είχε εκδοθεί το πρωί της Παρασκευής με σκοπό να δεσμευθεί περιοχή ανήμερα τις εκλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή