ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Suddeutsche Zeitung: Γιατί τιμώρησαν οι Ελληνες τον Τσίπρα

Suddeutsche Zeitung: Γιατί τιμώρησαν οι Ελληνες τον Τσίπρα

Στους λόγους που οδήγησαν στην εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβάνοντας μεταξύ άλλων και τη συσσωρευμένη δυσφορία για την παρατεταμένη λιτότητα αναφέρεται με δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

«Η τελευταία φορά που η Ελλάδα είχε αυτοδύναμη κυβέρνηση ήταν πριν την έναρξη της βαθιάς οικονομικής κρίσης, όταν ο σοσιαλιστής Γιώργος Παπανδρέου είχε νικήσει στις εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 με το σύνθημα: «Λεφτά υπάρχουν». Λίγο αργότερα παραδέχθηκε ότι η χώρα του βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού και ήταν πρακτικά χρεοκοπημένη. Τώρα, δέκα χρόνια αργότερα, κέρδισε ξανά ένα κόμμα την αυτοδυναμία στην Ελλάδα, αυτή τη φορά οι Συντηρητικοί. Το γεγονός ότι πέτυχαν μια τόσο καθαρή νίκη δείχνει ότι πολλοί άνθρωποι θα ήθελαν να αφήσουν πίσω τους τα χρόνια της κρίσης ευχόμενοι μια επιστροφή σε κάτι σαν κανονικότητα», γράφει η εφημερίδα του Μονάχου.

Suddeutsche Zeitung: Γιατί τιμώρησαν οι Ελληνες τον Τσίπρα-1

Σε μια αποτίμηση του αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα η εφημερίδα αναφέρει: «Το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας τιμωρήθηκε έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την συσσωρευμένη δυσαρέσκεια για τα μακρά χρόνια της λιτότητας, που μετέτρεψαν την καθημερινότητα πολλών Ελληνίδων και Ελλήνων σε μια διαρκή μάχη επιβίωσης. Αλλά το κόμμα του Τσίπρα συνήλθε κάπως μετά τις ευρωεκλογές και το αποτέλεσμα δίνει στους Αριστερούς την εντολή για μια ισχυρή αντιπολίτευση. Για το νέο συντηρητικό επικεφαλής της κυβέρνησης, Κυριάκο Μητσοτάκη σημαίνει την ανάληψη μιας μεγάλης ευθύνης. Κι αν θέλει ο νέος πρωθυπουργός να κάνει κάτι καλό στη χώρα του, τότε θα πρέπει όχι μόνον να μειώσει τους φόρους, αλλά να τερματίσει και την πολιτική πόλωση, που τόσο έχει δηλητηριάσει το κλίμα στην Ελλάδα».

FAZ: Οι Ελληνες ελπίζουν σε διέξοδο με τον Μητσοτάκη

Suddeutsche Zeitung: Γιατί τιμώρησαν οι Ελληνες τον Τσίπρα-2

«Καμία έκπτωση για τον Μητσοτάκη», είναι ο τίτλος σε σχόλιο της Frankfurter Allgemeine Zeitung, στο οποίο αναφέρεται ότι «μετά τον λάθος δρόμο που πήρε η Ελλάδα, όχι για πρώτη φορά, με τον Αλέξη Τσίπρα, οι Έλληνες μπορούν τώρα να ελπίζουν σε μια διέξοδο με την κυβέρνηση Μητσοτάκη», ενώ διατυπώνεται η εκτίμηση ότι «και αυτός ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσβατος – και μπορεί να κοστίσει νέα χρήματα στους Ευρωπαίους».

«Το 2015 οι Έλληνες έδωσαν την εντολή στον Αλέξη Τσίπρα να αλλάξει τη χώρα τους. Τώρα έχουν αποσύρει και πάλι την εντολή τους. Πολλοί Έλληνες εξακολουθούν να θέλουν μια άλλη χώρα – αλλά δεν είναι πια ο Τσίπρας ο άνθρωπος τον οποίο εμπιστεύονται για μια στροφή προς το καλύτερο. Τώρα εμπιστεύονται τον Κυριάκο Μητσοτάκη», γράφει ο συντάκτης της FAZ και τονίζει ότι μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να έχει πολλά σχέδια – ίσως και υπερβολικά πολλά για μια τετραετία – αλλά έλαβε καθαρή εντολή από τους Έλληνες.

«Τα χρόνια της κρίσης ταρακούνησαν πολλά δεδομένα στην Ελλάδα και όχι μόνο την άποψη ότι η χώρα μπορεί να χρεώνεται χωρίς όριο. Οι εποχές όπου πολλοί Έλληνες κατέβαιναν στους δρόμους εναντίον της κάθε έστω και μικρής μεταρρύθμισης και όπου τα συνδικάτα αρνούνταν ακόμη και την αλλαγή ακόμη και των πιο εμφανών ελαττωμάτων έχουν παρέλθει», σημειώνει ο συντάκτης και αναφέρεται στην εποχή της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τις δικές του μεταρρυθμιστικές προσπάθειες.

Ο αρθρογράφος εκτιμά ότι οι εταίροι του Κυριάκου Μητσοτάκη ενδέχεται να κληθούν εκ νέου να βοηθήσουν, καθώς ο νικητής των εκλογών ανακοίνωσε ότι μετά από κάποιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αρχή της θητείας του θέλει να πάει στους εταίρους του και να ζητήσει να μειώσουν τα πρωτογενή πλεονάσματα που επέβαλαν στην Ελλάδα.

«Ο Τσίπρας πέτυχε τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μέσω υπερβολικής φορολογίας, καθώς και μιας δραστικής μείωσης των δημοσίων δαπανών και επενδύσεων. Ο Μητσοτάκης προειδοποιεί ότι το υψηλό φορολογικό βάρος προκαλεί ασφυξία στην ελληνική οικονομία και την εμποδίζει να αναπτυχθεί. Για αυτό θέλει να μειώσει τα πρωτογενή πλεονάσματα. Τότε όμως η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της όπως έχει σχεδιαστεί. Με άλλα λόγια: θα πρέπει να το καλύψουν οι φορολογούμενοι άλλων κρατών της Ευρωζώνης και αυτό μπορεί να συναντήσει πολιτική αντίσταση», συνεχίζει ο αρθρογράφος της FAZ, για να καταλήξει: «Όταν ο Μητσοτάκης έγινε το 2016 αρχηγός της ΝΔ, στο περιβάλλον του υπήρχε αισιοδοξία. Προφανώς πίστευαν ότι για τον Μητσοτάκη θα υπάρξει – και όχι μόνο στο Βερολίνο – κάτι σαν μια πολιτική έκπτωση, διότι αντιθέτως από τον Τσίπρα, ανήκει στην ίδια πολιτική οικογένεια με την Καγκελάριο. Όμως θα μπορούσε μόνο δύσκολα να εξηγηθεί γιατί να δοθεί στον Μητσοτάκη μια τέτοια έκπτωση. Ό,τι ίσχυε για τον Τσίπρα, πρέπει να ισχύει και για τους διαδόχους του».

Welt: Ενα ηράκλειο έργο για τον νικητή Μητσοτάκη παρά την καθαρή πλειοψηφία των συντηρητικών

«Ενώπιον του νικητή των εκλογών Μητσοτάκη βρίσκεται τρομακτική δουλειά», γράφει στον τίτλο σχολίου της η εφημερίδα «Welt» και τονίζει ότι «η υπομονή των Ελλήνων έχει σχεδόν εξαντληθεί, θέλουν να δουν γρήγορα οικονομικές επιτυχίες και μια βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου – ένα ηράκλειο έργο για τον νικητή Μητσοτάκη, παρά την καθαρή πλειοψηφία των συντηρητικών».

«Η νίκη της Νέας Δημοκρατίας ήταν αναμενόμενη. Οι περισσότεροι Έλληνες δεν έχουν πια ελπίδες ότι τα πράγματα θα πάνε σύντομα καλύτερα. Στην μεσαία τάξη έγινε τα τελευταία τέσσερα χρόνια πολύ άσχημη οικονομική αφαίμαξη. Η διστακτική οικονομική ανάπτυξη δεν φτάνει στους περισσότερους ανθρώπους. Οι Έλληνες θέλουν ελπίδες. Προ πάντων οι νέοι ονειρεύονται πολιτικούς οι οποίοι επιτέλους θα ενεργήσουν καλύτερα. Μόνο για αυτό κατάφερε ο φιλελεύθερος οικονομολόγος Κυριάκος Μητσοτάκης να κερδίσει. Είναι το αντίθετο από τον μέχρι τώρα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενός ανθρώπου του λαού.

Ο Μητσοτάκης είναι η ενσάρκωση των παλαιών μισητών ελίτ της χώρας. Αλλά σήμερα εκφράζει τις ελπίδες των απελπισμένων. Οι υποσχέσεις του για μεταρρυθμίσεις και το όραμά του για ένα "επιθετικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων και οικονομικής ανάπτυξης" γίνονται θετικά αποδεκτές από τους ανθρώπους. Θέλουν επιτέλους ένα άλλο μήνυμα και φως στην άκρη του τούνελ», επισημαίνει ο αρθρογράφος της Welt και εκτιμά ότι «το σημείο εκκίνησης για τον νέο πρωθυπουργό είναι κακό, ενώ είναι απολύτως ανοιχτό το εάν θα τα καταφέρει και εάν θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αναφέρει, έχει επισημάνει πολλά προβλήματα, όπως το χρέος, τα κόκκινα δάνεια, την ανεργία, την αδύναμη οικονομική ανάπτυξη και τον αργό ρυθμό των μεταρρυθμίσεων.

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως, σύμφωνα με την εφημερίδα, αναμένεται να πετύχει τουλάχιστον μια χαλάρωση των αυστηρών όρων των δανειστών, ώστε το πρωτογενές πλεόνασμα να μειωθεί από το 3,5%. «Σε αυτό θα βοηθήσουν και οι αρκετοί επικεφαλής κυβερνήσεων οι οποίοι ανήκουν στο συντηρητικό κόμμα. Όλα τα άλλα είναι αβέβαια», διευκρινίζει ο αρθρογράφος και εκφράζει την εκτίμηση ότι λόγω της οριακής κοινωνικής κατάστασης τα περιθώρια ελιγμού θα είναι περιορισμένα.

«Δεν αποκλείεται ο νέος πρωθυπουργός, παρά το φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, να αποτύχει, διότι η υπομονή των Ελλήνων εν τω μεταξύ έχει σχεδόν εξαντληθεί και θέλουν να δουν γρήγορα οικονομικές επιτυχίες και βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου. Αν ο Μητσοτάκης πετύχει τους στόχους του, θα μπορούσε να γίνει ο νέος ήρωας της Ελλάδας. Αν όχι, θα μπει στην μεγάλη σειρά των τραγικών προσώπων στους μοχλούς της εξουσίας στην Ελλάδα», καταλήγει ο συντάκτης.