Ενωτικό το πρώτο μήνυμα Μητσοτάκη

Ενωτικό το πρώτο μήνυμα Μητσοτάκη

3' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αναλαμβάνω τη διακυβέρνηση του τόπου, έχοντας πλήρη επίγνωση της εθνικής ευθύνης. Στέκομαι με σεμνότητα και σεβασμό απέναντι στη λαϊκή ετυμηγορία, αλλά και με απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μου να φέρω σε πέρας αυτή τη σπουδαία αποστολή που μου αναθέσατε». Ηταν μία από τις πρώτες αποστροφές της επινίκιας δήλωσης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτή κινήθηκε σε χαμηλούς και μετριοπαθείς τόνους, παρότι η χθεσινή καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας πιστώνεται προσωπικά στον πρόεδρό της και σηματοδοτεί το κλείσιμο του κύκλου της κρίσης. Σημειώνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης θα ηγηθεί της πρώτης μονοκομματικής κυβέρνησης από το 2009, ανοίγοντας έναν νέο κύκλο πραγμάτων και διακυβέρνησης.

Ταυτόχρονα, κλείνει ένας κύκλος για τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη που, τριάμισι χρόνια στο τιμόνι της Ν.Δ., ανανέωσε, διεύρυνε και άλλαξε το κόμμα. «Η χώρα σηκώνει και πάλι περήφανη το κεφάλι ξανά», σημείωσε ο ίδιος, δείχνοντας ότι στον νέο κύκλο που ανοίγει επισήμως σήμερα με την ορκωμοσία του, επιδιώκει ένα «ευρύ μέτωπο συναίνεσης και προόδου». «Αντλώ δύναμη από τη δύναμη του λαού, από το πολύμορφο ρεύμα που εκδηλώθηκε στην κάλπη και δείχνει όχι μόνο τη θέληση να κλείσει ένας κύκλος βαθιά επώδυνος, αλλά πίστη στις δυνάμεις μας και επιθυμία να πάρουμε τις τύχες στα χέρια μας», τόνισε.

«Χρέος μας είναι να ενώσουμε τους Ελληνες και θα το κάνουμε πράξη», επανέλαβε ο κ. Μητσοτάκης χαιρετώντας τον κόσμο που συγκεντρώθηκε χθες το βράδυ έξω από τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην Πειραιώς, μιλώντας για «νίκη του κάθε Ελληνα εντός και εκτός της πατρίδας μας». «Είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι», τόνισε και με μια ενωτική και προσανατολισμένη στο μέλλον και στο θετικό αφήγημα δήλωση, επανέλαβε ότι θα είναι πρωθυπουργός «όλων των Ελλήνων» και δεσμεύθηκε ότι θα δουλέψει σκληρά «με απόλυτη συναίσθηση της σοβαρότητας της κατάστασης».

«Δεν είμαστε μια κοινωνία χαμηλών προσδοκιών και χαμηλών απαιτήσεων», σημείωσε, απευθυνόμενος στους Ελληνες του εξωτερικού και δεσμευόμενος ότι «από σήμερα δουλεύουμε για να αλλάξουμε τη χώρα». Αναγνωρίζοντας ότι το ποσοστό που πέτυχε δεν προήλθε μόνο από τη στήριξη των νεοδημοκρατών, αλλά και από πολίτες που προέρχονται από άλλους χώρους και στήριξαν τη Ν.Δ., μίλησε για ισχυρή εντολή που του πρόσφεραν οι πολίτες «ξεπερνώντας προκαταλήψεις, στερεότυπα και διαχωριστικές γραμμές». Δεσμεύθηκε ότι δεν θα τους διαψεύσει.

«Διαφάνεια, αξιοκρατία»

Δίνοντας στίγμα διακυβέρνησης, μίλησε για «διαφάνεια, λογοδοσία, αξιοκρατία» και ισχυροποίηση της φωνής της Ελλάδας στην Ευρώπη. Επέμεινε ότι στο ευρωπαϊκό γήπεδο κυρίαρχος στόχος του είναι να πετύχει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. «Δεν ζητώ περίοδο χάριτος», σημείωσε σε μια αποστροφή του λόγου του, υπογραμμίζοντας ότι «σηκώνουμε τα μανίκια ψηλά» και επαναλαμβάνοντας ότι η Βουλή θα δουλέψει ολόκληρο το καλοκαίρι, γιατί, όπως πρόσθεσε, «το μέλλον δεν μπορεί να περιμένει».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε ακόμη για αποκατάσταση του κύρους της Δημοκρατίας και των θεσμών. «Λάθη μπορεί να υπάρξουν, αλλά δεν θα αμφισβητηθεί ποτέ η εργατικότητα και η προσήλωση στον στόχο, να κάνουμε τη ζωή του κάθε Ελληνα και της κάθε Ελληνίδας καλύτερη». «Η χώρα σηκώνει και πάλι περήφανα το κεφάλι. Εμείς σηκώνουμε τα μανίκια», τόνισε, προσθέτοντας –και ως μήνυμα στους αυριανούς υπουργούς– ότι η νέα κυβέρνηση «θα δουλέψει σκληρά, ομαδικά και με σεμνότητα. Με σεβασμό στην ισχυρή λαϊκή εντολή που έλαβε».

Νωρίτερα, πηγές της Νέας Δημοκρατίας σημείωναν ότι το αποτέλεσμα δεν αποτυπώνει μόνο το στοιχείο αποδοκιμασίας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αποτελεί κυρίως «θετική ψήφο για τη Ν.Δ. που σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασε μια ολοκληρωμένη, ρεαλιστική και τολμηρή πρόταση για να πάει η χώρα μπροστά και να γίνει καλύτερη η ζωή όλων των Ελλήνων».

Ο κ. Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ήταν ο πρώτος ηγέτης που τηλεφώνησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη για να τον συγχαρεί για τη χθεσινή μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας. Στην τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ανδρών ο κ. Ερντογάν ευχήθηκε στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας καλή επιτυχία ενόψει της ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας. Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πηγές της Πειραιώς, ευχαρίστησε θερμά τον πρόεδρο της Τουρκίας και τόνισε ότι προσβλέπει στην επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων στη βάση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και σε έναν ειλικρινή διάλογο, επωφελή και για τους δύο λαούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή