Υπεύθυνη, αλλά δυναμική αντιπολίτευση

Υπεύθυνη, αλλά δυναμική αντιπολίτευση

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρών, όπως «αρμόζει σε μια δημοκρατία με πολιτικό πολιτισμό», για να παραδώσει τα κλειδιά του Μεγάρου Μαξίμου στον νέο πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, θα είναι σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας. Ο τέως πλέον πρωθυπουργός συνεχάρη χθες στη δήλωσή του τον κ. Μητσοτάκη για την εκλογική του νίκη, λέγοντας πως «στη δημοκρατία η εναλλαγή στη διακυβέρνηση δεν είναι ούτε παράδοξη ούτε αφύσικη εξέλιξη. Αποτελεί, θα έλεγα, την πεμπτουσία της δημοκρατίας». Παράλληλα, όμως, έστειλε σαφή μηνύματα για το πώς θα κινηθεί ως αξιωματική αντιπολίτευση. «Θα ασκήσουμε υπεύθυνη αλλά ταυτόχρονα και δυναμική αντιπολίτευση, υπεράσπισης των μεγάλων κατακτήσεων του λαού μας τα τελευταία χρόνια. Υπεράσπισης των δικαιωμάτων και της φωνής των αδυνάμων, υπεράσπισης των αξιών μας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, προμηνύοντας μια αντιπολίτευση που δεν θα είναι «χλιαρή». Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στον στόχο του από εδώ και στο εξής: «Θα προετοιμαστούμε ώστε πιο ώριμοι, με μεγαλύτερη εμπειρία και δύναμη, να επιστρέψουμε σε θέσεις κυβερνητικής ευθύνης, όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου». Αξιοσημείωτη, αν και θολή, η αναφορά του στη διακυβέρνηση της Ν.Δ., για την οποία είπε πως θα επιδιώξει να είναι «πρόσκαιρη». Μία λέξη που παραπέμπει στην πρόθεση για «δεξιά παρένθεση», κατά τα πρότυπα της αριστερής του 2015.

Οσον αφορά το αποτέλεσμα και την αποτίμησή τους, στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αλήθεια πως είδαν πολύ θετικά το γεγονός πως το κόμμα τους ξεπέρασε το φράγμα του 30%. Ο κ. Τσίπρας είπε σχετικά πως «ένα μεγάλο μέρος των πολιτών, πολύ πιο συνειδητά αυτή τη φορά (σ.σ. από το 2015) μας δείχνει εκ νέου την εμπιστοσύνη του». Το ποσοστό για τον απερχόμενο πρωθυπουργό είναι «μεγάλο», κάνοντάς το αντιπαραβολή με εκείνο του 2015. Είναι «μόλις 4 μονάδες κάτω από το ποσοστό του εκλογικού μας θριάμβου του 2015, κοντά στο 32%, που μας καθιστά τη μεγάλη δύναμη της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης στον τόπο μας», ανέφερε ο κ. Τσίπρας. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Τσίπρας έκανε και σύντομη αποτίμηση της κυβερνητικής θητείας του: «Πριν από τεσσεράμισι χρόνια αναλάβαμε τη διακυβέρνηση, σε μια οριακή στιγμή για τον τόπο μας. Με άγνοια κινδύνου ενδεχομένως, αλλά με μεγάλη πίστη στις δυνάμεις του λαού μας. Πολεμήσαμε και καταφέραμε πολλά, πάντα με το κεφάλι ψηλά, και σήμερα πάλι με το κεφάλι ψηλά, αποδεχόμαστε τη λαϊκή ετυμηγορία. Με το κεφάλι ψηλά, γιατί ξέρουμε ότι η Ελλάδα που παραδίδουμε στη νέα κυβέρνηση δεν έχει καμιά σχέση με την Ελλάδα που παραλάβαμε».

Ο κ. Τσίπρας στη σύντομη αναδρομή του πρόσθεσε ακόμη πως «πριν από τεσσεράμισι χρόνια, παραλάβαμε μια χώρα στο έλεος της χρεοκοπίας, με άδεια δημόσια ταμεία, με 28% ανεργία και μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε συνθήκες φτωχοποίησης και κρίσης. Σήμερα, παραδίδουμε μια χώρα ελεύθερη ξανά, με 37 δισ. στα ταμεία του κράτους, με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με το χαμηλότερο ιστορικά επιτόκιο δανεισμού και με ανακτημένο το κύρος και την αξιοπιστία της σε διεθνές επίπεδο».

Οι προειδοποιήσεις, πάντως, προς τη νέα κυβέρνηση δεν σταμάτησαν μόνο στη «δυναμική αντιπολίτευση». Ο τέως πρωθυπουργός σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του σημείωσε: «Εύχομαι και ελπίζω η επάνοδος της Ν.Δ. στη διακυβέρνηση του τόπου να μη γίνει αφορμή ρεβανσισμού και εκδικητικότητας, ιδίως απέναντι σε σημαντικές κατακτήσεις προστασίας της κοινωνικής πλειοψηφίας και των εργαζομένων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, θα είναι εδώ, ισχυρός, από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να αγωνιστεί και να το αποτρέψει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή