«Νέο» κόμμα σχεδιάζει ο Αλ. Τσίπρας

«Νέο» κόμμα σχεδιάζει ο Αλ. Τσίπρας

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλείνοντας οποιοδήποτε –οιονεί– ζήτημα διαδοχής, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε χθες έτοιμος για την οριστική μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε νέο κόμμα. Κάνοντας κομματική αναδρομή σε όσα συνέβησαν τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια, υπενθύμισε στο εσωκομματικό του ακροατήριο πώς ο ΣΥΡΙΖΑ, από ένα κόμμα διαμαρτυρίας του 4%, ανέλαβε κυβερνητικές ευθύνες, στην πιο δύσκολη στιγμή της μεταπολιτευτικής ιστορίας του τόπου μας. «Εχουμε πλήρη επίγνωση ότι το 2015 λάβαμε ένα δάνειο από τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες της πατρίδας μας, που μας έδωσαν ένα ποσοστό 35%». Πηγαίνοντας στο σήμερα, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως το σχεδόν 31,6% που έλαβε χθες «δεν είναι δάνειο, αλλά εντολή μετασχηματισμού μας με γοργά βήματα, από ένα κόμμα με τεράστια αναντιστοιχία μελών και ψηφοφόρων, σε μια μεγάλη παράταξη, σε ένα σύγχρονο και μαζικό, αριστερό, προοδευτικό κίνημα, με βαθιές ρίζες και ισχυρούς δεσμούς στον εργαζόμενο λαό και στην κοινωνία. Αυτούς τους δεσμούς θα σφυρηλατήσουμε το επόμενο διάστημα από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Μιλώντας στο πρώτο ενικό πρόσωπο, ο τέως πρωθυπουργός σημείωσε πως «θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία να μετασχηματιστούν σε μια μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη, με ευθύνη για το παρόν και το μέλλον του τόπου», προσθέτοντας πως «θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι από τη θέση που μας όρισε η λαϊκή ετυμηγορία, από τη θέση της αξιωματικής ασντιπολίτευσης, θα είμαστε εδώ, παρόντες και παρούσες, για να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των ανθρώπων του μόχθου και της δημιουργίας».

Κάνοντας και αυτοκριτική, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως άφησε σε δεύτερη μοίρα τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ λόγω των κυβερνητικών καθηκόντων. «Οφείλω να παραδεχθώ ότι απασχολημένοι, ολοκληρωτικά σχεδόν, στον μεγάλο και δύσκολο αυτό στόχο, απορροφημένοι εξ ολοκλήρου στα κυβερνητικά μας καθήκοντα και στις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζαμε, δεν μπορέσαμε ταυτόχρονα να αλλάξουμε και να μεγαλώσουμε το κόμμα μας. Να κάνουμε τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μας εμπιστεύθηκαν με την ψήφο τους, από συνοδοιπόρους, συμμέτοχους στην προσπάθειά μας». Αυτό σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα «ίσως είναι από τις βασικές αιτίες του σημερινού εκλογικού αποτελέσματος». Στον ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, κοιτούν προς δύο πλευρές. Πρώτον την αποχή, που έφτασε το 44% και εικάζουν πως ένα μέρος είναι δικοί τους ψηφοφόροι του 2015 και προς τον κ. Βαρουφάκη. Η είσοδος του πρώην ΥΠΟΙΚ στη Βουλή είναι ένα αγκάθι για τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θα έχει για τα επόμενα 4 χρόνια μία ακόμη «ενοχλητική» αντιπολίτευση εξ αριστερών. Το γεγονός εξάλλου πως δεν υπάρχει θέμα ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαίωσαν κορυφαία στελέχη του κόμματος, όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος σχολίασε σχετικά: «Κανένας στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αμφισβητεί τον Αλέξη Τσίπρα. Είναι θέμα που δεν θα μας απασχολήσει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή