Αποτέλεσμα διπλής ανάγνωσης για το ΚΙΝΑΛ

Αποτέλεσμα διπλής ανάγνωσης για το ΚΙΝΑΛ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν στις ευρωεκλογές η κατάληψη της τρίτης θέσης και η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ θεωρήθηκαν επαρκείς παράγοντες για να προσδώσουν θετικό πρόσημο στο αποτέλεσμα για το ΚΙΝΑΛ, η χθεσινή ετυμηγορία της κάλπης δεν είναι εξίσου απλό να αποτιμηθεί. Κι αυτό γιατί το διακύβευμα, αυτή τη φορά, ήταν διπλό. Από τη μια πλευρά –και την καθαρά αριθμητική σκοπιά– ο πήχυς από τη Χαρ. Τρικούπη είχε άτυπα τεθεί τις τελευταίες ημέρες γύρω στο 8%, ποσοστό δηλαδή που θα αποτύπωνε ότι τουλάχιστον δεν θα έχανε δυνάμεις συγκριτικά με την αναμέτρηση της 26ης Μαΐου. Στόχος ο οποίος επετεύχθη.

Από την άλλη, ωστόσο, η «ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών», την οποία η ηγεσία είχε προτάξει, είναι σαφές ότι δεν ήρθε, μιας και η επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει το δίπολο με τη Ν.Δ., ενώ παράλληλα καθιστά το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα όχι μόνο κυρίαρχο στην αντιπολίτευση, αλλά και σαφώς εδραιωμένο πλέον στην πρωτοκαθεδρία του κεντροαριστερού χώρου. Οπως φάνηκε ξεκάθαρα από τη δήλωση της Φώφης Γεννηματά χθες το βράδυ, η ηγεσία επικεντρώνεται στην πρώτη ανάγνωση. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ έκανε λόγο για «θετικό αποτέλεσμα που δημιουργεί δυναμική προοπτική», προσθέτοντας ότι η επίδοση της παράταξης διαψεύδει «όσους έσπευδαν να περιγράψουν αρνητικά την επόμενη ημέρα». Παράλληλα, η κ. Γεννηματά χαρακτήρισε τις εκλογές «άνιση μάχη μέσα σε δύσκολες συνθήκες», αφήνοντας να εννοηθεί ότι το κόμμα κατάφερε να διατηρήσει τις δυνάμεις του εν μέσω πολωτικού κλίματος.

Κατά κάποιους, ωστόσο, αυτή είναι η μια πλευρά του νομίσματος, καθώς το γεγονός ότι τα δύο πρώτα κόμματα αύξησαν σημαντικά τις δυνάμεις τους σε σχέση με τις ευρωεκλογές θα μπορούσε να αναγνωστεί και ως αδυναμία του ΚΙΝΑΛ να προσελκύσει νέους ψηφοφόρους, κάτι στο οποίο στόχευε.

Παράλληλα, όλο αυτό το διάστημα, παρότι δεν εκφραζόταν δημοσίως, υπήρχε κριτική προς την κ. Γεννηματά, τόσο για τη ρήξη με τον Ευάγγελο Βενιζέλο όσο και για το «ασαφές μήνυμα», το οποίο θεωρήθηκε από στελέχη ότι εξέπεμπε η μετατόπιση του κινήματος προς συναινετικούς τόνους με την επόμενη κυβέρνηση.

Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα, το ερώτημα που τίθεται είναι ποια από τις δύο αυτές αναγνώσεις θα επικρατήσει στο εσωτερικό του κινήματος. Από τις χθεσινές τοποθετήσεις στελεχών διαφάνηκε η διάθεση να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι στην παρούσα φάση. Το αν η παραπάνω κριτική θα εκφραστεί το αμέσως προσεχές διάστημα μένει να φανεί στην πράξη.

Πάντως, σύμφωνα με τη Χαρ. Τρικούπη, συγχαρητήριο τηλεφώνημα έλαβε η κ. Γεννηματά αργά χθες το βράδυ από τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, ο οποίος, μέσω κύκλων του, είχε ασκήσει κριτική μετά την αποχώρηση του κ. Βενιζέλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή