Επιμονή Ερντογάν στις γεωτρήσεις

Επιμονή Ερντογάν στις γεωτρήσεις

3' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην απόφαση της Αγκυρας να συνεχίσει τη δραστηριότητα των γεωτρήσεων στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ), αλλά και τα συγχαρητήρια που έδωσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή την ανάδειξή του στην πρωθυπουργία, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει με την Ελλάδα μια νέα προοπτική με ειρήνη και αλληλεγγύη, ενώ, (όπως αναφέρει το πρακτορείο «Anadolu»), εξέφρασε την επιθυμία και τη θέλησή του το Αιγαίο και η Μεσόγειος να μην εντοπίσουν ποτέ δυσκολίες στο μέλλον.

Αναφερόμενος στις νέες γεωτρήσεις είπε ότι: «Τα πλωτά γεωτρύπανά μας διεξάγουν επί του παρόντος διερευνητικές εργασίες με ένα συντονισμένο τρόπο στο πλαίσιο του δικού μας οδικού χάρτη. Μπορεί να υπάρχει κάποια αντίθεση στο θέμα αυτό, αλλά καμία από αυτές τις αντιρρήσεις δεν θα παρακωλύσει τις προσπάθειές μας, όπως έχουμε αναφέρει προηγουμένως», ενώ πρόσθεσε ότι η Τουρκία και το ψευδοκράτος είναι αποφασισμένα να διεξάγουν ερευνητικές προσπάθειες για φυσικό αέριο στα ανοιχτά της Κύπρου. Σε σημαντική μερίδα των τουρκικών ΜΜΕ γίνεται εκτενής αναφορά και στη στρατιωτική συνοδεία των πλωτών γεωτρύπανων «Φατίχ» και «Γιαβούζ» και στην ενεργοποίηση UAV’s για την προστασία τους.

Στην εκλογή του κ. Μητσοτάκη αναφέρθηκε και το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, μέσω του εκπροσώπου Χαμί Ακσόι, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «με την εγκαθίδρυση της κυβέρνησης υπό την ηγεσία του κ. Μητσοτάκη, ελπίζουμε οι διμερείς μας σχέσεις να αναπτυχθούν περαιτέρω στη βάση της φιλίας που υπάρχει μεταξύ του τουρκικού και του ελληνικού λαού. Προς τον σκοπό αυτό, θα επιθυμούσαμε να αναζωογονήσουμε τα κανάλια του διαλόγου, τα οποία ήδη υφίστανται μεταξύ μας, και να ξεκινήσουμε το συντομότερο δυνατόν την επικοινωνία μας». Πάντως και χθες, η τουρκική αεροπορία προχώρησε σε 13 παραβιάσεις, εκ των οποίων πέντε εξελίχθηκαν σε εικονικές αερομαχίες με ελληνικά μαχητικά.

Παράλληλα, σε επίπεδο Ε.Ε. καταγράφηκε και η πρώτη επίσημη αντίδραση για τη γεώτρηση του «Γιαβούζ». «Η διακηρυγμένη πρόθεση της Τουρκίας να διεξαγάγει παράνομα μια νέα επιχείρηση γεώτρησης βορειοανατολικά της Κύπρου προκαλεί σοβαρή ανησυχία», ανέφερε χθες σε γραπτή δήλωσή της η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι και υπογράμμισε πως «αυτή η δεύτερη προγραμματισμένη επιχείρηση γεώτρησης, δύο μήνες μετά την έναρξη των συνεχιζόμενων ενεργειών γεώτρησης δυτικά της Κύπρου, είναι μια περαιτέρω απαράδεκτη κλιμάκωση που παραβιάζει την κυριαρχία της Κύπρου». Η κ. Μογκερίνι παρέπεμψε στα πρόσφατα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (20/6), αναφέροντας ότι «οι συνεχιζόμενες ενέργειες της Τουρκίας έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο σε ολόκληρο το φάσμα των σχέσεων Ε.Ε. – Τουρκίας». Και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι «σύμφωνα με εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης πρόκειται να υποβάλουν στο Συμβούλιο επιλογές για κατάλληλα μέτρα. Η Ε.Ε. θα ανταποκριθεί κατάλληλα και με πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο».

Οξύτατη στις νέες τουρκικές γεωτρήσεις στα νότια της Καρπασίας ήταν και η αντίδραση της προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με εκτενές ανακοινωθέν της κυπριακής προεδρίας «η επιχειρούμενη δεύτερη αυτή γεώτρηση, δύο μόλις μήνες μετά την έναρξη της παράνομης γεώτρησης δυτικά της Κύπρου, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, συνιστά μια κλιμάκωση της κατ’ εξακολούθηση παραβίασης εκ μέρους της Τουρκίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και το εθιμικό Διεθνές Δίκαιο, και αποτελεί σοβαρότατη παραβίαση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Και η κυπριακή προεδρία παραπέμπει στις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου και τονίζει ότι η Λευκωσία «θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματά της προς όφελος του συνόλου των νόμιμων πολιτών της, εντείνοντας τις προσπάθειές της σε νομικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που της προσφέρονται, ειδικότερα μέσα στο πλαίσιο της Ε.Ε.».

Επίσκεψη στη βάση της Σούδας

Την 115 Πτέρυγα Μάχης και τη βάση της Σούδας επισκέφθηκε χθες αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων με επικεφαλής τον Δημοκρατικό πρόεδρο της υποεπιτροπής για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική Τεντ Ντόιτς. Στην ομάδα της Βουλής των Αντιπροσώπων που επισκέφθηκε τη Σούδα συμμετείχε και ο Ρεπουμπλικανός Γκας Μπιλιράκης. Τους Aμερικανούς πολιτικούς υποδέχθηκε και συνομίλησε μαζί τους για ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τη σημασία των εγκαταστάσεων της Σούδας, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Χρήστος Χριστοδούλου. Η αμερικανική αντιπροσωπεία πραγματοποιεί περιοδεία στην Ανατολική Μεσόγειο και πριν από την επίσκεψη στην Κρήτη βρέθηκε και στο Ισραήλ. Χθες, έφθασε στην Αθήνα και ο επικεφαλής της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (American Jewish Council) Ντέιβιντ Χάρις. Πριν από λίγες ημέρες τις εγκαταστάσεις της Σούδας είχαν επισκεφθεί και μέλη του Αμερικανοελληνικού Ινστιτούτου (American Hellenic Initiative). Αυτή η κινητικότητα αντικατοπτρίζει σε σημαντικό βαθμό το ενδιαφέρον που υπάρχει στις ΗΠΑ για τον αυξανόμενο ρόλο που φαίνεται να διαδραματίζει η τριμερής Ελλάδας – Κυπριακής Δημοκρατίας και Ισραήλ στην ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή