Συνεχής ο έλεγχος υπουργών

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αναλυτικό στίγμα της διακυβέρνησής του, ένα νέο μοντέλο, προσανατολισμένο στην άμεση παραγωγή αποτελεσμάτων, αλλά και στη στενή παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου ανά υπουργείο από τη δομή υποστήριξης του πρωθυπουργικού γραφείου θα παρουσιάσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου.

Αυτή, άλλωστε, θα είναι και η μόνη σε πλήρη σύνθεση συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου –εφεξής δεν θα συμμετέχουν οι υφυπουργοί– αλλά και η πρώτη που θα γίνει στη Βουλή, καθώς οι επόμενες συνεδριάσεις θα γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων στο Μαξίμου αντί της Βουλής είχε ήδη προαναγγελθεί από τον πρωθυπουργό, καθώς θέλει με αυτό τον συμβολικό τρόπο να καταδείξει με σαφήνεια τον διαχωρισμό ανάμεσα στην εκτελεστική και στη νομοθετική εξουσία. Στο σημερινό υπουργικό, όπου ο πρωθυπουργός αναμένεται να απευθύνει μηνύματα για δουλειά και σεμνότητα στα μέλη της κυβέρνησης, κάθε υπουργός θα παραλάβει έναν φάκελο με τον εξαμηνιαίο σχεδιασμό του τομέα ευθύνης του, ενώ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα περιγράφονται λεπτομερώς οι συγκεκριμένοι στόχοι που θα πρέπει να επιτευχθούν ανά υπουργείο μέχρι τον Δεκέμβριο και ο τρόπος της αξιολόγησης κάθε κυβερνητικής δράσης. Στο κομμάτι αυτό, εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει ειδική εισήγηση και παρουσίαση της νέας δομής και του νέου τρόπου λειτουργίας της κυβέρνησης και του μοντέλου συντονισμού και παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου, τόσο από τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη όσο και από τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ με αρμοδιότητα τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Ακη Σκέρτσο. Με απλά λόγια, θα εξηγείται στους υπουργούς τι έχουν να κάνουν, αλλά και πώς θα αξιολογούνται για τα αποτελέσματα που έφεραν. Στην πραγματικότητα, θα περιγραφούν το μοντέλο του επιτελικού κράτους που θα περάσει με το πρώτο νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και την ψήφο εμπιστοσύνης (20-22 Ιουλίου) στις 23 Ιουλίου και οι σχέσεις της «Προεδρίας της κυβέρνησης» –που θα συστήνεται με το νομοσχέδιο– με τα υπουργεία.

Ταυτόχρονα, θα εκπεμφθεί ξεκάθαρα το μήνυμα ότι το κράτος δεν είναι «λάφυρο» και ότι τα μέλη της κυβέρνησης βρίσκονται στις υπουργικές θέσεις για να προσφέρουν. Κι αυτό διότι στους υπουργούς και στους υφυπουργούς θα τεθούν ασυμβίβαστα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μεταξύ άλλων, θα απαγορευθεί η πρόσληψη συγγενών πρώτου και δευτέρου βαθμού, ενώ απαγόρευση θα τεθεί και για οποιασδήποτε σύμβαση με το Δημόσιο θα έχουν και οι σύζυγοι, όπως και τα παιδιά των κυβερνητικών στελεχών. Θα απαγορευθεί στο σύνολο του κυβερνητικού σχήματος –υπουργούς, υφυπουργούς και γενικούς και ειδικούς γραμματείς– οποιαδήποτε παράλληλη επαγγελματική και επιχειρηματική δραστηριότητα. Οι γενικές γραμματείες των υπουργείων θα μειωθούν από 93 σε 60, ενώ δραστικά μειωμένος θα είναι και ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων που μπορούν να τοποθετήσουν τα μέλη της κυβέρνησης.

Τυχαία δεν ήταν ούτε η πρώτη συνάντηση που επέλεξε να κάνει χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Μητσοτάκης, καθώς αυτή ήταν με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του κοινωφελούς Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ανδρέα Δρακόπουλο. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ενίσχυση της παρουσίας του Ιδρύματος στους τομείς της υγείας, του πολιτισμού και της ασφάλειας του πολίτη, όπου έχουν ζητηθεί χορηγίες. Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι προεκλογικά, ο κ. Μητσοτάκης είχε αναφερθεί συγκεκριμένα στην ενίσχυση του έργου της ΕΛ.ΑΣ. και της ασφάλειας των αστυνομικών, τονίζοντας ότι η ενίσχυσή τους με αλεξίσφαιρα γιλέκα και άλλα μέσα θα μπορούσε να γίνει μέσω αναζήτησης χορηγιών. Συνάντηση γνωριμίας είχε ο πρωθυπουργός και με τον επικεφαλής του SSM Ανδρέα Ενρια, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα, ενώ αμέσως μετά είχε σύσκεψη με τον Κωστή Χατζηδάκη με βασικό αντικείμενο την κατάσταση της ΔΕΗ.

Στο Βερολίνο, στο τέλος Αυγούστου

Ισχυρό πολιτικό συμβολισμό εκπέμπει η πρώτη επίσημη επίσκεψη του νέου πρωθυπουργού στο εξωτερικό, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο. Το ραντεβού τού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Αγκελα Μέρκελ «κλείδωσε» χθες, όταν η Γερμανίδα καγκελάριος τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό για να τον συγχαρεί για τη νίκη του και του απηύθυνε επίσημη πρόσκληση να επισκεφθεί τη γερμανική πρωτεύουσα. Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, την ευχαρίστησε και αναμένεται διά της διπλωματικής οδού να καθοριστεί ο ακριβής χρόνος της συνάντησης, περί το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου. Μακρά τηλεφωνική επικοινωνία –διήρκεσε παραπάνω από 20 λεπτά– είχε ο πρωθυπουργός και με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, ο οποίος τον συνεχάρη για την εκλογή του. Σε αυτήν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συζητήθηκαν ουσιαστικά ζητήματα, καθώς και η δέσμευση αμφοτέρων για την περαιτέρω εμβάθυνση των «ούτως ή άλλως καλών» ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Το πρώτο ταξίδι, πάντως, του κ. Μητσοτάκη με την ιδιότητα του πρωθυπουργού θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, Ο χρόνος της επίσκεψης οριστικοποιήθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τον Ν. Αναστασιάδη τη Δευτέρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή