Προτεραιότητες και στόχοι της κυβέρνησης ανά υπουργείο

Προτεραιότητες και στόχοι της κυβέρνησης ανά υπουργείο

8' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου καθένας από τους υπουργούς βρήκε να τον περιμένει ένας φάκελος, στον οποίο περιγράφονται αναλυτικά οι προτεραιότητες και οι στόχοι ανά τομέα, δηλαδή όλα όσα καλούνται να υλοποιήσουν. Συνοπτικά, οι στόχοι αυτοί ανά υπουργείο αφορούν:

ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Καλύτερες υπηρεσίες

Η δημιουργία ενός επιτελικού κράτους και αυτοδύναμης και αυτοτελούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα βρίσκεται δίπλα στον πολίτη είναι οι δύο βασικοί στόχοι του υπουργείου Εσωτερικών. Αμεση κυβερνητική προτεραιότητα αποτελεί η τροποποίηση των διατάξεων για τη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να διευκολυνθεί η κυβερνησιμότητα των δήμων. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα καταθέσει νέο εκλογικό νόμο για τις εθνικές εκλογές, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ένα δίκαιο εκλογικό σύστημα που θα διασφαλίζει την αντιπροσωπευτικότητα αλλά και την κυβερνησιμότητα ταυτόχρονα. Στον ίδιο νόμο αναμένεται να περιέχονται διατάξεις που θα δίνουν τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος στις βουλευτικές εκλογές του απόδημου ελληνισμού και εκλογέων που κατά τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών θα βρίσκονται στο εξωτερικό.

Η νέα κυβέρνηση σχεδιάζει τη μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οσον αφορά τους δημόσιους υπαλλήλους, προβλέπονται η εφαρμογή ενός συστήματος επιβράβευσης και η κατάρτιση ατομικού πλάνου ανάπτυξης δεξιοτήτων με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης. Στις άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες είναι, επίσης, η εφαρμογή ενός νέου απλουστευμένου πειθαρχικού δικαίου ώστε να ενισχυθεί η λογοδοσία και να καταπολεμηθεί η διαφθορά. Επισημαίνεται ότι εκ μέρους της προηγούμενης κυβέρνησης έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς η ανεξάρτητη αξιολόγηση της διαδικασίας επιλογής για θέσεις ευθύνης, η επιλογή διοικητικών γραμματέων καθώς και η διαμόρφωση ψηφιοποιημένων οργανογραμμάτων, τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με την ενιαία αρχή πληρωμών.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας

Την αναβάθμιση των εθνικών συμφερόντων αλλά και την παράλληλη συνδρομή στην προσπάθεια για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και των εξαγωγών θέτει το Μέγαρο Μαξίμου ως στόχο του υπουργείου Εξωτερικών. Αμεσες προτεραιότητες είναι η αναβάθμιση της ελληνικής παρουσίας στην Ε.Ε., η ενδυνάμωση των δυνάμεων της χώρας με παραδοσιακούς συμμάχους και «ταυτόχρονη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και διεθνούς συνεργασίας με όρους αμοιβαίου σεβασμού και συμφέροντος». Τονίζονται, επίσης, η ανάγκη επανακαθορισμού της τακτικής προσέγγισης προς την Τουρκία και η σταθεροποίηση των Δυτικών Βαλκανίων μέσω της προώθησης της ευρωπαϊκής προοπτικής τους. Υπογραμμίζεται, επίσης, η ανάγκη για περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων της συμφωνίας των Πρεσπών.

Προτεραιότητες και στόχοι της κυβέρνησης ανά υπουργείο-1

ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Επάρκεια αμυντικού εξοπλισμού

Η εξασφάλιση της επάρκειας του αμυντικού εξοπλισμού αποτελεί την άμεση προτεραιότητα του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην τεχνολογική υπεροχή του αμυντικού εξοπλισμού και στην αξιοποίηση σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων. Στις προτεραιότητες περιλαμβάνονται η θεσμοθέτηση αντικειμενικού συστήματος αξιολόγησης, ώστε να διασφαλίζεται η αξιοκρατία στην ιεραρχική εξέλιξη. Ως προς τη στρατιωτική θητεία, προτεραιότητα αποτελούν η απόκτηση και η αξιοποίηση δεξιοτήτων που θα είναι χρήσιμες στους νέους για τη συνέχεια της ζωής τους. Σημαντική προτεραιότητα αποτελεί και η ενίσχυση της εθνικής αμυντικής βιομηχανίας. Θα ενθαρρυνθούν οι συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα αλλά και η υποστήριξη της αμυντικής έρευνας και τεχνολογίας σε συνεργασία με πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Αυστηροί έλεγχοι για μετανάστευση

Με την ασφάλεια να έχει προβληθεί ως ζήτημα αιχμής από τη νέα κυβέρνηση, οι προτεραιότητες και οι στόχοι που τίθενται, όπως κωδικοποιούνται στον αντίστοιχο φάκελο, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα μεταφερθούν όλες οι αρμοδιότητες που αφορούν την εσωτερική ασφάλεια και είναι διάσπαρτες σε άλλα υπουργεία. Αμεσα πρόκειται να ενεργοποιηθεί η ομάδα ΔΕΛΤΑ, ενώ θα ενισχυθεί, μαζί με τη ΔΙ.ΑΣ. με 1.500 νέους αστυνομικούς. Επανέρχεται ενισχυμένος ο θεσμός του αστυνομικού της γειτονιάς, προβλέπεται προμήθεια νέων αλεξίσφαιρων γιλέκων για τους αστυνομικούς και καινούργιων περιπολικών. Στο κομμάτι της μετανάστευσης, που περνάει σε αυτό το υπουργείο μετά τη συγχώνευσή του με το Μεταναστευτικής Πολιτικής, προβλέπεται ενίσχυση των ελέγχων στα σύνορα, λειτουργία κλειστών κέντρων πρώτης υποδοχής, εξέταση αιτημάτων ασύλου εντός έξι εβδομάδων. Τέλος, θα δρομολογηθούν κινήσεις για την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας και διαχείρισης φυσικών καταστροφών.

ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Νέα ηγεσία, αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Μία από τις πρώτες προκλήσεις της νέας ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης αλλά και κεντρικά της κυβέρνησης είναι η επιλογή της νέας ηγεσίας του θεσμού. Πέραν αυτών, από την πλευρά του κυβερνώντος κόμματος έχει κατ’ επανάληψη εκφραστεί η διαφωνία με κεντρικές επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης και εκεί προωθούνται κομβικές αλλαγές. Ειδικότερα, στις προτεραιότητες που τίθενται περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η κατάργηση του νόμου Παρασκευόπουλου, που θεωρήθηκε «όχημα» για μαζικές αποφυλακίσεις, η επαναφορά των φυλακών υψίστης ασφαλείας τύπου Γ΄, η τροποποίηση του καθεστώτος χορήγησης αδειών στους κρατουμένους. Επιπλέον, όπως έχει ήδη προαναγγελθεί, αλλαγές θα γίνουν στον νέο Ποινικό Κώδικα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα αποφυλάκισης ισοβιτών, ακόμη και καταδικασθέντων για υποθέσεις τρομοκρατίας. Προωθείται επιπλέον η θέσπιση μιας ισχυρής Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας, στην οποία θα συνενώνονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους. Προκειμένου να επιταχυνθούν οι ρυθμοί απόδοσης Δικαιοσύνης σε συγκεκριμένους τομείς, σχεδιάζεται η σύσταση ειδικών τμημάτων στα δικαστήρια, όπου θα εκδικάζονται ειδικού χαρακτήρα υποθέσεις, όπως αυτές που αφορούν επενδύσεις, συμβάσεις, ζητήματα ανταγωνισμού κ.ά., από δικαστές με αντίστοιχη εξειδίκευση.

ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Αναβάθμιση των ΚΕΠ

Κεντρικός σχεδιασμός και κεντρική διαχείριση των πληροφοριών και υπηρεσιών του δημόσιου τομέα, όπως επίσης και σταδιακή ομογενοποίηση των μητρώων φυσικών και νομικών προσώπων βρίσκονται στις βασικές προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με όσα παρουσιάστηκαν χθες στο υπουργικό συμβούλιο, θα ενισχυθεί η λειτουργία της Διαύγειας, θα δημιουργηθεί μια νέα εσωτερική Διαύγεια με διαβαθμισμένη πρόσβαση σε αποφάσεις που αφορούν το ανθρώπινο δυναμικό, θα διευρυνθούν η έκδοση εγγράφων και η παροχή υπηρεσιών από τα ΚΕΠ, θα υλοποιηθεί η ενιαία ψηφιακή πύλη σύμφωνα με τις προδιαγραφές της Ε.Ε. κ.ά. Στο ίδιο πλαίσιο θα ενισχυθεί η Γ.Γ. Πληροφοριακών Συστημάτων με στόχο να αποτελέσει το κέντρο δεδομένων όλου του δημόσιου τομέα. Από την άλλη πλευρά, στο τομέα ταυτοποίησης και των πολλαπλών μητρώων που υφίστανται, η νέα κυβέρνηση υπόσχεται ταυτότητες με «ψηφιακή διάσταση», ηλεκτρονική εγγραφή στο ληξιαρχείο για κάθε γέννηση παιδιού, αυτόματη απόκτηση ΑΜΚΑ κ.ά. Βασικό μέλημα είναι η κανονικοποίηση των βασικών πεδίων των κεντρικών μητρώων φυσικών και νομικών προσώπων, η πλήρης διαλειτουργικότητά τους κ.ά. Επίσης, η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη διαγωνιστική διαδικασία για την αντικατάσταση των ΑΔΤ με την προσθήκη επιπλέον των ψηφιακών ταυτοτήτων βασισμένων στο ευρωπαϊκό πρότυπο eIDAS.

ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Υποδομές, έργα και συγκοινωνίες

Στον τομέα των μεταφορών οι εκκρεμότητες δεν είναι λίγες και στην πλειονότητά τους άπτονται της καθημερινότητας του πολίτη. Σε φάση δοκιμαστικής λειτουργίας βρίσκεται η επέκταση του τραμ στον Πειραιά. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο πότε θα δοθεί σε εμπορική λειτουργία, καθώς συνδέεται με το έργο ανάπλασης του Φαληρικού Ορμου το οποίο είναι σε εξέλιξη και θα απαιτήσει τη διακοπή της γραμμής του τραμ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 2 μηνών. Τα σιδηροδρομικά έργα που τρέχουν είναι επίσης σημαντικό να ολοκληρωθούν, καθώς κάποια από αυτά θα συνεχιστούν με νέες εργολαβίες για επιδομή-σηματοδότηση-ηλεκτροκίνηση. Αυτά που τρέχουν είναι τα έργα υποδομής στα τμήματα Ροδοδάφνη (Αίγιο)-Ψαθόπυργος και Ψαθόπυργος-Ρίο. Σε φάση δοκιμαστικών δρομολογίων είναι το τμήμα Κιάτο-Αίγιο. Σε εξέλιξη, όμως, είναι και οι εργολαβίες ανάταξης της σηματοδότησης στη γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας αλλά για το ETCS που θα δώσει δυνατότητα για μεγαλύτερη ασφάλεια και ταχύτητες στη νέα ηλεκτροκινούμενη γραμμή. Αγνωστο παραμένει το μέλλον του διαγωνισμού για την προμήθεια 750 λεωφορείων για Αθήνα και Θεσσαλονίκη που έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο, ενώ επείγει η ομαλοποίηση του συνόλου της λειτουργίας των αστικών συγκοινωνιών που παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα.

Προτεραιότητες και στόχοι της κυβέρνησης ανά υπουργείο-2

ΥΠΟΔΟΜΩΝ

Ταχύτερα η υλοποίηση έργων

Η στήριξη των έργων εθνικής προτεραιότητας και οι καλύτερες υπηρεσίες στον πολίτη είναι οι βασικοί στόχοι του υπουργείου Υποδομών για τον τομέα των δημοσίων έργων. Ανάμεσα στις άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες είναι η θεσμοθέτηση νέων εργαλείων βελτίωσης της ποιότητας των έργων, μείωσης του κόστους και του χρόνου ολοκλήρωσής τους. Επίσης, η εισαγωγή του θεσμού των «προτάσεων καινοτομίας», προτάσεων δηλαδή του ιδιωτικού τομέα για έργα, η επαλήθευση των μελετών σκοπιμότητας από ιδιώτες πριν ενταχθεί ένα έργο στον εθνικό σχεδιασμό, η δημιουργία παρατηρητηρίου απαλλοτριώσεων και «εθνικού μητρώου υποδομών» για την οργάνωση της συντήρησης και του ελέγχου.

Οσον αφορά τα έργα, στην «πρώτη γραμμή» βρίσκονται η ολοκλήρωση του Ε65, ο Βόρειος Οδικός Αξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ), ο άξονας Πάτρας-Πύργου, η επέκταση της Αττικής Οδού προς το Ελληνικό, η κατασκευή του άξονα Θήβας-Υλίκης, η ολοκλήρωση των έργων μετρό, η προώθηση του διαγωνισμού για τη γραμμή 4 και των νέων επεκτάσεων του μετρό Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Απορρίμματα, κτηματολόγιο

Αναθεώρηση του χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού και η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ανάμεσα στις βασικές προτεραιότητες που τέθηκαν στο ΥΠΕΝ για θέματα περιβάλλοντος. Η νέα ηγεσία του υπουργείου ήδη ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει και θα επιταχύνει τους διαγωνισμούς για την εκπόνηση τοπικών χωρικών σχεδίων για όλους τους δήμους της χώρας. Επίσης, το υπουργείο θα πρέπει να εξετάσει τρόπους απλοποίησης της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, αν και στο αντικείμενο αυτό τα περιθώρια είναι περιορισμένα λόγω των ελάχιστων στάνταρ της κοινοτικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας και της υποστελέχωσης του υπουργείου. Τέλος, στις άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες είναι το θέμα των απορριμμάτων σε δύο στρατηγικές κατευθύνσεις: στην υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών για τη διαχείριση και την ανακύκλωση και στην υλοποίηση των απαραίτητων έργων υποδομής, με τις τεχνολογίες ενεργειακής αξιοποίησης (δηλαδή καύσης) να «μπαίνουν στο παιχνίδι». Στα ήδη συμπεφωνημένα μέτρα, η συνέχιση και ολοκλήρωση δασικών χαρτών και κτηματολογίου.

ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Νέος νόμος για συνεταιρισμούς

Η διασφάλιση σταθερών πόρων στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) αποτελεί άμεση κυβερνητική προτεραιότητα προκειμένου να δημιουργηθεί νέα προοπτική για τον αγροτικό τομέα και την ανάπτυξη της υπαίθρου. Η νέα κυβέρνηση προτίθεται να συντάξει νέο νόμο για τους συνεταιρισμούς, ενώ παράλληλα θα στηρίξει συνεργατικά σχήματα και ομάδες παραγωγών, μειώνοντας τη φορολογία τους στο 10%. Η εντατικοποίηση των ελέγχων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ελληνοποιήσεις στα αγροτικά προϊόντα αποτελεί επίσης βασική προτεραιότητα.

ΥΓΕΙΑΣ

Αντικαπνιστικός νόμος

Δώδεκα παρεμβάσεις, από την αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και τον προγραμματισμό ιατρικού ραντεβού εντός 24ώρου για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένοι, ΑμεΑ κ.ά.), έως την ενίσχυση των νοσοκομείων με νοσηλευτικό προσωπικό θα δρομολογήσει εντός εξαμήνου η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Στις άμεσες προτεραιότητες είναι η εφαρμογή προγράμματος δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου του πληθυσμού με ενημέρωση των πολιτών μέσω sms για τις απαραίτητες εξετάσεις, η επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανόμενων συνταγών, η κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών και η θεσμοθέτηση ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης εισαγωγών στα νοσοκομεία και ηλεκτρονικής διακίνησης συνταγών και παραπεμπτικών. Στον σχεδιασμό είναι και η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για αγορά ιατρικών πράξεων και εξετάσεων χωρίς επιβάρυνση για τον πολίτη, η δρομολόγηση προσλήψεων νοσηλευτών (2.000 σε βάθος 4ετίας) καθώς και η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη λήψη νοσηλευτικών ειδικοτήτων, η οποία θα ενισχύσει τα νοσοκομεία με 1.500 ειδικευόμενους νοσηλευτές ετησίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή