Αλλαγή του μοντέλου διακυβέρνησης

Αλλαγή του μοντέλου διακυβέρνησης

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν αρκούν οι καλές προθέσεις και τα λόγια, «ο κόσμος περιμένει έργα και πράξεις». Το μήνυμα που εξέπεμψε ο πρωθυπουργός ήταν σαφές και αυστηρό προς τα μέλη της κυβέρνησης στη χθεσινή πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ολοι κρίνονται από τα έργα και όλοι αξιολογούνται, κανόνας που δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι ισχύει πρωτίστως για τον ίδιο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, αλλά και ένα άλλο πολιτικό ύφος και ήθος, υπογραμμίζοντας ότι ο στόχος είναι ένας: «Η παραγωγή άμεσου αποτελέσματος για τη ζωή του πολίτη».

«Από σήμερα καλούμαστε να κερδίσουμε έναν δύσκολο και ασύμμετρο πόλεμο από τον οποίο σχεδόν όλες οι κυβερνήσεις έχουν βγει χαμένες.

Αυτόν της αλλαγής του μοντέλου διακυβέρνησης, με έναν και μόνο στόχο: την παραγωγή άμεσου και ορατού αποτελέσματος για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη. Είμαι σίγουρος ότι θα πετύχουμε. Γιατί μέσα σε λίγες ημέρες δρομολογούμε δράσεις που άλλοι χρειάστηκαν μήνες και μήνες για να υλοποιήσουν. Και είμαι σίγουρος ότι η κοινωνία βλέπει ήδη τη διαφορά από προηγούμενες κυβερνήσεις», σημείωσε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση έχει και το σχέδιο και το λειτουργικό σχήμα και το κατάλληλο επιτελείο. Μάλιστα, αναφερόμενος στο κράμα του υπουργικού μίλησε για πολιτικούς και τεχνοκράτες «σε μια δημιουργική σύνθεση», «κοινοβουλευτικά στελέχη και πρωταγωνιστές της κοινωνίας σε μια κοινή συμπαράταξη» και πρόσωπα που άφησαν την καριέρα τους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό «για να συμμετάσχουν στην αποστολή μας».

Ταυτόχρονα, απηύθυνε μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις όπου αυτό είναι εφικτό. «Η εποχή τού διχασμού και της ανούσιας πόλωσης, συχνά χάριν του επικοινωνιακού εντυπωσιασμού, τελείωσε στις 7 Ιουλίου» σημείωσε, ενώ αναφερόμενος στον ταχύτατο τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι, τόνισε ότι αυτό σηματοδοτεί «την απόλυτη επιχειρησιακή μας ετοιμότητα». Και ζήτησε ομαδική δουλειά, καλό συντονισμό και γοργό βηματισμό. Αναφερόμενος μάλιστα στο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου («ΜΑΖΙ»), μίλησε για «όπλο», ενώ τόνισε ότι φιλοδοξία του είναι αυτή η κυβέρνηση να λειτουργήσει σαν «καλοκουρδισμένη μηχανή». Παρουσιάζοντας τους 12 στρατηγικούς άξονες των κυβερνητικών προτεραιοτήτων του εξαμήνου –σημειώνεται ότι αφορούν 51 στόχους, 150 δράσεις και 320 έργα άμεσης προτεραιότητας– στάθηκε ιδιαίτερα στον τομέα της Παιδείας, αλλά και της εργασίας και του νέου κοινωνικού συμβολαίου ανάμεσα στο κράτος, στους εργαζομένους και στις επιχειρήσεις. Ενδεικτικό είναι ότι το πρώτο υπουργείο που θα επισκεφθεί (σήμερα) είναι το υπουργείο Παιδείας, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι ζήτησε από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση να συναντήσει όλους τους επιθεωρητές εργασίας, ώστε να σταλεί το μήνυμα ότι «δεν θα δεχθούμε καμία απόκλιση από την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας και ότι η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων αποτελεί για εμάς αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα». Στη συνέχεια, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης παρουσίασε τα βασικά σημεία του επιτελικού κράτους και του σχετικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί πρώτο.

Την ίδια ώρα, απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για την ΕΡΤ και το ΑΠΕ, που υπάγονται στον πρωθυπουργό, κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι είναι τουλάχιστον «κωμικό» να εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ ανησυχία για απειλή κομματικοποίησης της ΕΡΤ και του ΑΠΕ. Πρόσθεταν ότι και οι δύο οργανισμοί «τους οποίους η προηγούμενη κυβέρνηση κατήντησε θλιβερά φερέφωνά της», θα επιστρέψουν στον υφυπουργό που είναι αρμόδιος για θέματα Τύπου και Ενημέρωσης, όπως συνέβαινε στις περισσότερες κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης. «Οσο για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας και της αντικειμενικότητας των δημόσιων φορέων ενημέρωσης, πολύ σύντομα θα φανούν… επί της οθόνης», κατέληγαν. Σημειώνεται, τέλος, ότι συγχαρητήρια τηλεγραφήματα στον κ. Μητσοτάκη απέστειλαν ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί σήμερα με τον Αντώνη Σαμαρά και θα επισκεφθεί τα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σύσταση συμβουλίου εθνικής ασφαλείας

Πέραν των 12 αξόνων που περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο, στις άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες, υπό την ευθύνη του υφυπουργού για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου και του γενικού γραμματέα Συντονισμού, είναι η σύσταση συμβουλίου εθνικής ασφαλείας για θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και διαχείρισης κρίσεων (κατάργηση ΚΥΣΕΑ), η κατάρτιση εθνικού σχεδίου υποδομών, δικτύων και φυσικών πόρων, καθώς και η διαχείριση και παρακολούθηση των υποδομών από μια ειδική επιτροπή δίπλα στο Γραφείο του πρωθυπουργού. Στον άμεσο σχεδιασμό βρίσκονται και οι δράσεις –σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ– που θα προβάλλουν τις πολιτιστικές αξίες και τα επιτεύγματα της χώρας, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Υπενθυμίζεται ότι για τις δράσεις αυτές και το σχέδιό του για σύσταση σχετικής επιτροπής με πρόσωπα εγνωσμένου κύρους είχε μιλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει πρόσφατα στην «Κ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή