Ρητορική έντασης από Αγκυρα

Ρητορική έντασης από Αγκυρα

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τουρκία θα προχωρήσει κανονικά στις δύο γεωτρήσεις στα ανατολικά και στα δυτικά της Κύπρου, επανέλαβε εμφατικά ο πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Η διαδικασία έχει ξεκινήσει. Από τη μία πλευρά συνεχίζονται οι έρευνές μας στην περιοχή και από την άλλη τα πλοία γεωτρήσεων έχουν σταλεί στην περιοχή. Το “Φατίχ”, αλλά και το “Γιαβούζ” θα ξεκινήσουν εργασίες στην περιοχή», είπε ο κ. Ερντογάν επιστρέφοντας από τη Βοσνία. Επιπλέον, ο κ. Ερντογάν επέμεινε ότι οι γεωτρήσεις πραγματοποιούνται εντός των τουρκικών θαλασσίων ζωνών και των περιοχών συμφέροντος του ψευδοκράτους. «Οι άνθρωποι που ζουν στην Κύπρο, έχουν δικαιώματα σε όλες τις εκεί περιοχές. Ποια είναι αυτά; Αποτελούνται απ’ ό,τι προκύπτει από εκεί. Είτε θαλάσσια προϊόντα είτε πετρέλαιο, έχουν ίσα δικαιώματα επί αυτών και προσπαθούμε να υπερασπιστούμε αυτά τα δικαιώματά τους», είπε επίσης. Σε γενικές γραμμές, χθες η Αγκυρα προχώρησε σε ένα επικοινωνιακό μπαράζ. Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας κοινοποίησε φωτογραφίες από τα δύο πλωτά γεωτρύπανα «Φατίχ» και «Γιαβούζ», αλλά και το ερευνητικό «Μπαρμπαρός» στα νότια της Κύπρου, συνοδεία τουρκικών πολεμικών πλοίων και ελικοπτέρων.

Τη στρατιωτικοποίηση της κρίσης που έχει δημιουργήσει στην Ανατολική Μεσόγειο η Αγκυρα, συνόδευσε χθες και ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, όπου γίνεται παραπομπή σε πρόσφατη συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, προτού αυτός αναλάβει το χαρτοφυλάκιο. «Απορούμε για τις δηλώσεις που έκανε σε μία συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, σχετικά με τις, σύμφωνες προς το διεθνές δίκαιο, εργασίες που διεξάγει η χώρα μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο τίτλος “το κακομαθημένο παιδί της Ευρώπης” ανήκει βασικά στην Ελλάδα. Το “άτακτο παιδί της Ευρώπης”, από την άλλη, είναι η “Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου” (σ.σ. η Κυπριακή Δημοκρατία), η οποία είναι μέλος της Ε.Ε. κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και μαζί με την Ελλάδα παρασύρουν εδώ και χρόνια την Ανατολική Μεσόγειο στην αστάθεια». Ακόμη πιο ανοίκειους τόνους χρησιμοποίησε ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος είπε ότι «αν ο νέος Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνεχίσει με αυτό το ύφος, τότε τα αποτελέσματα δεν θα είναι καλά».

Αργότερα, πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας και τον αρχηγό της ΜΙΤ (Μυστικές Υπηρεσίες) Χακάν Φιντάν για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, περιέγραψε τον κ. Δένδια ως «καλό φίλο» από το Συμβούλιο της Ευρώπης. «Θέλουμε αντί να αυξηθεί η ένταση στο Αιγαίο, να βρούμε λύσεις, συνομιλώντας ειλικρινά. Ελπίζω η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας να είναι αφορμή να συνεχίσουμε τις σχέσεις μας με πιο εποικοδομητικό τρόπο», είπε.

Η ένταση που εκπέμπεται από την Αγκυρα δεν συνδέεται τόσο με την Αθήνα όσο με την αρνητική στάση της Ε.Ε. έναντι των τουρκικών κινήσεων. «Η Ε.Ε. θα δράσει σε πλήρη αλληλεγγύη και με βάση τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, σχόλιο που παραπέμπει σε πιθανές κυρώσεις, δεδομένου ότι στα τέλη Ιουνίου οι ηγέτες των κρατών-μελών ζήτησαν την κατάρτιση προτάσεων για επιβολή μέτρων εις βάρος της Αγκυρας», διεμήνυσε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ. Πάντως χθες, στη συζήτηση που έγινε σε επίπεδο Μόνιμων Αντιπροσώπων (COREPER) για την επιβολή μέτρων κατά της Τουρκίας, δεν υπήρξε ομοφωνία. Η συζήτηση θα συνεχιστεί σήμερα, ωστόσο οι αποφάσεις σε υψηλότερο επίπεδο θα ληφθούν την ερχόμενη εβδομάδα από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.

Είχε προηγηθεί και η καταδικαστική, για τις τουρκικές γεωτρήσεις, ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην οποία αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ότι «οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ανησυχούν έντονα για τις επανειλημμένες προσπάθειες της Τουρκίας να διεξάγει επιχειρήσεις γεωτρήσεων στα ύδατα της Κύπρου και για την πιο πρόσφατη αποστολή του πλωτού γεωτρύπανου “Γιαβούζ” από τη χερσόνησο της Καρπασίας». Επιπλέον, επισημαίνεται ότι «η ανάπτυξη των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προωθήσει τη συνεργασία, να εντείνει τον διάλογο μεταξύ των δύο κοινοτήτων και μεταξύ των περιφερειακών γειτόνων και να αποτελέσει τη βάση για βιώσιμη ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι του νησιού σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, όπως όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιραστούν ισότιμα ανάμεσα και στις δύο κοινότητες στο πλαίσιο ενός συνολικού συμβιβασμού». Τη «σοβαρή ανησυχία» του για τις τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, Εμανουέλ Ναχσόν, τονίζοντας ότι η χώρα του στηρίζει τα δικαιώματα της Κύπρου στους χώρους κυριαρχίας της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή