Το ζήτημα των οκτώ επαναφέρει η Αγκυρα μέσω του ΑΚP

Το ζήτημα των οκτώ επαναφέρει η Αγκυρα μέσω του ΑΚP

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επιστροφή των αποκαλούμενων γκιουλενιστών, περιλαμβανομένων των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που έχουν λάβει άσυλο στην Ελλάδα, ζητεί εκ νέου η Αγκυρα, αυτή τη φορά διά του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος μάλιστα αναφέρεται στην αλλαγή κυβέρνησης στην Αθήνα. Ο κ. Τσελίκ εξέφρασε την ελπίδα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να συνεργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση. Η επαναφορά του ζητήματος των οκτώ, που έχει κλείσει οριστικά και αμετάκλητα για την Αθήνα μετά και τις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης, εντάσσεται σε μια πάγια τακτική των Τούρκων, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπως η τρέχουσα, καθώς σε λίγες ημέρες στη γειτονική χώρα θα γίνουν εκδηλώσεις μνήμης για τα τρία χρόνια από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παράλληλα, η Αγκυρα εξακολουθεί να διακινεί σενάρια για συμφωνία στον καθορισμό αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη. Στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» αναφέρεται ότι «ενώπιον της Αγκυρας διανοίγεται μία σημαντική ευκαιρία για συμφωνία με την Τρίπολη στο θέμα των ενεργειακών πηγών της Μεσογείου, καθώς οι νοτιοδυτικές ακτές του Αιγαίου της Τουρκίας βρίσκονται απέναντι από τη Λιβύη στον χάρτη. Ο αναγνωρισμένος από τον ΟΗΕ πρωθυπουργός της Λιβύης Φαγέζ Αλ Σάρατζ, φιλοξενήθηκε πριν από λίγες ημέρες εξάλλου από τον πρόεδρο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη». Σύμφωνα με αυτά τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, η Αγκυρα εμφανίζεται έτοιμη να ανακηρύξει ΑΟΖ, μέρος της οποίας θα είναι με βάση κάποια συμφωνία με τη Λιβύη. Ουσιαστικά πρόκειται για μια παλιά συζήτηση στην Τουρκία, η οποία, πάντως έχει αναθερμανθεί τους τελευταίους μήνες υπό το φως και των εξελίξεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Η άποψη αυτή εδράζεται στην παλαιά τουρκική αντίληψη ότι τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη, παρεμβαλλόμενη ανάμεσα στους ηπειρωτικούς όγκους της Ανατολίας και της Βόρειας Αφρικής (Λιβύη), δεν διαθέτουν δική τους υφαλοκρηπίδα.

Χθες, η υδρογραφική υπηρεσία της Αττάλειας εξέδωσε δύο NAVTEX (782/19 και 783/19) για ναυτικά γυμνάσια και ασκήσεις με πυρά σε διάσπαρτες ημερομηνίες έως τα μέσα Αυγούστου σε μια περιοχή στα νότια της Κύπρου, η οποία συμπίπτει με εκείνη όπου κινείται το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» τους τελευταίους μήνες. Η τουρκική κίνηση δεν είναι καινοφανής και επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Αλλωστε, τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει μια διαρκής προσπάθεια προβολής εικόνων στρατιωτικής ισχύος της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σημειώνεται ότι χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος εξέδωσε την πρώτη ημερήσια διαταγή του. «Σας καλώ όλες και όλους να στοιχηθούμε από κοινού πίσω από την προσπάθεια αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων και ενίσχυσης του αισθήματος ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή