Αναφορές ισραηλινών ΜΜΕ στην υπουργοποίηση Βορίδη

Αναφορές ισραηλινών ΜΜΕ στην υπουργοποίηση Βορίδη

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβληματισμό για την τοποθέτηση του Μάκη Βορίδη στη θέση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εκφράζουν μέσα ενημέρωσης στο Ισραήλ, όπου φιλοξενούνται ανώνυμες δηλώσεις περί μη συνεργασίας μαζί του, λόγω αντισημιτικού παρελθόντος. Η «Τζερούσαλεμ Ποστ» επικαλείται, μάλιστα, δήλωση ανώνυμου «ανώτατου διπλωματικού» στελέχους το οποίο τονίζει ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τον κ. Βορίδη εξαιτίας του αντισημιτικού του παρελθόντος.

Σημειώνεται ότι επισήμως δεν έχει υπάρξει κάποια δημόσια αντίδραση από την κυβέρνηση του Ισραήλ. Ωστόσο, η ιστοσελίδα «Ynet» (Γεντότ Αχρονότ) αναφέρει ότι σε επικοινωνία με το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ για την υπουργοποίηση του κ. Βορίδη, έλαβε την εξής απάντηση: «Η ισραηλινή κυβέρνηση καλωσορίζει τον νέο πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη και τη νέα του κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου συνεχάρη τον Ελληνα πρωθυπουργό την Κυριακή και οι δυο τους συμφώνησαν να συνεχίσουν να αναπτύσσουν τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών. Μελετούμε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης και ειδικά τον διορισμό ενός από τους υπουργούς που είναι γνωστός για τις ρατσιστικές και αντισημιτικές του απόψεις και διερευνούμε τις συνέπειες αυτού του διορισμού».

Σε άλλο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι ο Μάκης Βορίδης είχε διατελέσει υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά το 2014, ενώ υπογραμμίζεται ότι εντάχθηκε στις τάξεις της Ν.Δ. το 2012. Επίσης, γίνεται παραπομπή και στην εποχή που ο κ. Βορίδης ήταν επικεφαλής του «Ελληνικού Μετώπου» και, αργότερα, βουλευτής του ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη.

Πάντως, υπογραμμίζεται ότι ο νέος πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης περιγράφεται από τα ισραηλινά ΜΜΕ ως φιλικά διακείμενος έναντι του Ισραήλ, με την υποσημείωση, μάλιστα, της άμεσης τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε μαζί του ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, προκειμένου να τον συγχαρεί. Γίνεται, επίσης, παραπομπή και στην πρόσφατη δήλωση του επικεφαλής του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συμβουλίου Ρόναλντ Λάουντερ, ο οποίος ανέφερε ότι υπάρχει προσδοκία συνεργασίας με τον κ. Μητσοτάκη στους επόμενους μήνες και χρόνια και «πιστεύουμε ότι θα συμπεριλάβει ανάμεσα στις ύψιστες προτεραιότητές του τη σοβαρή ανάγκη να εξαλειφθούν όλα τα απομεινάρια του αντισημιτισμού και της νεοναζιστικής ιδεολογίας μέσα στη χώρα».

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και σε επικοινωνία του αντιπροέδρου του Παγκόσμιου Σιωνιστικού Συμβουλίου Γιάκοβ Χαγκόελ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, από τον οποίο ζήτησε την ακύρωση της τοποθέτησης του Μάκη Βορίδη στην κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι ο ισραηλινός Τύπος είχε αναφερθεί με ανάλογη ρητορική στον κ. Βορίδη και κατά την υπουργοποίησή του το 2014. Τότε, ο κ. Βορίδης είχε τοποθετηθεί στο υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο της κυβέρνησης Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ. Υπενθυμίζεται ότι ήδη από τότε ο κ. Βορίδης είχε δηλώσει ότι ο αντισημιτικός ρατσισμός είναι μια «ξεκάθαρη παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή