Η κυβέρνηση αναγνώρισε τον Γκουαϊδό

Η κυβέρνηση αναγνώρισε τον Γκουαϊδό

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην υλοποίηση μιας εξαγγελίας που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε κάνει πολλούς μήνες προτού γίνει πρωθυπουργός, προχώρησε χθες η Αθήνα, ανακοινώνοντας την αναγνώριση του Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας. Χθες, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε, συγκεκριμένα, ότι «η κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας, συμφώνως με την κοινή θέση της Ε.Ε. όπως διατυπώθηκε, εξ ονόματος των “28”, στη δήλωση της υψηλής εκπροσώπου/αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Φεντερίκα Μογκερίνι αποφάσισε να αναγνωρίσει τον πρόεδρο της δημοκρατικά εκλεγμένης Εθνοσυνέλευσης, Χουάν Γκουαϊδό, ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας, προκειμένου να προκηρύξει ελεύθερες, δίκαιες και δημοκρατικές προεδρικές εκλογές».

Εν συνεχεία, από το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνεται η «ένθερμη» υποστήριξη των προσπαθειών της Ε.Ε. για ειρηνική επίλυση της κρίσης, προς όφελος του λαού της Βενεζουέλας. Συγκεκριμένα, η Αθήνα στηρίζει τις προσπάθειες της Διεθνούς Ομάδας Επαφής, μέσω του Ενρίκε Ιγκλέσιας, ο οποίος είναι και ο ειδικός εκπρόσωπος της κ. Μογκερίνι, αλλά και συναφείς πρωτοβουλίες, όπως οι συνομιλίες του Οσλο. Πρακτικά, η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης την κατατάσσει πλέον στο πλευρό της συντριπτικής πλειονότητας των υπόλοιπων κρατών-μελών της Ε.Ε. και των ΗΠΑ που έκαναν αυτή την επιλογή αμέσως μετά τον Ιανουάριο του 2019, όταν ο κ. Γκουαϊδό ανακηρύχθηκε ως μεταβατικός πρόεδρος στη Βενεζουέλα. Υπενθυμίζεται ότι έκτοτε έγιναν ουκ ολίγες κρούσεις προς την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση να αναγνωρίσει τον κ. Γκουαϊδό ως μεταβατικό πρόεδρο, τόσο από την Ε.Ε. όσο και από τις ΗΠΑ. Οι πιέσεις δεν έγιναν δεκτές από την Αθήνα κατά τους τελευταίους μήνες πριν από τις 7 Ιουλίου, δημιουργώντας αρκετές εντάσεις και πολιτικές συγκρούσεις ανάμεσα στη Ν.Δ. και στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι, εμμέσως πλην σαφώς, στηρίζει το καθεστώς Νικολάς Μαδούρο στη Βενεζουέλα που έχει, μεταξύ άλλων, την έμπρακτη υποστήριξη από χώρες όπως η Ρωσική Ομοσπονδία και η Τουρκία.

Ουσιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει σε αυτή τη στάση, όπως προκύπτει και από τη χθεσινή αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην απόφαση της κυβέρνησης. «Η απόφαση της κυβέρνησης για αναγνώριση του πρόεδρου της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, ως μεταβατικού προέδρου της Βενεζουέλας, όχι μόνο δεν συμβάλλει στην ειρηνική επίλυση της σοβαρής αυτής κρίσης και δείχνει άγνοια των εξελίξεων στη χώρα, αλλά αποδυναμώνει τον ρόλο της Ελλάδας στην Ε.Ε. ως γέφυρας διαλόγου και μεσολάβησης για την επίλυση τέτοιων κρίσεων σε τρίτες χώρες», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Κουμουνδούρου. Από τον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν, επίσης, ότι δεν υπάρχει κοινή θέση των χωρών της Ε.Ε. υπέρ της αναγνώρισης του Χουάν Γκουαϊδό ως μεταβατικού προέδρου. Υπενθυμίζεται ότι μέσω του τέως υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε επιχειρήσει να αναλάβει ρόλο διαμεσολάβησης στη Βενεζουέλα.

«Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης έδειξε τολμηρή ηγεσία ανακοινώνοντας ότι αναγνωρίζει τον Χουάν Γκουαϊδό ως νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας», έγραψε στο τουίτερ χθες το απόγευμα ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή